Хутите ли ни качиха бензина?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7666858 www.24chasa.bg
Саудитски бизнесмен с угрижено лице следи борсовите показатели в Рияд. СНИМКА: РОЙТЕРС

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север

Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира Йемен - градове, летища и всичко останало. Война, за която въобще не ни пука.
Интересът ни малко се позасили тази седмица, след като цените на бензина се покачиха вследствие на атаката с дронове и ракети по ключови нефтени инсталации в Саудитска Арабия. Удар, за който отговорност поеха хутите в Йемен. Световната петролна индустрия се стресна, определяйки станалото като катастрофа, невиждана нито по време на иранско-иракската война през 80-те години или нахлуването на Саддам в Кувейт, нито по време на първата или втората война в Залива. Може би малко пресилено звучи, особено като помним как горяха петролните кладенци на Кувейт, но какво да се прави - световната петролна индустрия винаги е била доминирана от паникьори. И колкото и да не им обръщаме внимание, те са тези, които определят цените. Затова
светът резонно
пита със сънен
глас: Абе, какви
са тия хути,
които ни вдигат бензина?
Аз лично се сблъсках за пръв път с хутите през 2004 г. в Йемен. Тогава те тъкмо бяха започнали бунтовете си срещу президента Али Абдула Салех, но действията им оставаха ограничени в Северозапада на страната и като че ли повече притесняваха саудитските погранични райони, отколкото правителството в Сана. 10 години по-късно доста неща се промениха и хутите вече контролираха йеменската столица.
Освен че са врагове на саудитите, те изповядват зайдитски ислям, който се смята за клон на шиизма и това е една от причините да се ползват с подкрепата на Иран. Добри бойци са, а и нямат много какво да губят. За разлика от саудитците. И с всяка следваща година, не може да се отрече, стават все по-добри. А и все по-добре въоръжени. За което до голяма степен се грижи Техеран.
Въпросът обаче е дали те ни вдигат бензина? Тук аз бих изразил съмнение. Колкото и да са задобрели във военните дела през тия години, хутите едва ли са отговорни за атаката по саудитските петролни инсталации. А щом не са хутите? САЩ имат категоричен отговор, че това е Иран. Но иранците имат право да отрекат. Защото крилати ракети, изстреляни от иранска територия по Саудитска Арабия над Персийския залив, няма как да останат незабелязани от американците. А САЩ въобще не са забелязали такива ракети да летят от изток към Саудитска Арабия. А не са видели, защото такива ракети не са летели въобще.
Кой тогава
е изстрелял
ракетите? 


Мисля, че полк. Турки ал Малики от Министерството на отбраната в Рияд, когото имам честта лично да познавам, го казва най-точно: “Атаката идва от север”.
Разбира се, полк. Малики умело избягва да спомене държавата, от която са изстреляни ракетите, защото е почти сигурно, че правителството там не е замесено. Става дума за Ирак, който от години играе ролята на буфер между Рияд и Техеран. Страна, която навремето саудитците спонсорираха (в лицето на Саддам), за да воюва на иранска територия. И която сега иранците контролират и въоръжават (чрез своите проксимилиции), за да атакува Саудитска Арабия.
Дали ударът по нефтените инсталации е извършена от “Катаеб Хизбула” - местна проиранска организация със силно оперативно влияние в Иракския юг, или пък от хора на самата иранска революционна гвардия, която действа свободно от години на територията на Ирак? Има ли значение?
Ако попитаме Абу Махди ал Мухендис - шефа на “Катаеб Хизбула”, той най-вероятно би казал, че това е дело на израелците. Нещо, което ще чуем дори и от официален Техеран.
Няма друга
страна освен
Израел, която
да печели
от тази ситуация. Това е иранската теза, която обаче мнозина ще преповторят на драго сърце просто защото са свикнали в тази част на света и най-големите конспиративни теории да звучат приемливо и разумно. 
В този случай най-вярно ще е да се каже, че нито саудитците, нито иранците искат пряка война. Но проблемът е, че проксивойните, които те от години водят помежду си на чужда територия и чрез подставени играчи, могат да доведат до
обстоятелства,
които да излязат
извън контрол
в определен момент.
Ако вярваме, че иранците са извършили тази атака, то трябва да сме убедени, че те са способни да извършат доста по-страшни неща в открита война. И да, явно са много точни, когато се целят някъде.
Сегашната ситуация е достатъчно притеснителна, но топката е в полето на президента Тръмп. А той, както знаем, е по-страховит в туитър, отколкото в действителност. Защото нова голяма война в Залива ще е истинска катастрофа. Най-малкото би поставила на риск сигурния му втори мандат. Или поне той в момента така си мисли.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,