Когато “превъзпитан” престъпник насилва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7682971 www.24chasa.bg

Българското правосъдие се е отнесло много милостиво към един мъж от Ямбол, който е убил 16-годишно момче, получил 10 г. затвор, а на 6-ата година е зарадван с условно предсрочно освобождаване. Без съмнение, защото хуманно е преценено, че убиецът се е поправил и вече може да живее на свобода и да гради нормални човешки отношения с другите в обществото.

Само че предсрочно освободеният мъж доста нехуманно заедно със съучастник с часове насилвал възрастен мъж, за да му прехвърли апартамент.

Тези, на които е даден инструментът на условното предсрочно освобождаване, носят огромна отговорност. И затова трябва задълбочено да вникнат във всички фактори, водещи към промяна или непромяна на поведението, преди да кажат фаталното “да”.

А дали са го направили в шумния случай напоследък с австралиеца Полфрийман?

Инструментът на условното предсрочно освобождаване, разбира се, трябва да съществува, но да става след много детайлно запознаване с много факти и обстоятелства и прецизен анализ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И все пак - важно е да си пазим климата

    И все пак - важно е да си пазим климата

    Без да изпада в тотални крайности, но за човечеството днес става все по-ясно, че трябва да си пази климата. Думата на годината, която Речникът на Оксфорд избра за 2019-а, climate emergency (аварийно положение с климата), е всъщност само поредното доказателство, че хората се вълнуват какво се случва със Земята, с природните ресурси
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат