Трудът не е евтин дори вече и в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7670082 www.24chasa.bg

Мантрата, че в България има евтина работна ръка и това е основното ни предимство пред инвеститорите, вече е в историята. Защото разходите за труд, които плащат работодателите, са се вдигнали двойно за 10 г.

И в това няма нищо странно, заплатите трябва да вървят нагоре, защото повечето доходи на населението носят по-голямо потребление, а това води до ръст на икономиката.

Всичко, което трябва да знаете за:

Да, трудът поскъпна въпреки внушенията, че производителността на труда е ниска и хората не изкарвали заслужено заплатите си. Доходите трябва да се вдигат. България е член на ЕС, има свободно движение на хора и капитали и всеки може да избира и да отиде в държава, където ще намери по-висока заплата.

А индустрията явно трябва да се преориентира към производства, които вместо на евтин труд разчитат на иновации и висока добавена стойност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Важно е да се знае какво има в млякото и салама

    На потребителите често им писва от многобройните регулации, наложени от Брюксел. Но тази, която се задава - с етикети върху храните, за които ще се знае къде и как са произведени, със сигурност ще им хареса. И причината е една-единствена - хората ще знаят какво мляко и сирене купуват и дават на децата си
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,