На 9 септември имаше окупация, а не освобождение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7637252 www.24chasa.bg

Историята трябва да се знае, а не да се спекулира с нея. Да припомним: на 9 септември преди 75 г. на власт идва правителството на Кимон Георгиев, а превратът е осъществен с помощта на части от Червената армия. Тези части остават в България до подписването на Парижкия мирен договор през 1947 г., но не като освободители, защото България не е била освобождавана, а окупирана.

Затова и няма защо някой да се учудва от острата реакция на външното ни министерство по повод една изложба, посветена на 9 септември.

Никой не отрича приноса на СССР за победата над нацизма, но и никой не трябва да жонглира с думите и да премълчава половинвековната комунистическа епоха, която настъпи за страните от Източна Европа след Втората световна война с всички последици от това. 45 години стигаха, за да се промиват мозъците на хората. Сега, 75 години по-късно, историята трябва да се обяснява с точните понятия, а не с пропагандни клишета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,