3 аргумента срещу съкратеното съдебно следствие при убийства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7670068 www.24chasa.bg

Къде остава превенцията на закона?

Претрупване с дела? Нали законите се правят за добруване на хората, не за спокойствие на администрацията

Покъртен съм от много тежките престъпления, които станаха напоследък. Не само двойното убийство край Негован. Нека си припомним серийния убиец в Нови Искър, който отне живота на няколко души, а след това се самоуби. Или случая в Костенец. Там бяха убити двама души, но се оказа, че в джоба на извършителя е имало списък с още четирима, на които той е възнамерявал да отнеме живота. Тези случаи много ме разтревожиха.

Първият въпрос, който искам да поставя, е основен - за справедливостта. Геният на гръцката демокрация Перикъл поставя справедливостта като основ,а върху която се строи демокрацията, с думите: “Справедливост без снизхождение”. За мен справедливостта е платформата на демокрацията, а свободата е първият принцип.

Чувството за справедливост е вкоренено в душата на честния и добросъвестен човек. Затова, когато е накърнено и живееш с мисълта, че няма справедливост в обществото, това

накърнява

демокрацията

Аз съм против съкратеното съдебно следствие. Първо, то нарушава генералния принцип - справедливост без снизхождение. Съкратеното производство, при което се дава възможност на обвиняемия да получи по-ниска присъда при самопризнание, е чисто снизхождение.

То накърнява генералната превенция на закона. Законът се създава за гражданите, а не за престъпниците. Той определя правилата, по които живеем. Ще цитирам римския принцип:

“Ние робуваме на

законите, за да бъдем

свободни и независими”

Законите се създават за нас, които ги спазваме. А когато едно лице може да ги наруши, но няма да получи това, което е казано в тях, а ако признае, ще получи по-малко, това нарушава генералната превенция на закона.

Вторият принцип, който се нарушава при сегашната процедура, е, че даваме възможност на подсъдимия да си избира процес. Това е недопустимо. Казва: “Аз си признавам и искам съкратен процес.”

Как може така? Съдът е господар на процеса. Това е основен принцип от векове.

При обсъждането в парламентарната комисия по правни въпроси възниква предложение да се даде право на съда да определя съкратен или пълен процес. Аз се въздържам да подкрепя това предложение. Защо? Защото правните системи, особено процедурите в наказателното право винаги се определят от законодателя. И ако дадем това право на съда, го превръщаме в законодател. Мисля, че Народното събрание няма право да отстъпва правомощия, които по принцип са негови. Според Закона за нормативните актове първичните правоотношения винаги се уреждат със закон. А процедурата, по която върви един наказателен процес, е изключително важно първично правоотношение.

Освен това съкратената процедура нарушава един основен конституционен принцип - равенството на гражданите пред закона, тоест ние

даваме на едно лице да си

избира процедура, а на друг няма

да дадем това право.

Съкратените производства по принцип са изключения и се въвеждат в изключителни ситуации - военно положение, извънредна ситуация. А ние живеем в нормална, демократична държава и няма място за подобно решение.

Чух, че на заседанието на Правната комисия се поставя алтернативата: дали да се отива към бърз процес или принципът на справедливост да не се нарушава.

По принцип съм против съкратеното производство, но сме принудени от обстановката да го допуснем, но не и да се нарушава съществено принципът за справедливост.

В тази връзка подкрепям категорично становището на главния прокурор Сотир Цацаров, което той представи на заседанието на правната комисия. Тоест да се изключи съкратеното производство при умишлените убийства и умишлените престъпления, които довеждат до тежка телесна повреда. А в бъдеще да се мисли да се създат условия да се премахне съкратеното призводство.

Защо в Царска България например такова призводство не е имало? Съдът си е вършел работата и

претрупване с дела

не е съществувало. Съвременник съм и на Живкова България, но и тогава не съм чул за такова нещо - претрупване с дела. А сега се създаде. Това е въпрос на организация на съдебната дейност - да се подобри, за да се отиде след това към премахване на съкратеното производство.

Законите се създават, за да се осигури добруване на хората, а не спокойствие на администрацията - дали съдебна или извънсъдебна. В правото има непреходни ценности, които трябва да се уважават и не могат да бъдат въпрос на компромиси и договаряне, даже и на парламентарно ниво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока