На 9 септември имаше окупация, а не освобождение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637252 www.24chasa.bg

Историята трябва да се знае, а не да се спекулира с нея. Да припомним: на 9 септември преди 75 г. на власт идва правителството на Кимон Георгиев, а превратът е осъществен с помощта на части от Червената армия. Тези части остават в България до подписването на Парижкия мирен договор през 1947 г., но не като освободители, защото България не е била освобождавана, а окупирана.

Затова и няма защо някой да се учудва от острата реакция на външното ни министерство по повод една изложба, посветена на 9 септември.

Никой не отрича приноса на СССР за победата над нацизма, но и никой не трябва да жонглира с думите и да премълчава половинвековната комунистическа епоха, която настъпи за страните от Източна Европа след Втората световна война с всички последици от това. 45 години стигаха, за да се промиват мозъците на хората. Сега, 75 години по-късно, историята трябва да се обяснява с точните понятия, а не с пропагандни клишета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    НАП все повече заприличва на съвременна институция, която има за цел не само да гони длъжниците и да следи за повече приходи в хазната, но и спестява излишни усилия на тези, които я пълнят. Едно от тях е гласуваната законова промяна хората да не дават бележки, ако ползват данъчни облекчения, а НАП сама да попълва информацията
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката