Турската военна операция може отново да преначертае картата на сирийската война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7701415 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Турция започна военна операция срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия в сряда с въздушни удари срещу граничния град Рас ал Айн. Операцията би могла отново да преначертае картата на сирийския конфликт, нанасяйки удар по кюрдските сили, които се сражаваха с Ислямска държава, като същевременно разшири турския териториален контрол на границата. Това е третото нахлуване на Турция от 2016 г. Мотивирана предимно от целта за сдържане на сирийските кюрдски сили, Турция вече има войски на суша по дъга в Северозападна Сирия, последния бастион на бунтовниците срещу Дамаск.

Какво иска Турция?

Турция има две основни цели в Североизточна Сирия - да отблъсне кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН), които смята за заплаха за сигурността край границата си, и да създаде пространство в Сирия, където да могат да бъдат настанени 2 милиона сирийски бежанци, които в момента са в Турция. Тя оказваше натиск на САЩ заедно да установят "зона за сигурност", обхващаща 20 мили /32 км/ сирийска територия, но неведнъж предупреди, че може да предприеме едностранни военни действия, след като обвини Вашингтон в протакане. Президентът Реджеп Тайип Ердоган наскоро говори за нахлуване още по-дълбоко в Сирия, отвъд предложената "зона за сигурност", до градовете Ракка и Дейр ез Зор с цел да се позволи повече бежанци да се завърнат в Сирия.

Как ще бъдат засегнати кюрдите?

Оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили години наред разширяват контрола си в Северна и Източна Сирия, подпомагани от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Рядък случай на победител в сирийската война, кюрдите и техните съюзници създадоха свои управляващи органи, като непрекъснато настояват, че тяхната цел е автономия, а не независимост. Всичко това може да бъде разрушено от напредването на турските войски.

Свързаният със Сирийските демократични сили Сирийски демократичен съвет заяви, че едно нападение ще предизвика нова бежанска вълна. За алианса около Сирийските демократични сили, в който сирийските кюрдски Сили за защита на народа са доминираща сила, много ще зависи от това дали САЩ продължават да държат сили в други части на североизток и изток. Едно пълно американско изтегляне ще изложи района на риск от ново турско напредване, съживяване на "Ислямска държава" или опити на правителствените сили, подкрепяни от Иран и Русия, да се придвижат напред. Изправени пред перспективата за голямо изтегляне на САЩ миналата година, кюрдите прокараха пътека до Дамаск за разговори за това да бъде позволено на сирийското правителство и неговия съюзник Русия да се разположи на границата. Разговорите не постигнаха напредък, но подобни преговори биха могли да бъдат опция отново в случай на по-широко американско изтегляне.

Докъде може да стигне Турция?

Североизточният граничен регион, в момента контролиран от ръководени от кюрдите сили, се простира на 480 км /300 мили/ от река Ефрат на запад до иракската граница на изток. Първият фокус на турските военни планове е около част от границата между градовете Рас ал Айн и Тал Абяд, които са на разстояние 100 км помежду си. Американски служител заяви пред Ройтерс в понеделник, че американските сили са се изтеглили от наблюдателни постове там.

Източник в Тал Абяд каза, че въздушните удари по Рас ал Айн в сряда са прогонили жителите.

Макар под контрола на ръководените от кюрдите сили, тази част на границата исторически има силно арабско присъствие. Това е регион, в който населението е арабско и където Турция има добри връзки с водещите групи, казва Озгюр Юнлюхисарджъклъ от германския Фонд Маршал. Ако Силите за защита на народа се опитат да държат територия там, те ще загубят много кръв, каза той.

Подкрепят ли Русия и Иран стъпката на Турция?

Русия и Иран, другите две големи чужди сили в Сирия, силно подкрепят президента Башар ал Асад, за разлика от Турция и САЩ, които и двете го призоваха да се оттегли и подкрепиха бунтовниците, които се сражават, за да го свалят. Русия заяви, че Турция има правото да се защити, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена и че всички чуждестранни военни сили "с незаконно присъствие" трябва да напуснат Сирия. Ако САЩ изтеглят всичките си войски от Североизточна Сирия, правителството в Дамаск, подкрепено от Русия, може да се опита да поеме отново контрол върху голяма част от региона, който не е превзет от Турция.

Каква е реакцията на Запада на плана на Турция?

Няма публична подкрепа от западните съюзници на Турция за плана да бъдат настанени 2 милиона сирийци - повече от половината от бежанците, които Турция в момента приютява, в Североизточна Сирия. Високопоставен служител в Държавния департамент описа плана като "вероятно най-лудата идея, която съм чул". Основна загриженост на Запада е, че нахлуването на сунитски арабски сирийци в предимно кюрдския североизток може да промени демографията в региона. Регионалният координатор на ООН за сирийската криза заяви, че всички страни трябва да избягват голямо преместване на цивилни, ако Турция предприеме офанзива.

Какво означава това за Асад?

Макар че въпросната територия вече е извън контрола на сирийското правителство, едно турско нахлуване би могло да означава, че районът ще премине от невраждебна сила - Сирийските демократични сили, към Турция и бунтовници, които искат да свалят Асад. Дамаск отдавна гледа на Турция като на окупационна сила с намерения върху Северна Сирия. Дамаск понякога намекваше за желание да сключи сделка с кюрдите, макар последните им преговори да е стигнаха доникъде.

Какво би могло да означава това за "Ислямска държава"?

Хаосът би могъл да даде на "Ислямска държава" възможност да се възроди. Сирийските демократични сили водят операции срещу спящи клетки на "Ислямска държава", откак превзеха последната й териториална крепост по-рано тази година.

Сирийските кюрдски лидери отдавна предупреждават, че Сирийските демократични сили няма да могат да продължат да държат затворници от "Ислямска държава", ако ситуацията се дестабилизира от турското нахлуване. Сирийските демократични сили продължават да държат 5000 бойци от "Ислямска държава" от сирийска и иракска националност и още 1000 бойци от над 55 други държави, според отдела за външни отношения на ръководената от кюрди администрация в Северна Сирия.

/БТА/

  • Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Това не е спор за карикатури, а за лидерството на християнския и ислямския свят

    Конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган (виж 10-а стр.) не е просто спор “за” и “против” карикатурите на пророка Мохамед, нито дискусия за това кой как разбира свободата на словото. Това, което се случва между тях, е фундаментален сблъсък, от който явно и двете страни вярват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди