Проф. Михаил Константинов: Надявам се над 3 млн. българи да гласуват на 27 октомври - над 50% от реалните избиратели

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7685265 www.24chasa.bg

Междинни резултати ще съобщаваме след 20 ч. в изборния ден, казва председателят на "Информационно обслужване" АД

- 4 вида са бюлетините за местния вот на 27 октомври - предполагат ли трудности в организацията на изборния процес и обработката им, проф. Константинов?

- Вотът на 27 октомври 2019 година ще бъде точно толкова труден, колкото беше и този на 25 октомври 2015 година. Някъде ще се гласува за до 5 неща: кмет на община, кмет на район (само за София, Пловдив и Варна), кмет на кметство (евентуално), за листата на партия или коалиция и за предпочитание за кандидат от тази листа. Опциите могат да паднат и до две: за кмет на община и за независим кандидат за общински съветник. Разбира се, някой може и да не гласува за всяко едно от тези неща. Аз обаче

препоръчвам

да гласуваме

за всичко,

след като така или иначе сме се разходили до избирателната секция. Така че местните избори са най-сложните, които се произвеждат у нас. Най-прости пък са президентските. На 30 септември приключва назначаването на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. Дано партиите и коалициите са предложили опитни и мотивирани членове на СИК. Сега предстои общинските избирателни комисии (ОИК) да организират обучението на СИК.

- Ще има ли квадратче “Не подкрепям никого”?

- Ще има, но гласуването чрез това квадратче не променя каквото и да е за съответния избор. Според мен това квадратче

“Не подкрепям никого”

е една фундаментална

глупост,

но депутатите, изглежда, много си го обичат и го оставиха в закона. Представете си примерно в Столичната община, с нейните милион избиратели, че само един избирател гласува за даден кандидат за кмет (например самият той за себе си), а всички други гласове са недействителни, или от типа на “Не подкрепям никого”. Тогава този кандидат ще стане кмет. С един глас. Такъв е законът.

- На местния вот преди 4 г. недействителни се оказаха 400 000 бюлетини. Очаквате ли на този вот те да се окажат повече?

- Те се оказаха толкова за всички видове избори общо, доколкото си спомням. Така например тогава в Столичната община за кмет гласуваха 412 хиляди души, а недействителните гласове бяха 16 хиляди, или около 4%. Толкова беше и средният процент за страната като цяло. Този процент е малко над средноевропейския.

Тук има и още една фундаментална глупост, а именно “недействителен глас”, подаден за партия или кандидат. Това преди 2013 година го нямаше.

Не може един глас

хем да е за някого,

хем да е недействителен

Това според сегашния закон е глас за някого, но в бюлетината е отбелязано и нещо друго. Например някакво мнение за политиците и техните лели. Понякога избирателят рисува и леко цинични картинки по бюлетината. Тогава тя също съответства на недействителен глас. Затова съветвам избирателите да използват само син химикал и знаците “Х” и “V”.

- В избирателните списъци за местния вот има около 6,2 млн. гласоподаватели. Очаквате ли сред тях да има фантоми?

- Избирателите в България не се знае колко са точно, но оценката е за около 5,8 милиона. Така че да, ще има фантоми и те ще са 400 хиляди. Това е голям успех в сравнение с други избори, когато фантомите достигат милион. Откъде идва тази разлика? Ами за местни избори от списъците се чистят имената на хората, които имат настоящ адрес в чужбина. Това са главно български избиратели в Турция, но има и такива в други държави и континенти, например в Америките.

- Как ще преодолеете този проблем?

- Ако с фантомите (имена на хора, чиито име е в списъците, но те физически не са в страната в деня на изборите) не се злоупотребява, няма страшно. А иначе

фантоми се чистят с

активна регистрация

Добър пример е Франция. Там, ако искаш да гласуваш през 2020 година на каквито и да са избори, до 31 декември 2019 година трябва да се регистрираш, включително и онлайн. Ако не се регистрираш, не попадаш в избирателния списък и не гласуваш. Дори ако си президент на Франция или пък съпругата му (имаше и такъв случай).

- Според вас каква избирателна активност може да се очаква на 27 октомври?

- Надявам се повече от 3 милиона души да гласуват - тогава при 5,8 милиона избиратели реалната активност ще е над 50%.

- Хаос като онзи в “Арена Армеец” при предаване на протоколите преди време би изиграл ролята на изборна кампания, смятат политолози. Освен решението на ЦИК за разкриване на още два пункта за приемане на изборни протоколи заедно с “Арена Армеец” какви други мерки са предвидени?

- Решението на ЦИК от 2 септември за разкриване на три пункта в София за приемане на изборните материали, както е при другите избори, в момента се обжалва и не знам дали е влязло в сила. Не знам и какво ще реши софийската ОИК, защото при местни избори ОИК са много важни. А иначе мерки са предвидени и те включват

по-добро обучение на

секционните комисии

и създаване на софтуер за предварителна проверка на коректността на протоколите от СИК още на място, преди членовете им да тръгнат да предават материалите в ОИК.

- Има ли опасност компютрите на “Информационно обслужване” да бъдат хакнати? На предишните местни избори имаше атаки на втори тур. Какви мерки сте взели?

- Българската изборна система не може да бъде хакната, защото окончателните резултати се обработват и обобщават на изолирани компютри, а резултатите се пренасят на технически носители (флашки), а не по мрежата.

Пренасят се

физически

и хартиените протоколи

от СИК в ОИК и ЦИК

Изолирана машина също може да се хакне теоретически, но трябва физически контакт с машината. А нашите машини ние си ги пазим. С помощта, разбира се, на МВР.

А иначе всеки сайт (не само у нас, а навсякъде по света) може да бъде временно блокиран, например чрез ДДоС атака. Това представлява масивна вълна от заявки за достъп от хиляди или даже от милиони айпи адреси, дори без знанието на собствениците на съответните машини. Защитата обаче моментално започва да чисти и блокира атакуващите адреси и в крайна сметка вълната затихва. Но при българската изборна система това не засяга изборните резултати, които, повтарям, се обработват на изолирани машини. Такава е практиката у нас още от 1991 година. Така че изборите и на най-технологичната държава могат да се хакнат, но нашите не могат. Защото сме умни.

- Чувам за нов софтуер, който ще улесни преброяването на бюлетините. Разкажете за него!

- Нашето дружество “Информационно обслужване” АД разработи мобилно приложение, чрез което всяка СИК може да провери на място дали са изпълнени контролите в изборните протоколи. Контролите са система от числови равенства и неравенства. Ако някоя контрола е нарушена, протоколът на СИК не се приема от ОИК, докато тя не бъде оправена. Именно тук са и основните закъснения при предаване на изборните материали. Приложението позволява индивидуализиране на секцията, т.е. всяка СИК ще получи в електронен вид точно копие на нейните изборни протоколи.

Приложението

ще може

да се изтегли

от сайта на ЦИК

Предвиждаме да раздадем и няколко хиляди таблета в училищата, където има съсредоточени много избирателни секции.

- Кога да чакаме първите резултати от вота?

- Междинни резултати ще започнат да излизат скоро след 20 часа вечерта, а окончателните резултати ще бъдат обявени в законово определения срок.

- В колко от областните градове да очакваме ГЕРБ да победи? И в колко - да загуби?

- Това е въпрос с политически подтекст. А аз до 5 ноември политика не коментирам. Освен в тесен кръг на маса, като всички останали българи. Както е известно, ние, българите, много разбираме от политика, коли, спорт и жени (съответно мъже).

- Казвате, че местният вот на 27 октомври е най-скъпият в историята досега. Защо?

- Не само казвам, но то си е и така. Ще похарчим 70 милиона лева, което е прецедент. Дали са много, или малко, да кажат икономистите и юристите, аз няма да коментирам дали е висока цената на изборите. А иначе, увеличени са възнагражденията на избирателните комисии, както и разходите за охрана. Всички тези хора заслужават достойно заплащане за своя тежък и отговорен труд.

CV

Роден през 1948 г. в София

Доктор по математика в Института по математка и механика на БАН от 1986 г.

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 г. до 2003 г.

Член на ЦИК на парламентарни, европейски и местни избори от 1991 г. до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК на парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2011 г.

Председател на “Информационно обслужване” АД

Автор на 600 научни труда и десетки книги

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност