Какво може да направи добрият и мотивиран учител

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7646582 www.24chasa.bg

Тревожен тренд е очертаващият се недостиг на учители.  Да, по-добрите заплати връщат напусналите този бранш обратно в клас. Но статистиката е категорична - ако годишно се пенсионират 4000-4500 педагози, младите, които постъпват на тяхно място, са 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст.

Проблемът е сериозен. Ясно е, че добро образование без добри и мотивирани учители няма. А образованието е сред приоритетите на държавата ни. И правилно - то е в основата и на развитието във всички области на ниво държава, а на индивидуално ниво става дума за бъдещето на нашите деца. Така че всяко усилие да бъдат привлечени и задържани в учителската професия млади хора с желание и енергия да обучават заслужава одобрение.

Добър ход ще е по-младите учители да бъдат квалифицирани допълнително, а заедно с това и стимулирани финансово. И допълнителните стипендии за студенти, решили да учат педагогически специалности. А също и по-високи възнаграждения за най-амбициозните и успешни млади педагози.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,