“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7658147 www.24chasa.bg

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус

Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”.

Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си България, тогава под комунистическо управление.

На ъгъла на университета се намирала банка, в която е депозирала стипендията си от 361 паунда и 21 британски лири, които е донесла със себе си от България.

Късното включване на Кристалина Георгиева в капиталистическата финансова система не ѝ попречи да направи кариера по върховете, където се прави икономическа политика - до Вашингтон и Брюксел.

Сега тя е готова да управлява световния кредитор.

Ако не настъпи обрат през идните седмици, Георгиева ще бъде избрана от борда на МВФ като управляващ директор, заменяйки Кристин Лагард, която подаде оставка от поста, за да оглави ЕЦБ.

Георгиева получи подкрепа от френския президент Еманюел Макрон, както и на останалата част от ЕС. Георгиева получи и “мълчаливата подкрепа” на САЩ, без да се появят някакви съперници.

Тя може да поеме поста в изключително трудно време: заради започналото забавяне на световната икономика, предизвикано от търговското напрежение и сериозните сътресения в някои от страните с нововъзникваща икономика като Аржентина, която получи спасителна помощ от МВФ на стойност 57 млрд. долара.

Хората, работили с Георгиева, казват, че тя е упорита и откровена – с хумор и добродушие, които могат да спечелят симпатиите на скептиците.

Също както Лагард Георгиева има проницателен политически инстинкт и способността да постига консенсус.

“Смятам, че тя е забележителна личност. Не се отклонява от конфликта, но не го и търси”, казва за Георгиева Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията. Тя работи заедно с Кристалина Георгиева в Европейската комисия.

Георгиева е имала относително привилегировано детство в София като дъщеря на строителен инженер, който е ръководил държавните проекти за пътното строителство. Баща ѝ е внук на знаменития революционер от XIX век Иван Кършовски - адвокат и журналист, участвал в изграждането на новата българска държава след обявяването на независимостта от Османската империя.

Юношеството ѝ преминава трудно след болестта на баща ѝ, което води семейството до тежко финансово положение, от което Георгиева получава уроци за цял живот:

“Колкото по-труден е животът, толкова повече умеете да се усмихвате - казва Георгиева пред “Файненшъл таймс” през 2017 г. - Да се паникьосам? Би ли помогнало? Не, това ме накара да порасна много по-бързо.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    5-има души, сред които две малки деца, загинаха при зверска катастрофа на пътя Варна - София вчера след челен удар. Само преди седмица 6-има загинаха в друга страшна катастрофа до Казанлък също след челен сблъсък. С тях всички черната статистика за 20-те дни на октомври набъбва до 50 души. Не е за вярване
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,