Когато “превъзпитан” престъпник насилва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7682971 www.24chasa.bg

Българското правосъдие се е отнесло много милостиво към един мъж от Ямбол, който е убил 16-годишно момче, получил 10 г. затвор, а на 6-ата година е зарадван с условно предсрочно освобождаване. Без съмнение, защото хуманно е преценено, че убиецът се е поправил и вече може да живее на свобода и да гради нормални човешки отношения с другите в обществото.

Само че предсрочно освободеният мъж доста нехуманно заедно със съучастник с часове насилвал възрастен мъж, за да му прехвърли апартамент.

Тези, на които е даден инструментът на условното предсрочно освобождаване, носят огромна отговорност. И затова трябва задълбочено да вникнат във всички фактори, водещи към промяна или непромяна на поведението, преди да кажат фаталното “да”.

А дали са го направили в шумния случай напоследък с австралиеца Полфрийман?

Инструментът на условното предсрочно освобождаване, разбира се, трябва да съществува, но да става след много детайлно запознаване с много факти и обстоятелства и прецизен анализ.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи