Георги Харизанов: Не виждам къде ще е този срив, който да предизвика предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7695672 www.24chasa.bg

ГЕРБ винаги качва в кампания и печели ново доверие, независимо от критиките

От “ефекта Румен Радев” да не се получи “ефекта Елена Йончева” в битката за София

Завръщането на Славчо Атанасов след прочутото му “айл би бак” се превърна в сапунен сериал, загубил интереса на зрителите

Силно ще се представи Ангел Джамбазки, безспорен ще е приносът на Борис Бонев към качеството на дебата за София

БСП не може да създаде интрига в столицата. Няма ги и в тази в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Враца, Монтана, Кюстендил, Кърджали, дори в доскорошните “червени крепости” Ловеч, Търговище, Враца, Смолян

ГЕРБ трябва да погледне по-сериозно към резервната си скамейка и да обнови остриетата си

 

- Ще се отразят ли скандалите преди евровота и тези след това на резултата на ГЕРБ на 27 октомври, г-н Харизанов?

- И да се отразят, ще е в минимални или дори положителни величини. Атаките срещу ГЕРБ не са нещо ново и в някаква степен досадиха. Ясно е, че управляващите винаги ще бъдат критикувани. Също - че ще продължат напред онези, които се справят с тези критики - или чрез съобразяване с тях и корекция на политиките, или чрез оборването им, ако са лъжи.

ГЕРБ под

ръководството

на Борисов стана

по-добра

и в двете дисциплини - да коригира и реже там, където има за какво, и да се защитава умело от кампаниите с лъжи и фалшиви “сензации”, когато атаките са несъдържателни. Леснопроверим факт е, че ГЕРБ винаги качва в кампания и че при пряко сравнение с конкурентите си успява да спечели ново доверие, каквито и критики да понася преди старта на същинската надпревара. Назад във времето е имало кампании, прочее и последната за евроизборите беше такава, в които ГЕРБ влизаше в много по-лоша позиция и излизаше като победител. Ако няма нови скандали, и то тежки и сериозни, не виждам предпоставки и причини за разместване на върха в родната политика.

- Според вас има ли “умора от управлението на ГЕРБ”, както твърдят ваши колеги анализатори?

- Тази теза скоро ще навърши пълнолетие. Което само по себе си показва нейната несъстоятелност. Докато конкурентите на партията на Борисов продължават да са в насипно състояние, с некадърно лидерство и откровено неприятни физиономии начело, настроенията против управляващите няма да им свършат работата. Разбира се, никой не е застрахован от кризи и никой не е избран, за да векува във властта. ГЕРБ трябва да погледне по-сериозно към резервната си скамейка и обновяването на партийния елит и особено на публичните лица - т.нар. остриета, за да преодолее усещането за изхабяване и досада и да се доутвърди като траен политически проект и перспективна народна десница, способна да живее и да лидира още много години напред. Перспективата е важна не само за избирателите. Тя дава тонус на партията и хоризонт за развитите на младите хора в нея. Иначе следва демотивация и неизбежна ерозия.

- В кои градове очаквате изненади?

- Интересен въпрос. Не знам какво следва да бъде приемано като “изненада”, за да отговоря подобаващо и вярно. Изключително неясен за мен ще е изходът на изборите в Ямбол - там млад и качествен кандидат на ГЕРБ се изправя срещу изгонения от партията бивш кмет, номиниран като независим. Русе също ще е арена на ожесточен сблъсък, Видин, Пловдив... Интересен нюанс е, че според мен БСП няма никакъв шанс в градове, възприемани съвсем доскоро като “червени крепости” - Ловеч, Търговище, Враца, Смолян. Не разбирам на какво разчитат в партията на Нинова, за да си върнат поне някакви позиции в местната власт и особено в кметските кресла на областните градове, където отсъстват напълно. Интригата в Пловдив е в рамките на управляващата коалиция и във връзка с предните ви въпроси - ето още един аргумент в полза на тезата, че да се говори за умора и отслабване на ГЕРБ е нелепо.

- Как ще се развие двубоят Фандъкова - Манолова в София?

- Оспорвано. Г-жа Манолова усеща, че нещата не вървят според очакваното и според това, което ѝ начертаха Арман Бабикян и голф-социолозите. Усеща се припряност, усеща се изнервеност, усеща се изостряне на кампанията от нейна страна и според мен вместо “ефекта Румен Радев” ще се получи “ефекта Елена Йончева” - озлобена жена без никакви компетенции в конкретната сфера, която, залагайки само на компромати и агресия, не привлича никаква периферия, а по-скоро отблъсква избирателите си. Разбира се,

не казвам, че

Мая Манолова

е слаб противник.

Напротив.

Но хората в София са с много над средните политическа култура, знания и претенции. И когато например има обещание за сайт с прозрачна информация за финансирането на кампанията, а вместо него получаваме грандиозна шатра, запушила парка пред НДК, плюс очевидно скъпа кампания с десетки билбордове, това прави впечатление на столичани. И то лошо.

- Ако Манолова надделее, това ще се таксува ли като пробив на БСП?

- Не обичам да коментирам невъзможни хипотези, но виждайки как се карат подкрепящите Манолова и как от ДБГ плюят по БСП с изрични декларации, както и как самата Мая Манолова искрено се дразни, срамува и разграничава от подкрепата на столетницата, не виждам с какво БСП биха се прилепили към евентуален (отново казвам - невъзможен) успех в кметската битка в София.

Имах възможността да разговарям с висши функционери на БСП. Налице е силно раздразнение, първо, от показното разграничение и неуважение на Мая Манолова към партията, чийто кандидат несъмнено е тя. И второ -

всеки път, когато БСП

е влизала в избори с два

щаба, две стратегии, два

(мразещи се) отбора,

резултатите са били

плачевни

и за кандидат-кмета, и за партийната листа. Сравнявайки познанията на един Калоян Паргов за общината и процесите в нея с познанията на Арман Бабикян и бившата пиарка на Меглена Кунева, разбирам защо по върховете на БСП са искрено възмутени от кандидатката си. Болната амбиция и рейтингът на институцията омбудсман просто не стигат за битка от такъв мащаб.

- Десните в София как ще се представят?

- Странно.

Симпатичен,

но слаб кандидат,

който очевидно има множество експертни качества и също така очевидно няма никакви политически такива. В листата на ДБ има много читави и симпатични хора, но си мисля, че кандидатът за кмет по-скоро ще попречи, отколкото да помогне на доброто им представяне. Допускат се маса грешки - подаряват се стадиони, обричат се на разруха други, обещават се ясли в бизнессгради, забранява се влизане на коли с провинциална регистрация в центъра на града... Слабото лидерство и ниското ниво на професионализъм в щабовете на партиите, които вие, незнайно защо, наричате десни, за пореден път ще разочарова избирателите им. Досаден сюжет, чието повторение ще сме принудени да гледаме отново.

Силно ще се представи Ангел Джамбазки, а независимо от броя гласове, които получи, безспорен ще е приносът на Борис Бонев към качеството на дебата за София и към информираното говорене за политиките, нужни на Столичната община. Въпреки че не разбирам за какъв нов квартал с моите пари говорят от “Спаси София” и защо решиха, че тепърва ще строят някаква крайбрежна улица във “Враждебна”, забравяйки за езерата и улиците около тях в “Дружба, “Панчарево”, “Суходол”, Южния и Западния парк и много други, симпатизирам на ентусиазма им и сравнително високото ниво на експертност и познаване на проблемите в София. Както и на смелостта да влязат в директна битка с имената и лицата си. Така се прави.

- Другата голяма интрига на кметските избори тази година е Пловдив - как ще преодолее кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров критичните гласове към предшественика си в “дуела” със Славчо Атанасов?

- Със спокойствие. Завръщането на Славчо Атанасов след прочутото му “айл би бак” се превърна в сапунен сериал, отдавна загубил интереса на зрителите. Разходките му от партия в партия, след като собствената му не просъществува - също. Пред Здравко Димитров стоят две големи задачи - едната е

да не

“напрегне” структурите

на ГЕРБ

в града, които още помнят, и то не с хубаво, забежката му като независим кандидат през 2015-а и тежките критики към любимеца на пловдивските гербери Иван Тотев. Втората важна задача пред Зико е да убеди пловдивчани, че има качествата и характера да ръководи град от такива мащаби, а не е в политиката само заради симпатии и лично отношение от страна на Бойко Борисов. Успее ли в тези две направления, запази ли добрите си отношения с досегашния кмет Тотев и със структурите на ГЕРБ в града,

Здравко

Димитров

има много

сериозни

шансове

за успех

Излишно би било да се опитва да надприказва Атанасов и Каназирева, както и да се опитва в спешен порядък да налага лидерството си в редиците на своите. Спокойствие и хладнокръвие.

- БСП ще успее ли да спечели кметско място в град, по-голям от Асеновград, да речем?

- Не виждам къде. Колкото и да се надяват на Русе - всички, които познават структурите на ГЕРБ там и нивото на организираност и мотивация, които Пламен Нунев е създал през годините, са наясно, че победа за друга партия на местни избори в този град е близо до невъзможното. Въпреки това не изключвам нищо и макар да познавам добре ситуацията в областните градове, не претендирам за ясновидски способности. Няма невъзможни неща. Прави впечатление обаче, че БСП не може да създаде интрига нито в столицата, с неясния миш-маш около иначе тяхната Манолова, нито в някой друг от най-големите ни градове. Няма ги в интригата в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Враца, Монтана, Кюстендил, Кърджали... Ако някой се чуди защо ГЕРБ продължава да е първа политическа сила след 10 години на власт и след безброй кризи - вижте им основния опонент. Положението е трагично.

- Всички спрягат партията на Слави “Няма такава държава” - 8,3% печели тя според скорошно проучване на “Алфа рисърч” и е четвърта сила. Ще се появи ли на този вот? Или кого би подкрепила?

- Само

след няколко месеца

процентите от 20 ще станат

8, а след това 2 или 1

Отсъствието от най-гледания национален ефир не е същото като присъствието в национален ефир всяка вечер. Пожелавам на г-н Трифонов да е жив и здрав и да остане на върха като телевизионер и шоумен. От политика очевидно не разбират нито той, нито екипът му. Всичките им начинания в политиката през годините са се увенчали с шумен неуспех - то не беше Кунева, то не беше някакво девойче от Варна, то не беше референдум... Но всеки сам си прави изборите и си носи последствията. Да видим.

- Ще повлияят ли резултатите от местните избори върху стабилността на управлението? Дали местният вот може да покаже ще се стигне ли до предсрочни избори?

- Ще отговоря както преди малко, за което се извинявам: Не виждам къде. Къде ще е този срив и този катаклизъм, който да доведе до преразглеждане на легитимността на сегашното управление? И ГЕРБ, и ВМРО, че и “Атака” са в чудесна кондиция и очакват добри резултати. Ако няма промени на върха в политиката, тоест друга партия да стане първа политическа сила, и ако няма промени в балансите - тоест ГЕРБ и партиите от групата ОП да не получат сумарно повече от БСП и ДПС, не виждам на каква база и с какви аргументи може да се поискат нови избори за парламент и ново правителство. Нито икономическите показатели на страната, нито политическата обстановка, нито външнополитическите ни отношения предполагат смяна на управлението. Напротив.

Намираме се в един

от периодите на рядко

спокойствие и просперитет, на рядко мирна среда и същевременно солидна международна позиция на България като член на ЕС и НАТО. Жалко е единствено, че заради разликите в доходите и дребните ни разправии сякаш не оценяваме момента. А трябва. Особено ако познаваме историята си. Та може би и заради това хората инстинктивно гласуват така, че хем да не дават цялата власт в ръцете на една партия, хем да не предизвикват нови кризи. Сякаш ни омръзна от експерименти, от търсене на месии и от кризи. Спокойствието и предвидимостта са все по-ценени от българите и това, поне според мен, е чудесно.

CV

l Роден през 1978 г.

l Учил е икономика в Датския колеж в София

l Работил е в две търговски дружества на Министерството на земеделието и храните в периода 2011-2012 г.

l Собственик заедно със съпругата си на “Бест Брандс" от 2001 г.

l Съучредител на основания преди години Институт за дясна политика

l Беше водещ на предаването “Имате думата” по тв “Канал 3”

l Днес е шеф на телевизия “Европа”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност