Тодор Попов: За последните 4 години в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7659953 www.24chasa.bg

Имаме модерно сметище, изграждаме компостираща и сепарираща инсталация, в края на месеца ще изберем изпълнител за рекултивацията на старото сметище, казва кметът на града

- Г-н Попов, на финала сте на третия ви пореден мандат сте като кмет на община Пазарджик. С каква равносметка го завършвате? Изпълнихте ли ангажиментите, които поехте пред избирателите преди 4 г.?

- Анализът, който сме направили аз и моят екип, показва, че сме били коректни за пореден мандат към нашите избиратели, защото

всичко,

което сме

презентирали

преди 4 години,

почти на 100%

е изпълнено

От гледна точка на конкретни неща, свързани с отделните секторни политики, не е в стила ми да се хваля и да споделям гола статистика.

По-важното е, че с екипа успяхме вече толкова години да надграждаме върху всичко свършено. Опитът сочи, че когато човек тръгне да изгражда една система по-дългосрочно, ако стане някаква промяна, било то персонална или манталитетна, тогава всичко, което е направено, остава да виси във въздуха и не се надгражда.

Затова много се гордея, че заедно с екипа и активните и сензитивните хора на града успяхме да направим така, че Пазарджик да изглежда по съвсем различен начин чисто физически.

Започваме да правим и така, че общината да се променя и манталитетно. Защото

най-голямото

предизвикателство

от първите

години на нашата

работа беше да

подредим града

Няма какво да си кривим душата - тогава Пазарджик изглеждаше доста зле.

- Бихте ли посочили някои конкретни неща?

- Успяхме в годините да реновираме и разширим пътната инфраструктура. Да решим трайно проблемите, които тормозеха Пазарджик и бяха свързани с транспорта, с автогарата, защото нямахме такава.

Решихме едно от най-важните неща, свързани с качеството на живот по отношение на атмосферен въздух и отпадъци. Вече имаме модерно сметище, работим по изграждането на компостираща и сепарираща инсталация, а в края на месеца ще избираме изпълнител за рекултивацията на старото сметище.

Така че този изключително голям проблем на нашия град е решен. На последен етап сме за изграждането на азотно-фосфорно пречистване в пречиствателната станция, което трайно ще реши и проблема с отпадните води.

Трайно решихме въпроса и със зоните за отдих. Много работа беше свършена по подобряване на парковете и създаването на нови. Направихме много нови детски и спортни площадки, реновирахме старите, а също така и спортни зали, и терени. Нивото на спортните ни бази е вече високо. Хиляди деца започнаха активно да спортуват и тренират.

В областта на културата изключително много неща запазихме и развихме, създадохме нови фестивали.

Запазихме си

ансамблите и

оркестрите,

театъра и

читалищата

Възползвахме се максимално и от европейските средства, като променихме облика на центъра на града, изцяло обновихме пет квартала, санирахме над 41 блока по националната програма. Сега започваме още 31 сгради.

Развихме нивото на публичните услуги. Направихме много за инвестициите в населените места. Всяко едно село има реновирано читалище и център, стотици улици са ремонтирани.

Всички училища и детски градини в града са санирани и са с отлична физическа среда. Развихме социална сфера, като общината е трета в страната по брой на предоставени социални услуги. Първи сме по ангажираност с пенсионерските клубове - общият им брой е 49.

Във всеки аспект на обществения и социалния живот на града и общината имаме развитие, а това е повод за самочувствие от добре свършена работа. Това е общ успех и

благодаря на

всички, с

които съм

работил и работя

и които ме подкрепят.

- Как оценявате развитието на икономиката в общината и осигуряването на работни места по време на последния ви мандат?

- Това е изключително важен въпрос, който винаги е стоял на вниманието ми като кмет и на моя екип - да създадем възможно най-добрата среда за развитието на икономиката и привличането на инвеститори. В тази връзка ще споделя, че за последните 4 г. в Пазарджик са разкрити 4218 нови работни места.

Безработицата

в общината

е под 2%,

много по-ниска от средната за страната. По статистика средната работна заплата при нас се увеличава от 18 до 25% годишно. Това се дължи на големите компании, които дойдоха в града и увеличиха средните заплати. Така че Пазарджик се развива суперуспешно и в икономически план.

- Когато съобщихте, че се кандидатирате за четвърти мандат, определихте 4 основни приоритета за развитие на общината - икономика, култура, иновации и спорт. Какво да очакват хората, ако пак ви гласуват доверие да ръководите Пазарджик?

- Тези приоритети не са избрани случайно. Те са плод на обстоен анализ кои аспекти трябва да развиваме, за да бъдат полезни за цялата местна общност. Безспорно иновациите и образованието в контекста на избор на български еврокомисар за тази област са изключително стратегически важен ресор, от който ние трябва да се възползваме като държава и общини.

Защото младежкият сектор е генератор на по-иновативни неща и този ресурс трябва да бъде използван. Трябва да се възползваме от иновациите във всички аспекти на обществения живот. Трябва да се научим да сме иновативни като манталитет и начин на мислене. Трябва да надграждаме в културата и образованието, защото това са нещата, които са ни съхранили като нация.

По отношение на спорта си спомням колко скептично се гледаше преди 3 години, когато говорех, че трябва да имаме футболен отбор в “А” група, да станем шампиони по волейбол и др.

Ето че тези неща постепенно започнаха да се случват и вече сме на повече от половината от пътя към тези цели.

Искам Пазарджик

да стане супер-

спортен град,

защото той има традицията, а догодина ще бъдем европейски град на спорта. Да поощряваме децата и техните родители към спорта и след няколко години ще берем отлични плодове. Тепърва ще презентирам как тези деца и родителите им ще получават привилегии, защото споделят приоритетите на местната общност.

Ще направим и един културен чек, който ще раздаваме на всички отличници в общината. Ще направим така, че образованието и спортът да бъдат нещо изключително важно за всички и условие за социален и обществен успех.

- На прага сме на предизборната кампания. Каква очаквате да бъде тя и опасявате ли се от провокации?

- Кога ли е нямало провокации по отношение на мен? Тази година ще направя 20 г., откакто за първи път бях избран за общински съветник, и имам чувството, че всичко се върти по време на избори в Пазарджик на една и съща лента. Всички останали срещу Тодор Попов. Така, че няма да коментирам мои опоненти.

Коментирам само това, което сме направили и искаме да направим. Аз и целият ми екип няма да изневерим на това наше поведение. Смятам, че човек трябва да запази манталитета, същността и стила си на поведение и управление. Ето защо нашата кампания ще бъде суперпозитивна и насочена към ясно дефиниране на целите ни през следващия мандат.

Визитка

Тодор Попов е на 51 г.

Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като съдия и адвокат

Бил е общински съветник и председател на общинския съвет в Пазарджик, както и председател на Националното сдружение на общините

От 2007 г. в продължение на 3 поредни мандата е кмет на Пазарджик

На предстоящите местни избори се кандидатира за 4-и мандат като независим

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга