Как София ще става все по-добро място за живеене - посланието на победата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637248 www.24chasa.bg

При кандидатурите на Йорданка Фандъкова и на Мая Манолова изборите в София се очертават не само като едни от най-интересните, но и едни от най-оспорваните.

Многообразие от фактори ще определя победителя. Субективният фактор е кампанията и как тя ще се развие.

Когато говорим за Мая Манолова, ще е важно какви ще бъдат лицата от инициативния ѝ комитет, партиите зад гърба ѝ и подкрепата на БСП.

Определящо в кампанията на Фандъкова ще е участието на Борисов и дали той ще излезе на терен, както направи на евроизборите. Затова кампанията ѝ ще има особено значение на вота в столицата. И макар че в годините се е случвало да коментираме много малко отделните кампании на кандидатите, водени от чувството за предопределеност, смятам, че този път изборната кампания ще е решаваща. Важно е и дали ще бъде позитивна, или кандидатите ще се замерят с кал.

Разбира се, значение има обстоятелството, че чисто статистически столицата е традиционно син град. Това също ще натежава при избора на кандидат.

Факт е, че Манолова носи своята червена биография и това ще повлияе върху изборните резултати. От друга страна обаче, това, че Йорданка Фандъкова е вече близо 10 г. кмет на столицата, носи умора. Положителното при настоящия кмет на София е това, че не е създала у хората усещането за корумпираност.

В същото време, излизайки от червените редици и влизайки в ролята на омбудсман, Манолова успя да изпълни омбудсманството с някакви идеи и съдържание, което също ще носи остатъчен ефект по време на кампанията.

Общо - и Фандъкова, и Манолова са две силни кандидатури. Затова всички малки детайли и при едната, и при другата може да натежат.

Разбира се, когато говорим за резултатите в столицата, не трябва да забравяме демократичната общност. Тя винаги е играла ролята на кингмейкър, това ще стане и сега. Вотът на този електорат ще има решаващо значение върху резултатите от вота. Която от двете - Манолова или Фандъкова, успее да формулира адекватни послания към демократичната общност, това няма да остане без значение за крайния изход.

Вероятността от балотаж между Манолова и Фандъкова е изключително висока. Столичани са специфичен електорат, изискват повече, така че на кандидатите ще им се наложи да ги убедят, че София под тяхно ръководство ще става все по-добро място за живеене. Това е едно от основните послания, което кандидатите ще трябва да артикулират в своите програми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,