Внимателно с ипотеките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7693777 www.24chasa.bg

За една година ипотечните кредити в България са нараснали с над 11%. Това означава, че банките са дали нови заеми за близо 1 млрд. лв. За сравнение годишното нарастване на заемите за жилища между лятото на 2015 и това на 2016 г. е било 0,8%.

Данните повече от ясно показват, че има бум в ипотечното кредитиране. Което е разбираемо - лихвите са на рекордно ниски нива, а алтернативите за инвестиране с прилична доходност не са много. Така тези, които имат спестени пари, ги вадят от банките и влагат в имот, а тези, които досега се въздържаха от покупка, вземат заем заради малкото оскъпяване и купуват жилище.

Всичко, което трябва да знаете за:

Явно хората се чувстват сигурни за работата и доходите си. Но трябва да се внимава - ниските лихви сега не означава, че ще останат такива завинаги. И щом заемите започнат да поскъпват, да се получи нов балон с жилищата, както по време на кризата. И когато той се спука, се стигна до падащи цени на имотите и покачващи се вноски по кредитите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,