Внимателно с ипотеките

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7693777 www.24chasa.bg

За една година ипотечните кредити в България са нараснали с над 11%. Това означава, че банките са дали нови заеми за близо 1 млрд. лв. За сравнение годишното нарастване на заемите за жилища между лятото на 2015 и това на 2016 г. е било 0,8%.

Данните повече от ясно показват, че има бум в ипотечното кредитиране. Което е разбираемо - лихвите са на рекордно ниски нива, а алтернативите за инвестиране с прилична доходност не са много. Така тези, които имат спестени пари, ги вадят от банките и влагат в имот, а тези, които досега се въздържаха от покупка, вземат заем заради малкото оскъпяване и купуват жилище.

Явно хората се чувстват сигурни за работата и доходите си. Но трябва да се внимава - ниските лихви сега не означава, че ще останат такива завинаги. И щом заемите започнат да поскъпват, да се получи нов балон с жилищата, както по време на кризата. И когато той се спука, се стигна до падащи цени на имотите и покачващи се вноски по кредитите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност