Със сигурност ще подкрепим Скопие за членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7682908 www.24chasa.bg

А комисията по спорните

исторически въпроси ще

отчита напредък,

но без резултат

Ако с една дума трябва да отговоря на въпроса могат ли историческите неразбирателства да попречат на членството на Северна Македония в ЕС, то отговорът ще бъде - не! Защото конюнктурата е такава.

Независимо че ние няма да разрешим двустранните си проблеми (а те са единствено от културноидентичностно историческо значение - нямаме териториални претенции едни към други, нито пък някакви значими икономически или военни проблеми) и въпреки че те няма да бъдат разрешени нито в близко бъдеще, нито средносрочно,

това няма да

попречи на

членството на

Северна

Македония в ЕС

Защото в България вече е осъзната пълната необходимост от това Северна Македония, а и всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС. Това е първото. Второ - ние никога не сме успявали да играем ролята на Гърция в международните отношения - тоест да бъдем пречка за някого да постигне някакви свои намерения в националната или европейската си политика.

По тази причина не мисля, че ние бихме могли да спънем Северна Македония за членство в ЕС.

В гръцкото общество например има много ясна и категорична оценка за историческото минало и преценките на Македония. Гърците масово отричат всякаква връзка на сегашната Северна Македония с историческата Македония.

В България обаче по този въпрос са активни малка част от политическите партии - по-голямата част от тях или нямат позиция, или и да имат, тя е по-скоро в подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС.

Ние дори да имаме хора като Красимир Каракачанов, които искат да блокират членството на Скопие в ЕС, те няма да са мнозинство. Няма и да са от основните политически партии в България. Това ще са партии като ВМРО, които имат комфорта да са в управляващото мнозинство, но без да са с решаващ глас в него и така никой няма да търси от тях отговорността да осъществят тази политика, за която сега се заричат.

Едно е, ако сега Каракачанов примерно формираше правителство и тогава да го питаме: “Вие защо блокирате членството на Северна Македония”, съвсем друго е, че Бойко Борисов

никога не е

казвал, че ще

предприеме

подобна стъпка

Напротив, той винаги е говорил в обратната посока.

В международните отношения България винаги е била добронамерен играч. Дали някой ще каже, че ние много лесно подвиваме крак и се държим нагаждачески, или пък трябва да сме по-остри, в крайна сметка е по-важно ние да се развиваме сега.

Да си припомним, че в съвременния свят да си граница на нещо, е супермаргинализиращо, действа лошо. Когато престанем да бъдем граница на ЕС и се превърнем в държава, която е някъде по средата, това за нас ще е много по-добре и социално, и икономически, и политически. А сега какво - заобиколени сме от държави, които са извън ЕС, и това ощетява пазара, сигурността, миграцията, борбата с контрабандата.

Друг е въпросът, че тези проблеми не може да ги решим с комисия. Когато се направи тази комисия преди две години, още тогава казах, че тъй като няма ясни принципи за действията , посочени в двустранния договор между София и Скопие, тя няма как да се справи. А и понеже знаем, че българи и македонци сме много еднакви, трябва по дефиниция да знаем,

че няма да си

изпълнят договора,

защото и ние не си изпълняваме договорите. Толкова сме еднакви, та дори си знаем, че когато се присъединяваме към ЕС и поемаме определени ангажименти, то нямаме никакво намерение да изпълняваме. И шикалкавим.

Дори да кажем, че договорът ще се изпълни, то в него няма конкретна клауза, а прехвърля отговорността върху една комисия. А в съвременната политика ако искаш да потулиш нещо, правиш комисия за него - независимо дали е анкетна, парламентарна, двустранна. Още тогава казах, че се създава една комисия, която

македонците

лека-полека ще

саботират, а ние

ще се тръшкаме,

че не се кооперират,

после от Скопие ще ни провокират (като с датата за честването на Гоце Делчев) и накрая комисията ще отчете напредък вместо резултат. Нещо, което и Брюксел ни научи да правим - отчитаме напредък, а не резултати.

Но по-добре е да подкрепим Северна Македония, и ние ще я подкрепим за членство в ЕС и ще го направим с ясното съзнание, че Скопие няма да отстъпи по спорните въпроси. А дали исторически ще е правилната стъпка - историята ще даде тази оценка дали сме направили грешка, или сме постъпили добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Националистите от БНС отново се канят да провеждат т.нар. Луковмарш, въпреки че нямат разрешение за това. А главният прокурор разпореди проверка на организаторите на марша месец преди насрочената дата. Въпреки това от лагера на националистите за поредна година се извършва познатата организация. Само бегъл поглед върху разпоредбите към участниците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност