Връзката образование - силна икономика е щит срещу кризи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7648334 www.24chasa.bg

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование.

Какъв шанс получава България с този ресор?

С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов. Публикуваме и мнението на Гергана Паси, споделено във фейсбук.

Ето техните коментари:

Спомените от глобалната криза през 2008 г. и последвалите дълбоки стопански сътресения са още пресни – а тогава най-силно пострадаха именно страните с висок дял, рано напуснали или слаби ученици, лош механизъм за координация между образование и бизнес и неадекватни системи за учене и преквалификация през целия живот.

Образованието не трябва да се разглежда единствено в тесен смисъл на придобиване на знания за конкретно работно място, а като незаменима предпоставка за постоянно усвояване на нови умения и социална интеграция. Не е случайно, че страните с продължаващи сериозни макроикономически дисбаланси, висока безработица и слаб растеж са именно тези, в които най-много препоръки се отправят за реформи на пазара на труда и качеството и обхвата на образователните системи. Дългосрочно икономическото развитие е функция на нарастване на производителността на труда, а тя зависи както от инвестициите в капитал и технологии, така и от квалификацията на работната сила.

В контекста на увеличаване на потенциала на ЕС да се превърне в най-голямата и просперираща икономика в света е важно да имаме наистина интегриран пазар на труда – а мобилността е пряко зависима от гъвкавостта на формите на висше образование, както и от учебните програми и възможността знанията да се трансферират и прилагат във всяка страна членка.

Накрая трябва да се посочи и хроничната слабост на Европа да превърне научните изследвания и успешната работа в университетите в бизнес идеи. Казано иначе, учените да се превърнат в иноватори и предприемачи или пък да могат бързо и лесно да партнират с такива, така че да пренесат знанията си в печеливши технологии за доминиране на глобалния пазар.

  • Детските градини не стигат - бързо махнете трите пречки

    Детските градини не стигат - бързо махнете трите пречки

    Може и да няма бейби бум в България, но от години местата в детските градини в големите градове не достигат. Строят се нови заведения, но и те не са достатъчно, пък и строителеството е скъпо и бавно. Затова кметовете търсят варианти да решат този проблем и явно вече са намерили подходящите варианти - предлагат да се строи в по-малки общински имоти
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга