Със сигурност ще подкрепим Скопие за членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7682908 www.24chasa.bg

А комисията по спорните

исторически въпроси ще

Всичко, което трябва да знаете за:

отчита напредък,

но без резултат

Ако с една дума трябва да отговоря на въпроса могат ли историческите неразбирателства да попречат на членството на Северна Македония в ЕС, то отговорът ще бъде - не! Защото конюнктурата е такава.

Независимо че ние няма да разрешим двустранните си проблеми (а те са единствено от културноидентичностно историческо значение - нямаме териториални претенции едни към други, нито пък някакви значими икономически или военни проблеми) и въпреки че те няма да бъдат разрешени нито в близко бъдеще, нито средносрочно,

това няма да

попречи на

членството на

Северна

Македония в ЕС

Защото в България вече е осъзната пълната необходимост от това Северна Македония, а и всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС. Това е първото. Второ - ние никога не сме успявали да играем ролята на Гърция в международните отношения - тоест да бъдем пречка за някого да постигне някакви свои намерения в националната или европейската си политика.

По тази причина не мисля, че ние бихме могли да спънем Северна Македония за членство в ЕС.

В гръцкото общество например има много ясна и категорична оценка за историческото минало и преценките на Македония. Гърците масово отричат всякаква връзка на сегашната Северна Македония с историческата Македония.

В България обаче по този въпрос са активни малка част от политическите партии - по-голямата част от тях или нямат позиция, или и да имат, тя е по-скоро в подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС.

Ние дори да имаме хора като Красимир Каракачанов, които искат да блокират членството на Скопие в ЕС, те няма да са мнозинство. Няма и да са от основните политически партии в България. Това ще са партии като ВМРО, които имат комфорта да са в управляващото мнозинство, но без да са с решаващ глас в него и така никой няма да търси от тях отговорността да осъществят тази политика, за която сега се заричат.

Едно е, ако сега Каракачанов примерно формираше правителство и тогава да го питаме: “Вие защо блокирате членството на Северна Македония”, съвсем друго е, че Бойко Борисов

никога не е

казвал, че ще

предприеме

подобна стъпка

Напротив, той винаги е говорил в обратната посока.

В международните отношения България винаги е била добронамерен играч. Дали някой ще каже, че ние много лесно подвиваме крак и се държим нагаждачески, или пък трябва да сме по-остри, в крайна сметка е по-важно ние да се развиваме сега.

Да си припомним, че в съвременния свят да си граница на нещо, е супермаргинализиращо, действа лошо. Когато престанем да бъдем граница на ЕС и се превърнем в държава, която е някъде по средата, това за нас ще е много по-добре и социално, и икономически, и политически. А сега какво - заобиколени сме от държави, които са извън ЕС, и това ощетява пазара, сигурността, миграцията, борбата с контрабандата.

Друг е въпросът, че тези проблеми не може да ги решим с комисия. Когато се направи тази комисия преди две години, още тогава казах, че тъй като няма ясни принципи за действията , посочени в двустранния договор между София и Скопие, тя няма как да се справи. А и понеже знаем, че българи и македонци сме много еднакви, трябва по дефиниция да знаем,

че няма да си

изпълнят договора,

защото и ние не си изпълняваме договорите. Толкова сме еднакви, та дори си знаем, че когато се присъединяваме към ЕС и поемаме определени ангажименти, то нямаме никакво намерение да изпълняваме. И шикалкавим.

Дори да кажем, че договорът ще се изпълни, то в него няма конкретна клауза, а прехвърля отговорността върху една комисия. А в съвременната политика ако искаш да потулиш нещо, правиш комисия за него - независимо дали е анкетна, парламентарна, двустранна. Още тогава казах, че се създава една комисия, която

македонците

лека-полека ще

саботират, а ние

ще се тръшкаме,

че не се кооперират,

после от Скопие ще ни провокират (като с датата за честването на Гоце Делчев) и накрая комисията ще отчете напредък вместо резултат. Нещо, което и Брюксел ни научи да правим - отчитаме напредък, а не резултати.

Но по-добре е да подкрепим Северна Македония, и ние ще я подкрепим за членство в ЕС и ще го направим с ясното съзнание, че Скопие няма да отстъпи по спорните въпроси. А дали исторически ще е правилната стъпка - историята ще даде тази оценка дали сме направили грешка, или сме постъпили добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,