Център за анализи и маркетинг: При балотаж Фандъкова - 47,1%, Манолова - 42,4%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7687140 www.24chasa.bg

Повече от 3:1 е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, каза социологът Юлий Павлов

В София ще има балотаж и той ще бъде между кандидатите за кмет Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Така социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг коментира резултатите от проучване за електоралните нагласи в Столичната община един месец преди местните избори.

На първи тур за Йорданка Фандъкова биха гласували 43,2% от вероятните гласуващи, ако изборите бяха днес, за Мая Манолова - 39,2%. За Борислав Игнатов бюлетини ще пуснат 5,1%, за Ангел Джамбазки - 4%, за Волен Сидеров - 1,2%, за Десислава Иванчева - 0,7 на сто, показват данните от изследването, направено сред 1007 пълнолетни граждани на Столичната община между 20 и 30 септември. Проучването е със собствено финансиране и е част от изследователската програма на Центъра за анализи и маркетинг.

При балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова за досегашния кмет Фандъкова биха дали вота си 47,1% от вероятните гласуващи на първи тур, а за Манолова - 42,4 на сто. 10,7 на сто заявяват, че няма да гласуват на такъв балотаж.

Дали преднината на Йорданка Фандъкова ще се запази, ще се увеличи или ще намалява, зависи от това как ще протече кампанията, отбеляза Павлов. Трудно е да говорим за привличане на нови избиратели, кампанията трябва да е насочена към мобилизиране на тези, които вече са направили избор - да излязат и да гласуват, както и да не се допуска демобилизация, посочи той.

Ако местните избори се провеждаха сега, ГЕРБ-СДС биха получили 38,7 на сто от гласовете на вероятните гласуващи в столицата, БСП - 29,7%, “Демократична България” - 7,9%, ВМРО - 4,4%, “Атака” - 1,6%, “Движение 21” - 1,5%.

За Партията на зелените биха дали вота си 1%, за ДПС - 0,7 на сто, за АБВ - 0,6%, за ДБГ и “Глас народен” - по 0,5 на сто.

Много е рано за прогнози как ще се разпределят съветниците, но трудно може да бъде стопена разликата между ГЕРБ и БСП, както и трудно може ГЕРБ да повиши резултата и да получи пълно мнозинство, коментира Павлов.

Според данните 57,1 на сто от анкетираните със сигурност са решили да гласуват и са решили за кого, 10,3% смятат да гласуват, но все още не са избрали за кого, 15,4 на сто все още не са решили дали да отидат до урните, а 17,2% са категорични, че няма да гласуват.

Очакванията на Юлий Павлов са, че едва ли ще гласуват повече от 500 хиляди души в София, като избирателната активност ще зависи и от кампанията. Той уточни, че данните са моментна снимка, а не прогноза.

Повече от 3:1 е съотношението между хората, които смятат, че София се е променила към по-добро в последните години, спрямо тези, които са на мнение, че се е променила към по-лошо, коментира анализаторът. Според 19,9 на сто от анкетираните София се е променила към по-добро през последните години, а 31,6 на сто - по-скоро към по-добро, като общият им сбор е около 52 процента. Няма съществена промяна, отговарят 31,9 на сто, а промяна по-скоро към по-лошо и към по-лошо виждат съответно 11,9 на сто и 2,7 процента, тоест около 15 на сто.

“Въпрос на кампания и на мобилизация на избирателите е това дали преднината на Фандъкова ще се запази, или ще се увеличи. - каза Юлий Павлов - Извън Фандъкова и Мая Манолова останалите кандидати имат доста ниски проценти, но те пък се включиха късно в кампанията. Предстои да видим дали те няма да изтеглят гласове от водещите кандидати.

Ако балотажът бе сега, като се преизчислят нашите данни според действителните гласове, резултатът на балотаж би бил 52,7% за Фандъкова и 47,3% за Манолова. Но остават 4 седмици и въпросът е да се работи отсега с мисъл за балотаж. Това означава как двете кандидатки се отнасят към по-малките кандидати”.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Позорният “Луковмарш” трябва да бъде спрян

    Националистите от БНС отново се канят да провеждат т.нар. Луковмарш, въпреки че нямат разрешение за това. А главният прокурор разпореди проверка на организаторите на марша месец преди насрочената дата. Въпреки това от лагера на националистите за поредна година се извършва познатата организация. Само бегъл поглед върху разпоредбите към участниците
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност