Чакат ни по-високи цени на бензина още утре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7659917 www.24chasa.bg

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи

Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти. Вдига се и цената на природния газ, чиято цена се изчислява по специална формула, базирана на цената на нефта.

Обикновено,

когато цените на

нефта тръгват

нагоре,

тези на бензина и другите горива ги следват още същия ден.

Обратното - когато цените на нефта тръгват надолу, тогава цените на бензиностанциите се забавят с обяснението, че производителят е купувал нефт по високите цени и докато не продаде продуктите от него, не може да свали цените на горивата.

Следвайки тази логика, не ми се вярва цените на бензина у нас, за които се говори, че ще скочат в края на тази седмица да чакат толкова дълго.

Саудитската рафинерия може да остане извън строя повече от месец. Нападнати са първични сондажи на нефт и никой не е сигурен

докъде ще стигне

тази нова война

в залива

Нараства паниката, че военните действия в Персийския залив могат да доведат до много по-сериозна ескалация на напрежение в целия свят. Пазарът си е пазар - скокът при нефта означава, че ще плащаме повече за гориво. Напълно вероятно е да се вдигнат цените и на хранителните стоки. Колкото до тези на парното и електричеството - не веднага, защото са регулирани и има механизъм, по който се вдигат. Напълно е възможно обаче, ако това състояние на цените на петрола се задържи, да се повишат и те.

Саудитска Арабия е вторият по големина производител на нефт след САЩ. Но независимо от факта, че България изобщо не получава нефт от Саудитска Арабия, а снабдяването ни с нефт е от собствени източници на рафинерията “Лукойл”, когато се вдига текущата пазарна цена на нефта, се вдига и борсовата цена на всичкия нефт по света, не само на този от Саудитска Арабия.

Вдига се и цената

на природния газ Така е, защото с установяване на предлагането, а също и с паниката дали това предлагане ще е трайно, или не, цената на нефта и неговите производни върви нагоре.

В световен план по-високите цени на нефта винаги са водели до намаляване на световното производство и до намаляване на добавената стойност в световната икономика. Така е, защото с повишаването на тази цена след известно време се покачват и цените на останалите стоки. И, разбира се, при увеличаване на цената пада обемът на търговията. Такава е логиката на пазарната икономика. Тя е валидна и за България.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга