Кой как разбира икономическата свобода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7652159 www.24chasa.bg

България се е изкачила за година цели девет позиции в авторитетна класация, която сравнява 162 държави по икономическа свобода. Така сега страната ни е на 37-о място. Интересното е, че след нас - т.е. с по-малко свободна икономика - са държави като Португалия, Белгия и Италия.

Класацията мери отношението на политиките и институциите в дадена страна към свободата да правиш бизнес. В методиката има разнообразни индикатори, които мерят в крайна сметка цялостната икономическа атмосфера в различните страни.

У нас много обичаме да сме критични, често с основание, а понякога по логиката - държавата е лоша “и когато е с шапка, и когато е без шапка”. Но не е зле от време на време, затънали в ежедневните проблеми, да се оглеждаме наоколо през по-голямата картина, която дават подобни класации.

А иначе леви и десни имат различни отговори за това колко да е свободен пазарът и колко да е силна държавата. Но леви и десни напоследък у нас толкова си омешаха понятията, че не знаеш кой за какво се бори.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си