Център за анализи и маркетинг: При балотаж Фандъкова - 47,1%, Манолова - 42,4%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7687140 www.24chasa.bg

Повече от 3:1 е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, каза социологът Юлий Павлов

Всичко, което трябва да знаете за:

В София ще има балотаж и той ще бъде между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Така социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг коментира резултатите от проучване за електоралните нагласи в Столичната община един месец преди местните избори.

На първи тур за Йорданка Фандъкова биха гласували 43,2% от вероятните гласуващи, ако изборите бяха днес, за Мая Манолова - 39,2%. За Борислав Игнатов бюлетини ще пуснат 5,1%, за Ангел Джамбазки - 4%, за Волен Сидеров - 1,2%, за Десислава Иванчева - 0,7 на сто, показват данните от изследването, направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

При балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за досегашния кмет Фандъкова биха дали вота си 47,1% от вероятните гласуващи на първи тур, а за Манолова - 42,4 на сто. 10,7 на сто заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж.

Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се запази, ще се увеличи или ще намалява, зависи от това как ще протече кампанията, отбеляза Павлов. Трудно е да говорим за привличане на нови избиратели, кампанията трябва да е насочена към мобилизиране на тези, които вече са направили избор - да излязат и да гласуват, както и да не се допуска демобилизация, посочи той.

Ако местните избори се провеждаха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 38,7 на сто от гласовете на вероятните гласуващи в столицата, БСП - 29,7%, “Демократична България” - 7,9%, ВМРО - 4,4%, “Атака” - 1,6%, “Движение 21” - 1,5%.

За Партията на зелените биха дали вота си 1%, за ДПС - 0,7 на сто, за АБВ - 0,6%, за ДБГ и “Глас народен” - по 0,5 на сто.

Много е рано за прогнози как ще се разпределят съветниците, но трудно може да бъде стопена разликата между ГЕРБ и БСП, както и трудно може ГЕРБ да повиши резултата и да получи пълно мнозинство, коментира Павлов.

Според данните 57,1 на сто от анкетираните със сигурност са решили да гласуват и са решили за кого, 10,3% смятат да гласуват, но все още не са избрали за кого, 15,4 на сто все още не са решили дали да отидат до урните, а 17,2% са категорични, че няма да гласуват.

Очакванията на Юлий Павлов са, че едва ли ще гласуват повече от 500 хиляди души в София, като избирателната активност ще зависи и от кампанията. Той уточни, че данните са моментна снимка, а не прогноза.

Повече от 3:1 е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, коментира анализаторът. Според 19,9 на сто от анкетираните София се е променила към по-добро през последните години, а 31,6 на сто - по-скоро към по-добро, като общият им сбор е около 52 процента. Няма съществена промяна, отговарят 31,9 на сто, а промяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат съответно 11,9 на сто и 2,7 процента, тоест около 15 на сто.

“Въпрос на кампания и на мобилизация на избирателите е това дали преднината на Фандъкова ще се запази, или ще се увеличи. - каза Юлий Павлов - Извън Фандъкова и Мая Манолова останалите кандидати имат доста ниски проценти, но те пък се включиха късно в кампанията. Предстои да видим дали те няма да изтеглят гласове от водещите кандидати.

Ако балотажът бе сега, като се преизчислят нашите данни според действителните гласове, резултатът на балотаж би бил 52,7% за Фандъкова и 47,3% за Манолова. Но остават 4 седмици и въпросът е да се работи отсега с мисъл за балотаж. Това означава как двете кандидатки се отнасят към по-малките кандидати”.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,