Учете медицина, за да сте добре!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7702515 www.24chasa.bg

Прогнозите на експертите са, че през следващия четвърт век най-много ще се търсят лекари, учители, медицински сестри и акушерки. За подобна прогноза не е нужно да притежавате някакви особени експертни знания, а да може да погледнете какво се случва на пазара на труда днес. Във всички бюра по труда най-търсените кадри с висше образование са лекари. За недостига на медицински сестри вероятно всички сте чули. Тъй че препоръката към зрелостниците е: насочвайте се към тези специалности, те заедно с инженерните ще са търсените в близко бъдеще. Не си губете времето да учите нещо, от което нямате никаква полза. Да, животът в Студентски град е хубав, но много по-добре е да имате специалност, която ще ви гарантира, че ще имате работа “не само у нас”, и то с прилични доходи.

Тук трябва да отбележим, че въпреки дефицита на медицински кадри у нас все още няма единен изпит по медицина. Това може и да изглежда дребно, но е огромен логистичен проблем пред абитуриентите. За да кандидатстват в няколко медицински факултета, децата трябва да пътуват между София, Плевен, Варна, Пловдив, че даже и Бургас, и да се явяват на още и още изпити, което отблъсква кандидат-студентите и те се оглеждат за някъде навън, където приемат само по матура.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата