Лорд Себастиан Коу: Положението с Брекзит не ми харесва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7642200 www.24chasa.bg
Лорд Себастиан Коу поздравява Ивет Лалова за победата на 100 метра в Правец. Вляво от него са министър Красен Кралев, шефът на родната атлетика Добромир Карамаринов и кметът на Правец Румен Гунински. Вдясно са вицепрезидентът му Сергей Бубка, Валентин Златев и Христо Стоичков. СНИМКА: Илиян Чоплеков

Атлетиката преодоля кризата, сигурен е президентът на световната федерация

Лорд Себастиан Нюболт Коу е роден на 29 септември 1956 г. в Хамърсмит до Лондон. Един от най-великите спортисти за всички времена. Двукратен олимпийски шампион на 1500 метра от игрите в Москва и Лос Анджелис, като печели сребро на 800 метра на същите игри. Световният му рекорд на 800 метра се задържа над 16 години.

След като приключва с кариерата си, става член на Камарата на лордовете. Носител на двата най-големи ордена на Британската империя - Рицар на Британската империя и Почетен компаньон на кралицата.

Шеф на организационния комитет на олимпиадата в Лондон през 2012 година.

От 19 август 2015 година е президент на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ). Това стана във вихъра на скандала с покритите положителни проби на руски спортисти, като в момента бившият президент Ламин Диак е подсъдим за подкупи точно заради това.

В края на месеца в Доха (Катар) ще бъде преизбран на този пост, защото е единствен кандидат за него.

- Лорд Коу, всички се интересуват от Брекзит. Каква е ситуацията в момента?

- Не обичам да дискутирам темата Брекзит. Особено в чужбина. Не обичам да говоря за политика. Все пак това е вътрешен проблем на Великобритания. Само мога да кажа, че положението въобще не ми харесва. Знам, че засяга много хора и е сложно.

- Как се чувствате тук в България?

- Изглеждам ви много спокоен, нали? Това говори само по себе си. Правец е едно от любимите ми места по света. Дойдох тук за първи път за рождения ден на Добромир Карамаринов преди 2 години. И от този момент много ми допадна. Харесва ми обстановката, която определено допада и на спортистите. Говорих с атлетите в ресторанта и всички смятат, че са дошли на едно специално място. Много съм радостен да бъда тук със семейството на балканската атлетика. Стадионът е перфектен за нашия спорт. Условията за състезания са много благоприятни. Времето беше прекрасно. Имаше всички предпоставки за едно добро състезание. И дойдоха добри резултати. Бягането на Ивет Лалова бе на световно ниво. Покрити бяха и два норматива за световното първенство, което не е малко.

- Вие ще бъдете президент на ИААФ за втори мандат. Какво следва за световната атлетика?

- Първите 4 години бяха посветени на заздравяването на основите,

защото къщата ни беше започнала да пада. Даже почти се срина. Заради това първите години бяха посветени на новия устав на ИААФ, на новите правила и новите структури. Направихме една модерна организация. Много беше важно да запазим и спонсорите си, защото много от тях се колебаеха дали да продължат с нас. Бяха много изнервени и затова първата година аз просто трябваше да ги убедя, че можем заедно да спасим нашия спорт, че ще се променим за добро, и наистина го направихме. И ако първите 4 години бяха време за промяна, то следващите 4 ще бъдат време за надграждане. Сега може малко да се позабавляваме. Да обърнем внимание на атлетиката. На Диамантената лига. На координирането на календара. На континенталните серии, които току-що създадохме. Те ще бъдат под Диамантената лига. В Европа ще има 5 състезания от този ранг. Добри състезания, които ние ще подкрепим и ще финансираме. Ние трябва да бъдем смели. Да правим нещата различно. Вече се виждат някои промени - като смесените щафети. На световното в Доха сесиите вече ще са само вечерни. И това ще е в следващите 4 години. Ще опитаме да намерим и нови спонсори, разбира се. Преговорите вече вървят добре. Става въпрос за корпоративни спонсори, които вече ни виждат като един сигурен спорт за инвестиция. Ще има много работа, но този път ще се съсредоточим главно върху самата атлетика. Нови формати, презентации, телевизия, онлайн.

- Когато оглавихте ИААФ преди 4 години, очаквахте ли, че ще имате толкова много работа?

- Знаех, че да си президент на най-големия олимпийски спорт, е голяма отговорност. Знаех, че има много неща, които искам да свърша, но не осъзнавах колко огромно предизвикателство ще бъде това за мен. Всичко се случи много бързо и ни завари неподготвени.

- Кое според вас бе по-лесно - да организирате олимпийските игри в Лондон или да оправите световната атлетика?

- И двете бяха голямо предизвикателство и ми доставиха удоволствие. Олимпиадата беше нещо голямо. По някакъв странен и забавен начин обаче и първите години в ИААФ бяха още по-голямо, защото и вие помните, защото следите спорта отблизо, че беше голям хаос. Ние обаче го преодоляхме. Горд съм с това, че нашия спорт се обедини. Ние сме по-близо един до друг отколкото в цялата история. Навсякъде сме заедно и разговаряме. Вярвам, че аз съм президентът, който отива при хората, за да ги види, а не чака те да дойдат при него. Затова обичам да ходя по такива състезания като балканиадата, защото се виждам с атлетите, с шефовете на федерациите и моите приятели, които организират това състезание.

- Дойде ли според вас краят на кризата?

- Не знам. Мога да кажа обаче, че какъвто и проблем да се яви в бъдеще, нашият спорт вече има силата да го реши. Имаме вече структурите, които отново ни правят силни. Кразата отмина. 

- С вашия натоварен график, колко време ви остава за семейството?

- Недостатъчно. Децата ми ме чакат на летището със снимката, която

съм изпратил, за да ме разпознаят (смее се). Летището е втория ми дом. Зает съм, но децата ми са много важни за мен. Те вече пораснаха. Най-малката ми дъщеря вече е на 21 години. Със сина ми пък сме родени на една дата - 29 септември. Откъде да знам, че докато съм в България, вече не съм станал дядо (смее се).

- Значи да очакваме голям купон за рождения ден и на двама ви на 29-и в Доха?

- Не голям, но ще има. Ще пия бира с приятелите си.

- На конгреса в Доха ще има и избор за Съвета на ИААФ. Един от кандидатите е и президентът на Българската федерация и АБАФ Добромир Карамаринов. Как виждате неговата кандидатура?

- Той е много силна кандидатура. Разбира атлетиката. Служил е много години. Минал е всички стъпала - от спортист, през треньор, до ръководител и организатор на големи състезания. Много силна кандидатура.

- Колко важни са Балканите за световната атлетика?

- Много, защото вярвам, че в нашите континентални структури подобни регионални организации са от изключителна важност. Много важно е, че българското правителство в лицето на министър Красен Кралев подкрепя атлетиката. И много се радвам, че той е доказателство, че нашият спорт ражда изключителни фигури. Важно е и че има хора като Валентин Златев, които помагат на нашия спорт. И заради това е много важно точно тези регионални организации да имат своя вътрешен календар, а на Балканите Добромир направи нещо невероятно. Едва ли има друг регион в света с толкова много първенства, и то във всички видове дисциплини - от писта до планинско бягане. Фантастична работа.

- Колко пъти тренирате в седмицата?

- Всеки ден (смее се). Един ден тичане за час, а на другия фитнес - пак час. Добромир Карамаринов ми е персонален треньор и партньор в тренировките. Където да сме по света, тренираме заедно (смее се).

Е, сигурно няма да пробягам 800 метра под 2 минути, но все още ставам.

- Какво световно очаквате в Доха?

- Много добро първенство очаквам. Стадионът е фантастичен. Хотелите за атлетите са изключителни. Технологиите на стадиона и охлаждащата система на стадиона ще направят условията перфектни за всички. Очаквам отличен шампионат с много силни резултати. Надявам се, че времето няма да окаже влияние върху постиженията. Тук в Правец е по-топло, отколкото на стадиона в Доха (смее се). Очакванията са по време на състезанията от световното температурите да са между 23 и 25 градуса. Има загряваща зала, която е климатизирана, както и помещенията, където стоят атлетите преди старта.

Пожелавам на българските атлети да се представят отлично на световното. Вие имате големи таланти като Лалова, Демирева, Иванов.

- Какво да очакват феновете на “Челси” този сезон?

- Ох, не знам. И това е болка. Важното е, че Стивън Джерард се върна като мениджър. Сега остава да направи и силен отбор. Но не очаквам много този сезон. Както и предния. Стана си мъка да си от “Челси”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Облакът и неговите предимства

    Облакът и неговите предимства

    В обозримо бъдеще българските ученици ще разполагат с почти 10 000 урока в дигитален формат. Това ще им даде няколко предимства. Първо, така ще имат достъп до систематизирани знания. Така, вместо да търсят в интернет напосоки всякакъв вид информация, да губят време, за да я вкарат в някакви логични рамки
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър