Георги Свиленски: В БСП сме категорични в закона да се запише, че съкратено производство за умишлени престъпления няма да има

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7664930 www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто на зам.-шефа на групата на БСП в парламента:

Участието на червени депутати в кампанията за кметове показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели

Националният съвет не подреди листата във Варна, а даде модела как трябва да изглежда тя - така организацията ще бъде още по-мотивирана

В скандала с “Русофили” на преден план е политическото, а шпионското е последно

Кампанията трябва да се води с аргументи, с предложения за решения, а не само с критики, тъй като хората искат да чуят как ще се подобри животът им

Ако Мая победи, губи само ГЕРБ, а печелят гражданите и няма значение леви или десни ще си сложат значката

- Г-н Свиленски, в парламента предстои важна сесия, ще се гледат данъчните закони и бюджетът. Как ще давате алтернативи, като оголвате групата си за повече от месец, пускайки 9 депутати в битката за кметове?

- Както винаги, в есенната сесия на парламента основните приоритети и на управляващи, и на опозиция ще са приемането на промените в данъчните закони и бюджета за следващата година. БСП за трета година ще внесе свой алтернативен бюджет съгласно приоритетите ни, заложени във “Визия за България” и в предизборните ни платформи, които разписват мерки в здравеопазването, образованието, повишаването на доходите на гражданите, преизчисляване на пенсиите на всички пенсионери. Подготвяме промени в данъчните закони и този за местното самоуправление, където част от приходите от данък общ доход да остават в общините.

Да, тази година този важен процес ще бъде съчетан с местните избори, които няма как да не бъдат приоритет на всички партии. В тази ситуация работата на парламента ще бъде доста по-напрегната и динамична. А участието на народни представители в кампанията показва отговорността, с която БСП подхожда към тези избори и иска да ги спечели. Затова структурите ни и местните общности издигат най-силните и подходящи кандидати, сред тях и депутати.

Колкото до работата на парламента - при важни обсъждания колегите винаги могат и ще участват във вземането на решения въпреки предизборната ситуация.

- Кандидатите не трябва ли да са в отпуска за времето на кампанията?

- Не. Народният представител не работи по трудов договор. Друго е моралният въпрос да не се използва парламентарната трибуна за предизборна агитация. Но това не значи, че не може да се правят политически изказвания. И когато дебатите са свързани именно с приемането на бюджета и закони, които са в интерес на българските граждани, всеки депутат, бил той и кандидат за даден пост, има право да вземе отношение и да защити позицията си. Така че няма притеснение в това отношение.

Разбирам управляващите, че се притесняват от това и винаги казват, че не трябва да се политизира. Не! Парламентът е политически орган, там се водят политически дебати. Може би по-правилното е да не се политиканства. Но да се водят политически дебати - мястото е точно в българския парламент.

- Може би най-голямата битка, която предстои, ще е за София. БСП даде подкрепата си за Мая Манолова, но с условие - да включи в програмата си вашите политики. Видяхме вече, че тя прие да запише и десни политики. Каква ще е тази платформа, обединяваща ляво и дясно?

- Балансът между лявото и дясното е ангажимент на Мая Манолова. Тя трябва да направи така, че всички, които са я подкрепили, след това да не съжаляват.

Предполагам, че г-жа Манолова си дава ясна сметка от кои политически формации, движения и организации каква подкрепа очаква. Нормално е програмата ѝ и идеите ѝ за развитие на града да съответстват на програмата на най-голямата партия, която я подкрепя и която след това ще сформира мнозинство в общинския съвет, защото кметът няма как да управлява без подкрепата на общинските съветници. Така че, като познаваме Мая Манолова - тя е човек, загрижен за доброто на столичани и на българските граждани досега като омбудсман, аз не мисля, че ще има нещо против да подкрепи в по-голямата част платформата на БСП. Подкрепата, която ние даваме, не е безпринципна и безусловна - само за да подкрепим даден кандидат и да спечелим съответните избори. Ние искаме промяна на модела на управление на града и виждаме в Мая Манолова човека, който може да направи тази промяна. И се надявам със спечелването на изборите и изпълнението на тези платформи да допринесе за тази промяна.

- Представете си, че Манолова спечели в София. Кой ще си закачи значката на победител - левите или десните партии?

- Загубата категорично ще е на ГЕРБ и управляващото досега мнозинство. А със сигурност победители ще бъдат всички столичани, които желаят промяната в своя град. Нека оставим на заден план това коя партия ще си закачи значката и ще отчете бройката за спечелен кмет, тъй като всички тези 30 г. на победи и на загуби ни доведоха до това сега да говорим не за политики, а за брой спечелени съветнически места и брой кметове. Което едва ли топли толкова много българския избирател, който иска да му бъдат решавани проблемите и да избира хора, които могат да се справят с тях честно и почтено.

- Вас страх ли ви е от екзалтирани жени? Питам ви, защото БСП в последните години загуби два избора заради остри изказвания и нервния тон в кампанията. Имате ли опасения, че сега това може да се случи и при Манолова?

- Би било добре жените да бъдат по-спокойни. Когато една жена излъчва спокойствие и устойчивост, поражда повече доверие и се работи по-добре. Но не мисля, че резултатите от европейската кампания например са от изпускане на нерви. Да, наистина, и в двете кампании ние показвахме проблемите, критикувахме управляващите, защото ГЕРБ управляват повече от 10 г. и държавата, и общините. И на хората им е писнало от това управление. Затова, когато ние показваме и казваме проблемите с реалните им имена и реалните примери и действия, които извършват те, това изнервя голяма част от тези управляващи. В техните очи това се вижда едва ли не като излизане от нерви или екзалтация. Но аз не го разбирам така.

Пак казвам - кампанията трябва да се води с аргументи, с предложения за решения, а не само с критики, тъй като хората искат да чуят как ще се подобри животът им, какво ще направи съответният кмет, общинските съветници. А не просто да се критикуват дадени действия на кмета или управляващата партия.

- Ако София е една от най-важните ви битки, то една от най-проблемните със сигурност ще е Варна. След това, което се случи на последния Национален съвет - изваждането на Борислав Гуцанов от листата за общински съветници, пренебрегването на волята на конференцията кой да е кандидатът, как ще мотивирате структурата си там да работи?

- Напротив. Решението на Националния съвет за издигане на Анелия Клисарова за кандидат за кмет...

- Която си беше направила отвод преди това...

- Да, тя си беше направила отвод, както и 5-има други много достойни кандидати, защото са видели какво се случва на конференцията на градската организация. След решението на Националния съвет обаче с Клисарова са водени разговори и тя е приела да бъде кандидат за кмет. И с приетия модел на листа - не подредена листа, а модел как трябва да изглежда листата от Националния съвет, варненската организация ще бъде още по-мотивирана и ентусиазирана да проведе наистина хубава предизборна кампания, в която Варна да покаже, че може да има и друг вид управление извън това на Портних.

Проблемите, които има варненската организация, мисля, че започват да се преодоляват. И проф. Клисарова като кандидат, и съветниците от листата ще проведат наистина добра кампания. И Варна вече няма да е толкова непристъпен град за социалистите, както е в последните години.

- Това ли беше начинът да се саморазправяте с Гуцанов - изхвърляйки го от листата за общински съветници? Той обяви, че служебното пренареждане на листата е противоуставно и ще се обърне към съда.

- Единственото, което направи Националният съвет, бе да утвърди кандидат за кмет, както е по устав, и предложи модел за листа. Националният съвет не е преподреждал листа, а е приел модел за такава. Което не мисля, че би притеснило варненската организация, защото тя ще определи кои да са хората, които ще влязат в нея. Разбира се, всеки има право да обжалва решенията на Националния съвет пред Общопартийната контролна комисия. Но искам да напомня, че сме ограничени във времето, тъй като 24 септември е крайният срок за регистриране на листите. И нямаме време да си играе на прехвърляне на топката от София до Варна. Някой трябва да вземе решението. След като варненската конференция не е успяла да избере кандидат за кмет и е възложила това на градския съвет, той е определил две кандидатури. Така че тези проблеми дадоха основание на Националния съвет да вземе решението в свои ръце.

- В деловодството на “Позитано” вече има внесено искане от 64 от членовете на Националния съвет за свикване на ново заседание, където въпросът с Варна да бъде преразгледан. Кога се очаква такова?

- Уставът дава 3 възможности за свикване на Национален съвет - по плана за работа, от Изпълнителното бюро, по желание на 1/3 от членовете на НС. Аз още не съм видял подписката, но в петък има заседание на Изпълнителното бюро, на което въпросът ще бъде обсъден.

- Много актуален в последните дни беше шпионският скандал около “Русофили”. Как ще се развие той и има ли връзка с предстоящите избори?

- Последното нещо, което може да се види в този скандал, е шпионството. На първо място за мен излиза политическият елемент, на второ място - икономическият, накрая остават шпионските конспирации, които някой се опитва да ни предложи. Всички коментатори от последните дни виждат, че няма как да шпионираш за друга държава, когато си обвинен, че имаш връзки с някакви неправителствени организации. Но работа на правоохранителните органи е да докажат дали има шпионски елемент.

Според мен има политически елемент - това, че се атакува ръководството на движение “Русофили”, атакува се на 9 септември в 7 ч сутринта. И по-грозното и по-опасното е това, че член на ръководството на “Русофили”, български журналист, е арестуван в качеството му на свидетел. Това няма как да не го напомняме, за да знаят управляващите, които и да са те, повече никога да не слагат белезници на свидетели, а на престъпници или заподозрени такива. Недопустимо е през 2019 г. в България да отвеждаш като свидетел с белезници български гражданин и журналист и тук вътрешният министър и премиерът дължат обяснение на гражданите защо се е стигнало до слагането на белезници на Юрий Борисов.

- Заговори се, че шпионският скандал е опит за удар срещу президента Радев. Вие намирате ли връзка?

- Не. Не намирам абсолютно никаква връзка между опитите да се вкарва президентската институция в този скандал. Разбира се, събирането на различни имена през годините вероятно кара някои хора с по-раздвижена фантазия да вкарват и институции в този скандал.

- А как ще коментирате скандала с БНР - опита за уволнение на Силвия Великова и спрелия сигнал, за който чак ДАНС се намеси?

- Ще коментирам позицията на г-н Борисов, който за пореден път показва нежелание да поеме отговорност. Защото ръководството на БНР не се избира от парламента, за да прехвърля отговорността към депутатите, а от СЕМ, в който мнозинство имат представителите на г-н Борисов. И той не може да не бъде отговорен за действията на тези ръководители. Възстановяването на г-жа Великова на работа е хубаво, но защо трябваше да се направи след телефонен разговор? Така ли трябва да се управлява държавата?

- “24 часа” първи повдигна въпроса за отпадане на съкратеното производство. БСП внесе такива промени в Наказателния кодекс, но има предложения и от ВМРО, и от ГЕРБ. Къде ще намерите пресечната точка, какво е разумното решение?

- Пресечна точка не трябва да бъде търсена. Трябва да бъдат чути българските граждани. Те искат справедливост. Преди дни тези хора бяха в парламента, и те искат от всички партии - не БСП, защото тях не ги интересуват сини или червени, - искат едно-единствено нещо - справедливост. А справедливостта минава през едно-единствено парламентарно законодателно решение - отмяна на съкратеното производство. Всички други варианти, които се предлагат и от ГЕРБ, и от ВМРО, няма да дадат тази справедливост, която искат гражданите. Тъй като в единия случай се предлага намаляването на присъдата да е вместо с 1/3 - с 1/5, в другия се иска да бъде по усмотрение на съдията или прокурора. Ние искаме категорично да бъде записано в закона - еднозначно и без да има възможност за коментари и лавирания, че такова съкратено производство не трябва да има при умишлени убийства и при тежки телесни престъпления. Пак казвам - хората искат справедливост.

Визитка

Роден на 9 октомври 1970 г. във Велико Търново

По професия е строителен инженер

Беше два мандата общински съветник в София от БСП

Член на Националния съвет на БСП

Трети мандат депутат от БСП, избран от 24-и МИР - София

В този парламент е зам.-председател на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения

Зам.-шеф на групата на левите депутати

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    По-бързо с промените, за да няма ощетени с частните пенсии

    Заради малките суми от частните пенсионни фондове, които ще получават първите пенсионери от есента на следващата година, хората очакват някаква смислена промяна, която да е в тяхна полза. Обсъждат се различни варианти, от бизнеса също има идеи как да стане това, за да не се ощетяват близо 200 000 жени
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя