Кой как разбира икономическата свобода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7652159 www.24chasa.bg

България се е изкачила за година цели девет позиции в авторитетна класация, която сравнява 162 държави по икономическа свобода. Така сега страната ни е на 37-о място. Интересното е, че след нас - т.е. с по-малко свободна икономика - са държави като Португалия, Белгия и Италия.

Класацията мери отношението на политиките и институциите в дадена страна към свободата да правиш бизнес. В методиката има разнообразни индикатори, които мерят в крайна сметка цялостната икономическа атмосфера в различните страни.

У нас много обичаме да сме критични, често с основание, а понякога по логиката - държавата е лоша “и когато е с шапка, и когато е без шапка”. Но не е зле от време на време, затънали в ежедневните проблеми, да се оглеждаме наоколо през по-голямата картина, която дават подобни класации.

А иначе леви и десни имат различни отговори за това колко да е свободен пазарът и колко да е силна държавата. Но леви и десни напоследък у нас толкова си омешаха понятията, че не знаеш кой за какво се бори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,