Беър Мидкиф: John Cockerill предлага на България дългосрочно сътрудничество и износ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7689486 www.24chasa.bg
Беър Мидкиф е вицепрезидент “Продажби и маркетинг” на John Cockerill Defense. Белгийската компания с повече от 200-годишна история предлага модулни куполи като част от цялостното решение за модернизация на българските Сухопътни войски.

Белгийските куполи на модулен принцип ще осигурят съвременни бойни способности за модернизацията на Сухопътните войски, казва вицепрезидентът на компанията

Куполите от серията 3000 могат да бъдат интегрирани и на четирите вида машини, които участват в процедурата за нови БМП на пехотата.
Куполите от серията 3000 могат да бъдат интегрирани и на четирите вида машини, които участват в процедурата за нови БМП на пехотата.

- Какво въоръжение предлагате на българските Сухопътни войски, г-н Мидкиф?

- Това, което предлагаме за модернизацията на българските въоръжени сили, са нашите куполи 3030 със среден калибър. Можем да предложим две опции - с мерач или без. Куполите от нашата серия 3000 са на модулен принцип и армията може лесно да надгради въоръжението от 30 мм до оръдие с 40, 50, 90 и дори 105 мм. Само допреди 10-15 години бронетранспортьорите разполагаха с въоръжение от порядъка на 7,62 мм и 12,7 мм и това се считаше за достатъчно. Днес въоръжените сили са изправени пред различни цели и мисии и трябва да бъдат подготвени за всичко. Точно с това съображение разработихме нашите модулни куполи.

Ако българските Сухопътни войски използват в бъдеще нашето оборудване, те ще могат да адаптират въоръжението на новите им бронирани машини в зависимост от мисиите и целите, които трябва да изпълнят. Ще ви дам пример - с нашите куполи и оръдия добре обучен екипаж може да промени оръдието от 30 мм на 40 мм за по-малко от 30 минути - представете си да имате възможност да се справите с нови и по-големи мишени и заплахи, без да се налага да закупувате нова техника. Да бъдеш гъвкав благодарение на модулния принцип, означава да не трябва да купуваш нови куполи след 10 или 20 години. Това е истинската стойност в предложението на John Cockerill.

- Казвате, че без купола бронираните машини са само скъпи таксита. Как ще коментирате изборите, пред които България е поставена, що се отнася до въоръжението?

- Българските Сухопътни войски ще вземат решение, което ще определи оборудването и партньорите им за следващите 40-50 години. Чехия придоби нови системи за своите машини 8х8 през 2012 г. и сега вече планира да ги замени с нови през 2024 г. Повечето държави не са достатъчно богати, за да купуват два пъти едно и също и вярвам, че такъв е случаят и с България.

Затова предложението ни се базира точно на този принцип - можем да произведем и интегрираме куполи и оръжейни системи, които да бъдат използвани в следващите 50 г. и да бъдат надграждани и модернизирани през целия им жизнен цикъл. Ние вече сме демонстрирали нашите куполи от серията 3000 и пред България, включително и чрез реални стрелби на полигон, и мога да кажа, че се представихме отлично. Куполите ни могат да бъдат успешно интегрирани на всички 4 машини, които участват в процедурата за превъоръжаване на Сухопътните войски, и могат да покажат отлични резултати. Няма много други производители, които да могат да се похвалят със същото.

Надяваме се, че проектът ще бъде приключен в рамките на определения от България срок, тъй като е важно за войниците да тренират и оперират с модерна техника, която е в синхрон със стандартите на НАТО и с партньорите от ЕС. България има възможността да адаптира и модифицира процедурата така, че финалният договор да отразява това, което заслужават войниците - висококачествено оборудване, което позволява гъвкавост, и дългосрочен партньор, който ще донесе и сериозни ползи за местната индустрия.

Това е голяма инвестиция и вярвам, че всяка държава трябва да проучи добре възможностите си и да се стреми към придобиване на оборудване, което няма да бъде за смяна след 10-15 г. Ако мога да дам съвет, огледайте се и чуйте отзивите на съседите ви - те ще ви насочат за какво да внимавате и какво да избягвате в този процес.

- Какво може да предложи John Cockerill, що се отнася до местно сътрудничество?

- John Cockerill предлага сериозен ангажимент на местната индустрия, тъй като вярваме, че включването на български компании ще носи дългосрочни ползи на икономиката ви. Ако подпишем договор с България, можем да установим тук производствени дейности в рамките на 6-7 месеца. Вече сме водили разговори с местни компании и смятаме, че българската индустрия има отличен потенциал за сътрудничество.

Ние си партнираме с ваши компании от години. В момента работим по проект за белгийската армия, доставяйки механични части от “Самел 90”. Отличен пример за сътрудничество е и работата ни с “Оптикс”, където говорим и за сътрудничество по програми и системи извън проекта на Сухопътните войски, тъй като гледаме на тях като на глобален партньор. Предлагаме на местните компании работа и партньорство, които ще им осигурят ново и по-високо ниво на производителност.

- Смятате ли, че България трябва да разчита повече на европейските си партньори за модернизацията на въоръжените си сили?

- Да, стратегически и в рамките на отбранителните структури на Европа сътрудничеството се превръща в норма. Производителите на бронирани машини, които бяха допуснати до последния етап на процедурата, са базирани в ЕС и ние считаме, че този подход трябва да се прилага и към доставчиците на всички ключови системи като оръжейните. Това не само ще даде повече сигурност на доставките, но и ще бъде в синхрон с инициативите за европейска отбрана.

Вярвам, че John Cockerill Defense е единствената компания в това състезание, която може да предложи потенциала на реалното сътрудничество и възможности за износ. Надяваме се България да разпознае в системите и решенията, които предлагаме, най-добрата опция за придобиване на съвременни отбранителни способности на разумна цена.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност