Славчо Атанасов, кандидат за кмет на Пловдив от НФСБ и ВМРО: Вече съм го правил - искам да продължа напред за Пловдив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7687385 www.24chasa.bg

- Спирам данъчното обирджийство и

връщам приемния ден за граждани

- Социолозите предричат, но пловдивчани

решават кой да е техният обединител

- Този път резултатът ще обезмисли

опитите за подмяна на вота

- Чий кандидат за кмет на Пловдив сте, г-н Атанасов? Едни казват, че сте скрит претендент на ГЕРБ, а други - на БСП. Каква е истината?

- Защо скрит? Изборите досега ясно и видимо показват, че за мен гласуват хора с десни, центристки или леви убеждения. Но най-вече имам подкрепата на партийно необвързани, които преценяват кой кмет ще им свърши работа. Издигнат съм от патриотичните формации НФСБ и ВМРО, но

смятам, че имам

силен

мажоритарен вот

- Има ли действително договорка между Валери Симеонов и Бойко Борисов, за каквато говори ген. Атанас Атанасов, че ако вие спечелите изборите в Пловдив, ще бъдете припознат от ГЕРБ, защото сте коалиционни партньори на национално ниво?

- На национално ниво с ГЕРБ имаме ясно разписани параметри за управленска съвместимост при сформиране на правителството. И дотук. В Пловдив за настоящата надпревара ГЕРБ имат своя кандидат. Аз също съм кандидат. Предлагаме различни модели на управление.

- Преди време обявихте, че ще се кандидатирате за кмет на Пловдив само ако Иван Тотев поиска трети мандат. Той се оттегли, а вие останахте в надпреварата. Защо?

- Защото г-н Тотев всъщност остана! В качеството си на местен лидер на ГЕРБ той прави кампанията и ръководи политическия модел. В игралното поле пуснаха резервен играч, но не извадиха Иван Тотев от състава. А състоянието на нещата в общината ме кара да се чувствам безотговорен, ако остана встрани от решаването на проблемите.

- Социологическите изследвания, макар и противоречиви относно това кой води - вие или Здравко Димитров от ГЕРБ, предричат балотаж. На втория тур отново ли ще разчитате на левите избиратели?

- Дали ще има втори тур, социолозите предричат, но пловдивчани решават. Ако резултатите на 27 октомври не са категорични, балотажът ще определи кой е обединителят на Пловдив. Що се отнася до левите - те имат свой кандидат за кмет, също достоен пловдивчанин. Моят призив е: изберете по-достойния за високата чест и отговорност да бъде кмет на Пловдив!

- Като човек, изкушен от историята, знаете, че тя не се повтаря. Мислите ли, че ще опровергаете това схващане и отново ще се върнете на кметския стол?

- Вярвам, че този път резултатите ще са такива, че опитите да бъде подменен вотът на пловдивчани ще бъдат обезсмислени.

- На какво залагате в битката за Пловдив?

- На откровеност и отговорност. Много по-сложно ще е да се работи в следващите години, защото търпението на пловдивчани е изчерпано. Местната нова управа може да получи кредит на доверие само ако откровено постави проблемите на общественото внимание и отговорно пристъпи към решението им. Без да ги отлага.

Веднага трябва

да се обърне

внимание на

кварталите,

защото за разлика от идеалния център там не се инвестира. Трябва да се направи пробив под Водната палата, за да се облекчи трафикът - един от сериозните проблеми на града. Веднага трябва да се пристъпи към реализиране на пътната връзка “Модър - Царевец”, за която ние оставихме след мандата си готов проект и осигурено финансиране.

- Кои политики ще продължите от времето, когато управлявахте града?

- Изключително важно е кметът да бъде близо до хората - затова аз имах и ще имам приемен ден всеки ден. Разбира се, в строго регламентирано време, защото управлението далеч не е само това. Още от 2003 г., когато станах кмет на район “Тракия”, а после и на Пловдив, заявих, че ще управлявам с грижа за хората. Радвам се, че мои опоненти заимстваха слогана ми “Управление с човешко лице”.

- А кои модели на вашето управление смятате да коригирате?

- В програмата ми са отчетени днешните проблеми и необходимости на Пловдив. Сега реалностите и политическата среда са различни отпреди 8-12 години. Ако през 2007 г. бяхме, образно казано, на прага на Европейския съюз, през 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата. Това дава възможност за нов модел на финансиране и аз като кмет своевременно вписах Пловдив в тази среда, включвайки проекти за европейско финансиране. Само за програмния период 2014-2020 безвъзмездната помощ за Пловдив по ОП “Регионално развитие” е над 80 млн. лв., а към 5 септември 2019 г. са усвоени едва 42 млн. лв. Имаме екип, който внимателно следи подготовката по документацията и на новия програмен период 2021-2027 и е в готовност за участие в нови проекти.

Не мога да не припомня, че

оставих на

наследника си

на кметския стол

проекти за над

200 млн. лв.,

които или не бяха реализирани, или бяха опорочени - като водния проект на стойност 130 млн. лв., транспортния за 44 млн. лв., обновяването на онкодиспансера за 11 млн. лв. и още няколко по-малки за близо 20 млн. лв. И оставих в хазната 30 млн. лв. свежи пари. Завещах нещо, което трябваше само грамотно да се изпълнява и надгражда. Днес състоянието е различно - над 65 млн. лв. дефицит и липса на сериозни европейски проекти. И причина за това е моделът на управление на Пловдив. Него ще променя.

- Не тръгвате ли реваншистки, като обещавате ревизия на управлението на Иван Тотев и съкращения в общинската администрация?

- Бих определил образно управлението на г-н Тотев като сглобяемата му кула, опакована във винил, изградена върху хилядолетните културни пластове на Пловдив. Трябва да я разглобим веднага, както се случи на следващия ден с онази прословута кула от откриването на европейската столица на културата.

- Каква е визията ви за развитие на града?

- Управлението на един град винаги трябва да е с поглед към бъдещето. Ако искаме Пловдив да е привлекателно място за живеене - трябва да съобразяваме това с настоящите и с бъдещите поколения. Запазили сме романтиката и историята си в голяма степен - Старият град, “Капана”, Античният театър са емблемите ни. Но нашата отговорност е какво ще създадем ние като символи и знаци от нашето време, какво ще съградим и доколко ще успеем да го добавим към наследеното.

Наред с реконструкцията на булевардите и строежа на детски градини

Пловдив

заслужава и нов

храм за операта

Винаги размерът на финансовите възможности определя мащабите, но липсата на пари е свързана с недостатъчни усилия. Набирането на средствата за общинския бюджет не трябва да се случва чрез бирническото повишение на местните данъци и такси за сметка на пловдивчани.

По времето на предишният ми мандат имахме най-ниските данъци в страната от всички областни градове. Първата работа на моя наследник на кметския стол беше да вдигне данъците. Така че днес да сме изправени пред абсурда да плащаме данък МПС например, по-висок от този в София. Веднага ще сложа край на това обирджийство. Защото със своето местоположение, икономика, туристически забележителности, културен живот, при едно компетентно и морално управление Пловдив има всички предпоставки да е проспериращ град.

- Кажете откровено - промени ли се Пловдив в последните 8 години?

- Разбира се. Но има нещо важно - градът ни е пред заплаха да загуби облик. Да заприлича на всеки друг български град, управляван по модела “Тотев”. Като ремонти, които продължават безкрайно и завършват недовършено. Но Пловдив е древен и колкото лошо да е управляван, за един-два мандата няма как да бъде съсипан до степен, че да не подлежи на поправка. Накратко: Тотевите грешки в Пловдив не са непоправими.

- Имате ли вече екип? Посочете конкретни имена от него.

- Екипът ми от районни кметове е от млади, но с опит и подготвени хора. Горд съм, че част от тях са получили образованието си в САЩ и Европа, но са се върнали да работят и надграждат наученото тук. Що се отнася до екипа ми в общината, ако получа доверието на пловдивчани - имам подготвени експерти, с които не съм спирал да се съветвам и в годините като народен представител. Тъй като не съм спирал да работя за Пловдив.

CV

Славчо Атанасов е кандидат за кмет на Пловдив от НФСБ и ВМРО. Настоящ депутат и шеф на комисията по младежта и спорта. Бил е районен кмет на “Тракия”, а през 2007 г. спечели изборите за кмет на Пловдив, подкрепен от ГЕРБ. Завършил е военното училище в Шумен и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. За трети път участва в изборите за местна власт. Семеен, с дъщеря медик

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност