Трудът не е евтин дори вече и в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7670082 www.24chasa.bg

Мантрата, че в България има евтина работна ръка и това е основното ни предимство пред инвеститорите, вече е в историята. Защото разходите за труд, които плащат работодателите, са се вдигнали двойно за 10 г.

И в това няма нищо странно, заплатите трябва да вървят нагоре, защото повечето доходи на населението носят по-голямо потребление, а това води до ръст на икономиката.

Да, трудът поскъпна въпреки внушенията, че производителността на труда е ниска и хората не изкарвали заслужено заплатите си. Доходите трябва да се вдигат. България е член на ЕС, има свободно движение на хора и капитали и всеки може да избира и да отиде в държава, където ще намери по-висока заплата.

А индустрията явно трябва да се преориентира към производства, които вместо на евтин труд разчитат на иновации и висока добавена стойност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока