"Фокус" пише, Манолова, Паргов и ГЕРБ четат “24 часа”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7692050 www.24chasa.bg
За съжаление, сме запазили само част от заглавието на първата дописка на "Фокус"

Една дописка от предизборните обиколки на кандидатите за кмет на София два дни тревожи двете основни политически сили БСП и ГЕРБ.

В петък, в 13:40 часа агенция "Фокус" съобщи: "Първото нещо, с което новият кмет и новото мнозинство в София ще се захванат, е да актуализират тарифите за такситата. Това каза пред журналисти лидерът на БСП - София и водач на листата за общински съветници на "БСП за България" в столицата Калоян Паргов след среща с таксиметровия бранш. Калоян Паргов и други кандидати за общински съветници и народни представители от БСП проведоха среща с транспортния бранш, която продължи близо един час. "След 3 ноември, първото нещо, с което новото мнозинство и новият кмет ще се захванат е да актуализират тарифите. Като минималната от 0.79 лв. ще стане 1 лв., а максималната ще се помисли в диапазон до 2 лв., тъй като в момента е 1,6 лв, каза Паргов." На дежурния в сайта "24 часа" тази новина се вижда супер интересна, защото хиляди столичани ползват таксиметровите услуги. Добавя и какво е обещала Мая Манолова на таксиметровите шофьори.

Малко след публикуването на материала в най-големия новинарски сайт, където "Фокус" е надлежно цитиран, Мая Манолова реагира лично, че не е била на обща среща с лидера на БСП, а случайно са се оказали при таксиметровите шофьори един след друг. Кандидатът за кмет на София беше категорична, че не темата за вдигане на цените е била дискутирана , а нуждата такситата, когато са с клиенти, да ползват бус лентите, както и общината да осигури повече места за стоянки на колите.

Дежурният коригира материала с позицията на Мая Манолова.

Минути по-късно и председателят на БСП в София Калоян Паргов потърси “24 часа” с коментар, че неговата среща с таксиметровите шофьори не е предадена коректно. Последва уточнението му със заглавие: "Калоян Паргов: Говорих с шофьорите на такси общината да спазва закона при тарифите". И цитат от него: "Манипулативно и неточно е твърдението, че БСП ще вдигне цените на таксиметровите услуги след месните избори."

Дежурният отново коригира злополучната новина на агенция "Фокус". Час по-късно и пресцентърът на градската организация на БСП разпространи официална информация със заглавие: "Калоян Паргов към таксиметровите шофьори: Не се плашете, промяната идва".

Малко след 19 часа към таксиметровата какофония се присъедини и пиарът на ГЕРБ Никола Николов. Силно превъзбуден, че е открил голяма предизборна манипулация, която погазва свободата на словото, колегата коментира промените, направени на два пъти в сайта “24 часа”, на таксиметровата одисея. Самият Никола се коригира малко по-късно и намали емоцията.

"Фокус" обаче изкачи върха на предизборния цирк като тази сутрин направи интервю с Калоян Паргов, в което "24 часа" е обвинен, че е цитирал агенцията неточно, което също било предизборна манипулация. "Фокус" не бил писал, че Калоян Паргов е казал, че БСП и новият кмет ще вдигнат цените на такситата.

За съжаление, главният редактор на сайта "24 часа" Данка Василева, когато потърси материала на Фокус "Местни избори 2019: Калоян Паргов, БСП: Първото нещо, с което новият кмет и новото мнозинство в София ще се захванат, е да актуализират тарифите за такситата" откри, че колегите от агенцията са изтрили първоначалната дописка, с която започна тази безсмислена сага и са я заместили с друга: "Местни избори 2019: Калоян Паргов: БСП поема ангажимент да се разгледа в парламента промяна, позволяваща такситата да могат да ползват буслентите". В търсачката "Гугъл" обаче все още има следа от изтритата дописка.

Поуката от тази таксиметрова трагедия е , че всички четат “24 часа”, за което благодарим. А, за да сме достоверни, няма да се възползваме от информацията на агенция "Фокус" по време на предизборната кампания. В предизборната кампания е важна най-вече истината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

    Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

    Една трогателна човешка история стана повод алеите на Морската градина в Бургас да се превърнат в зона на доброто, в която всеки може да остави своето послание на благодарност.  Винаги е вдъхновяващо, когато хората около нас правят нещо добро за другите, защото в това е смисълът на живота. Затова и алеите на доброто в Морската градина в Бургас със
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност