Връзката образование - силна икономика е щит срещу кризи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7648334 www.24chasa.bg

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование.

Какъв шанс получава България с този ресор?

С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов. Публикуваме и мнението на Гергана Паси, споделено във фейсбук.

Ето техните коментари:

Спомените от глобалната криза през 2008 г. и последвалите дълбоки стопански сътресения са още пресни – а тогава най-силно пострадаха именно страните с висок дял, рано напуснали или слаби ученици, лош механизъм за координация между образование и бизнес и неадекватни системи за учене и преквалификация през целия живот.

Образованието не трябва да се разглежда единствено в тесен смисъл на придобиване на знания за конкретно работно място, а като незаменима предпоставка за постоянно усвояване на нови умения и социална интеграция. Не е случайно, че страните с продължаващи сериозни макроикономически дисбаланси, висока безработица и слаб растеж са именно тези, в които най-много препоръки се отправят за реформи на пазара на труда и качеството и обхвата на образователните системи. Дългосрочно икономическото развитие е функция на нарастване на производителността на труда, а тя зависи както от инвестициите в капитал и технологии, така и от квалификацията на работната сила.

В контекста на увеличаване на потенциала на ЕС да се превърне в най-голямата и просперираща икономика в света е важно да имаме наистина интегриран пазар на труда – а мобилността е пряко зависима от гъвкавостта на формите на висше образование, както и от учебните програми и възможността знанията да се трансферират и прилагат във всяка страна членка.

Накрая трябва да се посочи и хроничната слабост на Европа да превърне научните изследвания и успешната работа в университетите в бизнес идеи. Казано иначе, учените да се превърнат в иноватори и предприемачи или пък да могат бързо и лесно да партнират с такива, така че да пренесат знанията си в печеливши технологии за доминиране на глобалния пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Човек се учи цял живот, дори след 6 магистратури

    66-годишният проф. Евгений Сачев е студент в Богословския факултет и прави магистратура по най-новата специалност “Църковен мениджмънт” с още над 40 души. Това му е седма магистратура. Освен всичко друго той е дългогодишен преподавател в няколко университета, включително и в СУ, доктор на икономическите науки и по социология и създател на науката
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,