Дума на седмицата: Вратар

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7692755 www.24chasa.bg
Николай и Борислав Михайлови - вратари на “Левски” и националния отбор, футболисти №1 на България.

В България не искат да е извън Евросъюза

Вратарят е единственият привилегирован пост в най-популярния спорт в света - футбола.

Само той има право да играе с ръце, макар и единствено в собственото си наказателно поле, само той се ползва с особена защита при атака на съперниковите футболисти, само той е с екип, различен от съотборниците си, и накрая, но не на последно място - само той има право да излиза с №1 на гърба.

Думата “вратар” стана особено популярна в България през последната седмица след заседанието на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Там едно от решенията бе, че от сезон 2020-2021 (тоест от не това първенство, а следващото) в професионалните ни отбори (тоест играещите първа и втора лига, бившите “А” и “Б” група) могат да бъдат картотекирани само вратари, които имат паспорт от Европейския съюз.

Повечето фенове веднага си го преведоха, че така се осигурява преимущество на Николай Михайлов, син на президента на БФС Борислав Михайлов, който в “Левски” е резерва на черногореца Милан Миятович. Последва разяснение, че промяната не засяга играчи с вече подписани договори, на което никой не повярва.

Димитър Иванков с 42 вкарани гола е в световния топ 4

Българският футбол винаги се е гордял с качествените вратари и неслучайно първият носител на званието “Футболист на годината” е именно играч на този пост - Георги Найденов от ЦСКА.

След него наградата е присъждана и на Симеон Симеонов, Румен Горанов, Георги Велинов, Борислав Михайлов, Николай Михайлов и Владислав Стоянов.

Но има и едно различно постижение, което отрежда на един български вратар място в световния топ 4. То е по вкарани голове от футболисти на този пост, който по принцип се отличава с предотвратяването им.

Левскарят Димитър Иванков има отбелязани 42 попадения, като повече от него имат само Роджерио Сени (131), Хосе Чилаверт (67) и Хорхе Кампос (46).

Руснакът Яшин е единственият със “Златната топка”

Въпреки че вратарският пост е посвоему уникален, той е и един от най-обезценените. Вероятно причината е, че, както гласи популярното клише, солта на футбола са головете - а те се вкарват от полевите играчи, а се допускат от вратарите.

Един нападател може да изпусне да вкара пет чисти гола, но да реализира един и да стане герой. В същото време вратарят, като спаси пет положения, но се провали веднъж, автоматично става най-псуваният в отбора.

Това вероятно е причината да има само един вратар, печелил “Златната топка” за футболист на годината. Това е руснакът Лев Яшин през 1963 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини. От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност