Като издигна кандидат без шанс, десницата пряко работи за Мая Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637242 www.24chasa.bg

Решаващо за изхода от двубоя между г-жа Фандъкова и г-жа Манолова ще бъде базата, на която ще стъпи всяка от тях. В момента виждаме данни, които по отношение на г-жа Фандъкова са доста надеждни, тъй като е ясно коя партия стои зад нея, ясно е какви политики е провеждала в Столичната община. Процентите, които тя получава към момента, до голяма степен са реални.

При резултата на г-жа Манолова нещата са доста относителни. От една страна, не е ясно кой ще я подкрепи - дори формално и дори това да е само БСП. Тогава трябва да гадаем дали към процентите на БСП трябва да добавим и допълнителни, които тя би донесла. Но пък подкрепа от БСП би отказала някои от избирателите да гласуват за Мая Манолова. Трябва да видим и дали Слави Трифонов ще я подкрепи. Да, говорим за мажоритарни избори, но тези избори не са просто за кандидата, а за платформата, която представя, и най-вече за хората, с които се свързва. Докато не се види кой реално я подкрепя, трудно може да се каже каква подкрепа ще има реално на изборите. Към момента това, което социолозите ѝ дават, е максимумът, който тя би събрала. Експлоатира се твърде много темата за нейната надпартийност, но тя далеч не е надпартиен кандидат. Банално е да се посочва историята ѝ с БСП, когато преди 5 г. организираше митингите в подкрепа на Орешарски, контрапротестите, кръглите маси за промени в Изборния кодекс. Много се преекспонира значението на акциите ѝ като омбудсман. Да, тя подкрепяше различни социални групи, но хората оценяват резултатите, а не опитите за тяхното постигане. Манолова декларира, че няма да регистрира листа за общински съветници, което означава, че трябва да работи с мнозинство в общинския съвет, излъчено от други партии.

Ключова на тези избори е думата партия - тя стана мръсна дума, както преди това стана думата коалиция. И Слави Трифонов изигра активна роля в това очерняне - в своите изяви той обясняваше как партиите са виновни за всичко в държавата. Затова г-жа Манолова всячески се опитва да избегне асоциирането ѝ с партии, колкото и трудно да е това - тя беше основен активист на БСП, а беше избрана за омбудсман от мнозинството на ГЕРБ.

Г-жа Манолова трябва да отговори колко независима е и от ГЕРБ, и от БСП и как ще управлява с тези партии, които ще формират Общинския съвет в София.

В същото време трудно може да се намерят допълнителни гласове за Йорданка Фандъкова. Много публични кампании се водеха срещу нея, като разчитаха на “върха” в пиара - нещата да се осмиват и иронизират. Вместо да има позитивен ефект, че се ремонтират обекти, които с десетилетия не бяха пипани, тя си навлече негативно отношение. Друг е въпросът, че генераторите на този присмехулен пиар от “Спаси София” и от “Демократична България” имат свои кандидати. Но тъй като те са неразпознаваеми, регистрирането им реално работи за Манолова.

В София ДБ би могла да се бори за отиване на балотаж, но направи директна услуга на Манолова, като извади кандидат, който не може да се мери с нея - не е толкова разпознаваем. Не коментирам качествата на г-н Борислав Игнатов, но много хора, които мразят ГЕРБ, биха гласували за съветници от ДБ и за Манолова, знаейки, че Игнатов няма шансове. Различна щеше да бъде битката, ако ДБ беше извадила популярен човек - с атрактивна кампания да стигнат до балотаж.

Градската десница прави точно това - издигайки кандидат, който няма шанс, пряко работи за Манолова. Не мисля, че са го направили неволно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя