Кой как разбира икономическата свобода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7652159 www.24chasa.bg

България се е изкачила за година цели девет позиции в авторитетна класация, която сравнява 162 държави по икономическа свобода. Така сега страната ни е на 37-о място. Интересното е, че след нас - т.е. с по-малко свободна икономика - са държави като Португалия, Белгия и Италия.

Класацията мери отношението на политиките и институциите в дадена страна към свободата да правиш бизнес. В методиката има разнообразни индикатори, които мерят в крайна сметка цялостната икономическа атмосфера в различните страни.

У нас много обичаме да сме критични, често с основание, а понякога по логиката - държавата е лоша “и когато е с шапка, и когато е без шапка”. Но не е зле от време на време, затънали в ежедневните проблеми, да се оглеждаме наоколо през по-голямата картина, която дават подобни класации.

А иначе леви и десни имат различни отговори за това колко да е свободен пазарът и колко да е силна държавата. Но леви и десни напоследък у нас толкова си омешаха понятията, че не знаеш кой за какво се бори.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис