Жаклин Вагенщайн: Cinelibri привлича световните звезди, защото е единственият в света за адаптация по книга

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7687341 www.24chasa.bg
Жаклин Вагенщайн СНИМКА: Костадин Кръстев

Жаклин Вагенщайн основава един от най-големите кинофестивали у нас - Cinelibri, преди 5 г. Той привлича множество знаменитости през годините като Фредерик Бегбеде и Иън Макюън. Тазгодишното издание на фестивала ще бъде открито на 5 октомври в зала 1 на НДК с прожекция на “Офицер и шпионин”.

- Г-жо Вагенщайн, как дойде идеята да създадете фестивала Cinelibri?

- Идеята си е мое детенце. Роди се, когато издателство Colibri ставаше на 25 г. Винаги сме имали уклон към киното. Издавали сме изключително много екранизирани книги. Съответно и семейството ми е много силно обвързано с киното. Идеята беше за 25-годишнината да направим празник за Colibri, свързан с киното. Бях измислила името Cinelibri още отпреди това и решихме да го направим под формата на фестивал, който открихме с прожекция на “Закуска в Тифани” в кино “Люмиер”.

Залата беше претъпкана. Започнахме с 14 филма, а фестивалът имаше огромен успех. Радваше се на одобрението на публиката, а още тогава тук присъстваха имена от сорта на Серджио Касталито, Маргарет Мацантини, Дъглас Кенеди. Първоначалната идея беше да е еднократно, но от самото начало имаше замах и решихме да го правим дългогодишно. Втората година се покачи броят на гостите и броят на филмите. През третата година фестивалът стана конкурсен.

- Колко успя да порасне фестивалът за 5 години?

- Всяка година расте с 30%. Идеята ни е форматът, който сме постигнали до момента - от 55 филма, да се запази.

Да не покачваме

повече броя на

филмите,

за да може селекцията да се фокусира изцяло върху качеството. Ако пуснем 200 филма, все някой няма да е достатъчно на ниво. При нас всички филми се отличават най-вече с качеството и задължителното условие да са свързани с книгите.

Годишно се създават хиляди филми по книги, от които селектираме най-доброто за зрителя.

- Как отбирате точните 55 филма?

- Гледаме ги. Имаме селекция по всички критерии, по които се избира качественото кино. Свързано е с актьорска игра, режисура и дори със значимостта и актуалността на темите. Основно се селектират големи продукции. Почти нямаме независимо кино. В крайна сметка в програмата влизат награждавани филми на популярни режисьори и, известни или много добри актьори. Селекцията включва едновременно холивудско, европейско, латиноамериканско и азиатско кино.

- Тази година мотото на фестивала е “Петото измерение”. Защо избрахте това мото?

- От една страна, защото е петото издание на фестивала, а от друга, защото петото измерение е това на сетивата и духовността. По някакъв начин е намигане към публиката, че ще я пренесем в едно друго неизвестно измерение. С референция и към Космоса, тъй като тази година се празнуват 50 г. от стъпването на човек на Луната, 20 г. от смъртта на Кубрик, за когото се говори, че е заснел стъпването. Освен това ще направим панорама на Кубрик, като излъчим неговата “Космическа одисея”. От трета страна, имаме 250 г. от рождението на Хумболт, който пък въвежда в литературата и науката думата “космос”. Ще излъчим един посветен на него филм - “Измерването на света”.

- В конкурсната програма се състезават 10 филма. Кой е вашият фаворит?

- За мен един от фаворитите е “5 е съвършеното число”. Естествено, това съвпада с нашето пето издание, но това е чисто съвпадение. Подходът към този филм е много любопитен. Той е екранизация по комикс. Самият автор на комикса е режисьор на филма, той е и художник. Съответно и художествено-визуално филмът е много добре издържан. Там има и две много силни роли на Валерия Голино и Тони Сервила.

Смятам, че и “Продавачът на вестници и цигари” също има голям шанс. Там е последната роля на Бруно Ганц. Той играе Фройд в този филм. Лентата е много добър пример за добра екранизация върху литературната основа.

“Изпепеляване”

по Мураками

вече е обрал

80 награди

и номинации от фестивали по света. Той закри Кан миналата година. Това ще е един от фаворитите. Радвам се много, че има и български филм в конкурсната програма - “Снимка с Юки”. Той също има голям шанс.

- Как успяхте да включите Кристоф Ламбер в журито на тазгодишния фестивал?

- Чрез агенция. Това, което мога да кажа от опита си с такъв тип световни звезди, е, че когато успеем да се свържем с тях чрез правилните хора, те много си падат по идеята. Много е трудно да намериш връзка с тях. Тъй като фестивалът е единствен в света за адаптация по книга, световните звезди се радват на идеята и ако имат възможност, се съгласяват да дойдат. Дори тези, които са ни отказали сега, ни обещават, че следващата година ще се включат.

- Кой ви е отказал и обещал, че ще дойде следващата година?

- Например Жан-Жак Ано. Той тази година трябваше да е президент на журито. Поради ангажименти не можа. В крайна сметка Кристоф Ламбер пое председателството. Той пристига на 12 октомври и си тръгва на 14 октомври. Ще е тук за дебата с останалите членове от журито за това кой да е филмът победител и за церемонията. Цялата конкурсна програма вече се гледа от журито. Тази година е в доста звезден състав. Награждаването е в зала 1 на НДК на 13 октомври в присъствието на всички членове на журито. Лично Кристоф Ламбер ще връчи на големия победител наградата. Миналата година имаше и три почетни награди. Възможно е и тази година да е така.

- От всички звезди, които са идвали до момента, кой е бил най-капризен?

- Не са капризни. От всички гости, които сме имали до този момент, съм си дала сметка, че колкото по-известни са те, толкова по-скромни и земни хора са. С всички до ден днешен имаме прекрасни взаимоотношения. Имам чудесен спомен от гостуването и на Кастелито и на Иржи Менцел.

Беше много забавно

гостуването на

Фредерик Бегбеде

Той като характер е по-ексцентричен. С него сме изкарвали по-бохемски. Световно постижение за фестивла миналата година беше гостуването на Иън Макюън. Беше тук навръх 70-ата си годишнина.

- Защо решихте тази година за първи път да включите и късометражни филми във фестивла?

- Късометражното кино е много важна част от пейзажа на киноиндустрията. От една страна, правенето на къси форми е нещо много различно от построяването на дългата форма. Аз самата имам чувства към късометражните филми. Появиха се много интересни заглавия с добри актьори като Иван Бърнев, Малин Кръстев. Имаме и анимационно кино, съответно жури и награден фонд. Откровено казано, всички филми са много интересни и ще ги изгледам заедно с публиката в залата.

- Вие също имате опит с късометражното кино. Тази година снимахте филм. На каква тематика е той?

- Филмът е посветен на 120 г. от рождението на Борхес. Не е екранизация по Борхес, а оригинална история. Няма общо с книгите му, но преплита понятията, с които борави той. Историята е една измислица, в която Борхес е главният герой. Играе го Руси Чанев. Сюжетът е философски и не е с обрати. Играят също Малин Кръстев, Иван Бърнев, Елена Телбис и Деян Донков. В момента го завършваме. Ще кандидатстваме на световни фестивали и след това ще го излъчим и у нас.

- По-добре филми или по-добре книги?

- Няма еднозначен отговор. Основното послание на фестивала е, че не бива да се сравняват, защото са два различни типа изкуство. Няма как да са съпоставими. В единия случай работим с писменото слово. Там авторът може да влезе в главата на героя, а в киното разказваме с картини.

- Какво чете българинът?

- Тематично са моди, които сега вълнуват населението. Например сериалът “Чернобил” имаше много голям успех. Това ни подтикна да сложим екранизацията на Светлана Алексиевич “Чернобилска молитва” в програмата на фестивала. В действителност е интересна актуална тема, която вълнува обществото.

- Как си представяте фестивала след още 5 години?

- Силно се надявам, че ще бъде на 100% установен на световната сцена. Нашата цел е да запазим последователите си в България, но и да получим световно признание, което да ни позволи все по-известни филми и личности да идват у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока