Когато “превъзпитан” престъпник насилва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7682971 www.24chasa.bg

Българското правосъдие се е отнесло много милостиво към един мъж от Ямбол, който е убил 16-годишно момче, получил 10 г. затвор, а на 6-ата година е зарадван с условно предсрочно освобождаване. Без съмнение, защото хуманно е преценено, че убиецът се е поправил и вече може да живее на свобода и да гради нормални човешки отношения с другите в обществото.

Само че предсрочно освободеният мъж доста нехуманно заедно със съучастник с часове насилвал възрастен мъж, за да му прехвърли апартамент.

Тези, на които е даден инструментът на условното предсрочно освобождаване, носят огромна отговорност. И затова трябва задълбочено да вникнат във всички фактори, водещи към промяна или непромяна на поведението, преди да кажат фаталното “да”.

А дали са го направили в шумния случай напоследък с австралиеца Полфрийман?

Инструментът на условното предсрочно освобождаване, разбира се, трябва да съществува, но да става след много детайлно запознаване с много факти и обстоятелства и прецизен анализ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко е важно да се ориентираш разумно сред дипломите за висше

    Колко е важно да се ориентираш разумно сред дипломите за висше

    Рейтингът на университетите се доказа - за девета поредна година - като изключително важен и полезен инструмент. При това за всички страни, които имат отношение към висшето образование - и за кандидат-студентите, и за институциите, и за работодателите. Рейтингът дава изключително полезна информация за това кои специалности в кои университети водят
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока