Какво може да направи добрият и мотивиран учител

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7646582 www.24chasa.bg

Тревожен тренд е очертаващият се недостиг на учители.  Да, по-добрите заплати връщат напусналите този бранш обратно в клас. Но статистиката е категорична - ако годишно се пенсионират 4000-4500 педагози, младите, които постъпват на тяхно място, са 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст.

Проблемът е сериозен. Ясно е, че добро образование без добри и мотивирани учители няма. А образованието е сред приоритетите на държавата ни. И правилно - то е в основата и на развитието във всички области на ниво държава, а на индивидуално ниво става дума за бъдещето на нашите деца. Така че всяко усилие да бъдат привлечени и задържани в учителската професия млади хора с желание и енергия да обучават заслужава одобрение.

Добър ход ще е по-младите учители да бъдат квалифицирани допълнително, а заедно с това и стимулирани финансово. И допълнителните стипендии за студенти, решили да учат педагогически специалности. А също и по-високи възнаграждения за най-амбициозните и успешни млади педагози.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато няма филтри за опасните на пътя

    Когато няма филтри за опасните на пътя

    Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката