Теодор Осиковски: Връщаме се на пазара в енергетиката с новопридобита фирма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7704893 www.24chasa.bg
ИНЖ. ТЕОДОР ОСИКОВСКИ СНИМКА: Йордан Симeонов

Купих компания, която работи за АЕЦ “Козлодуй”, ще я развием, казва собственикът на КМС

С екип от “Енергоремонт холдинг”, който дойде при мен, започваме отначало

- Г-н Осиковски, ако правехме това интервю преди 2 години, щях да ви питам за “Енергоремонт холдинг”. Сега ви виждаме в “Евро Техноконсулт”, която закупува КМС. Каква е тази фирма?

- “Евро Техноконсулт” е стара моя инвестиционна компания, на 10-11 г., която работи в консултантския бизнес като представител на няколко чужди компании и има натрупан опит в енергетиката. Не в сервизната дейност, с която се свързва моето име. Тази компания се разви, но

в крайна сметка

решихме да се

върнем в своето

амплоа

Чрез нея придобивам стара компания със същия профил като този на “Енергоремонт холдинг”.

- Коя е тази компания?

- “Комос”. Създадена е през 1990 г. от трима съдружници, изцяло с частен капитал. Правила е основно ремонт на съоръжения в енергетиката. Базирана е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, в последните години работеше по плановите годишни ремонти на V и VI блок. Решихме с екипа, с който бяхме в “Енергоремонт”, да продължим с това, което през последните 18 г. сме правили успешно. Придобихме тази компания, за да започнем отначало и да я развиваме.

- Вие със съдружниците си продадохте “Енергоремонт холдинг” преди 2 г. на голямата международна компания “Дитсман”. Защо?

- Смятам, че беше правилно. От местна, регионална, “Енергоремонт” стана международна компания, вля се в огромен холдинг. Той предприе интегрирането ѝ в структурите си и взе мениджърски решения за преструктуриране.

- С екип от “Енергоремонт” започвате пак ремонтен бизнес, така ли?

- Сервиз, ремонт и машинномонтажна дейност в сферата на енергетиката. Такъв е профилът на компанията, която придобих, въпреки че тя е по-тяснопрофилна, специализирана е в ядрената енергетика и в ремонт на основни електрически съоръжения на НЕК и на ЕСО. Работила е и с някои от електроразпределителните дружества. Така е до момента. Взехме я в недобро финансово състояние, с доста намален състав и първата ни идея е, след като я преструктурираме, разсрочим с банките дългове и я оздравим финансово, да укрепим позициите ѝ на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, да разширим състава. Тя има своето място, защото тясно специализираните компании не са много. Ние, с колегите от централата и с фирмите, които са там, сме си партнирали. Смятам, че сме добре приети.

- Къде виждате на друго място ниши за развитие?

- В момента бързо и благодарение на многогодишните си контакти и ноу-хауто, което имаме, и разбира се, на това, че се познаваме добре с фирмите в бранша, успяхме да сключим доста нови договори.

- Основното нещо в един бизнес са договорите, нали?

- Основното нещо са хората, доверието, професионалната компетентност. Да знаеш, че когато поемаш даден договор или даден риск с договор, срещу теб стои партньор, който ще бъде докрай и ще носи отговорността за успеха или, не дай си боже, за провала, който може да стане. Ние какво направихме? Сменихме си бюрата, седнахме от едно бюро на друго.

- Е, и работите в същата среда, въпреки че продадохте предишния бизнес.

- Да, работим в същата среда, със същите хора. Ако влезете тук, ще видите - счетоводител, търговски отдел, финансов мениджър, технически директор.

- Това са хората, с които работихте в “Енергоремонт холдинг”. Които какво - напуснаха холдинга при новия собственик и дойдоха при вас ли?

- Не, постъпихме коректно. Нито един от тези хора не напусна, за да дойде тук.

Всичките сме

освободени от

предишния ни

работодател

- “Дитсман”, той е счел, че не сме му необходими. С други думи започваме отначало, с компания, която е в недобро финансово състояние, с хора, за които е счетено, че там не са необходими, и започваме да правим бизнес. Ще преценим докъде ще стигнем и кой е по-добър.

- Защо имам чувството, че ще се настъпите с “Дитсман”?

- Не, ние не се пресичаме. Фокусирали сме се върху определени неща.

- Ще се срещнете ли с “Енергоремонт холдинг”, който беше ваша собственост, на пазара?

- В момента не виждам пресечни точки. Надявам се в бъдеще, ако все пак се наложи да участваме на един пазар, да работим в разбирателство и партньорство, а не като конкуренти. Мисля, че сферата, в която те в момента развиват компанията и накъдето ние сме тръгнали, са различни неща. За 6 месеца не сме се пресичали никъде, напротив, търсили сме точки на съприкосновение, като сме ги канили като партньори. И те са се обръщали към нас, в момента имаме проект, в който работим като техни подизпълнители. Желанието ни е да се разбираме, място има за всички на пазара.

- Какво се случи на пазара, бизнесът се уедри, или фирми поумряха?

- Смятам, че останаха по-добрите. Поради липсата на персонал компаниите или се окрупниха, или се свиха.

Работа има

предостатъчно,

а компаниите

не достигат

Причините са различни - собственици в напреднала възраст, какъвто е случаят с нашата компания, финансови проблем.

- Говорите за компанията, която купихте ли? Тя на кого е била?

- Беше вече останала на двама собственици, доста възрастни, около 80-годишни. Единият е стар кадър на “Козлодуй”, участвал е от началото до пускането на пети блок, в пусковите дейности на пети блок на ТЕЦ “Варна”. Бизнесът се променя, средата е различна, нормално е човек да каже – дотук. Мисля, че те пък са доволни, че тяхната компания се поема от такъв екип. Тя остава на пазара, става по-добра. Ние решихме да променим името ѝ.

- Защо?

- Компанията се казваше “Комос”, прекръстихме я на КМС. В основата не стои дълбока конспирация. На закупената компания махнахме две “о”-та като сигнал, че има едно начало на новия мениджмънт.

- Тя е ваша, нали?

- Едноличен собственик съм ѝ.

- Ще обобщите ли как смятате да я развивате?

- С КМС продължаваме дейността в АЕЦ “Козлодуй”. Тя затова е създадена, нормално е да бъде разширена и да върне позициите, които е имала. На второ място са големите възложители в енергетиката, с които компанията е работила - НЕК, ЕСО и електроразпределителните дружества.

- Включвате ли транспортната инфраструктура към сферите, в които сте се ориентирали?

- Да, за тунела под Железница сме подали предложение пред основния изпълнител за енергетичната част. Предстои разширяване на метрополитена, ние сме работили там, познаваме го добре, имаме опит. В следващите 5 г. тази компания има поле за развитие. Сега тя е малка, 100 човека. За да обхване такъв голям периметър,

само на

площадката в

“Козлодуй”

трябва да

нарасне два пъти

Всички останали проекти са въпрос на активна политика и на добро позициониране, така че трябва време. Сега казваме кои сме ние в КМС, какво можем и какво искаме да правим. Оценявам това, че екипът ми дойде при мен. В такава тежка ситуация знам, че те са моят капитал. Изначално прилича на една авантюра.

- Е, с това име, което сте наложили, каква авантюра да е?

- Винаги съм се стремил да покажа на хората, че техният труд се оценява.

- Как се виждате след две години?

- КМС да бъде една отлична компания, с добри позиции на пазара, с която да се съобразяват и желаят да партнират всички. Това си пожелаваме. 

      CV 

Инж. Теодор Осиковски е магистър машинен инженер от ТУ- София, и докторант на университета.

Кариерата му в енергетиката започва от “Централна енергоремонтна база” - София, където последователно е член на борда на директорите, негов председател и прокурист. От 2000 г. е член на съвета на директорите на “Енергоремонт холдинг”, от 2004 г. е изпълнителен директор, а от 2007-а - главен изпълнителен директор и член на УС. През 2017 г. контролният пакет акции на “Енергоремонт холдинг” е продаден на холандската компания “Дитсман”. До 2018 г. дружеството продължава да е управлявано от Осиковски. 

Чрез своята инвестиционната структура “Евро Техноконсулт” през 2019 г. прибавя към своето портфолио новото енергийно дружество КМС ЕООД.

Осиковски последователно е бил член на управителните съвети на КРИБ, НТС по машиностроене, БУЛАТОМ и др.

ЗА КОМПАНИЯТА

На 10 октомври Теодор Осиковски обяви, че чрез инвестиционната си структура “Евро Техноконсулт” прибавя към своето портфолио ново енергийно дружество. Създадено като “Комос” през 1990 г., основната му дейност е съсредоточена във и около АЕЦ “Козлодуй”. В началото на 2019 г. собствеността на компанията е променена 100%. Процесът на трансформация приключва през септември със смяна на името от “Комос” на КМС. Обновеното дружество ще продължи да се развива като електромеханична компания в сферата на енергетиката.

Компанията има фокус върху:

- Електромонтажни дейности за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, ЕСО, НЕК, ЧЕЗ, “Енерго-Про.

- Ремонтни, монтажни дейности и изработка на детайли и оборудване в енергетиката за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, “Ей И Ес Марица-изток 1”, “Контур глобал Марица-изток 3”, “Монди”.

- Строително-монтажни работи за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, “Топлофикация София”, ЕСО.

- Сервиз и поддръжка за клиенти като АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Варна”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е МВР да знае кой има боен арсенал вкъщи

    Добре е МВР да знае кой има боен арсенал вкъщи

    “Човек в немска униформа, с отличителни белези на хитлерист и с пистолет в ръка.” Така описват документално 17-годишния Емил Крумов месеци след като през 1982 г. прави опит да отвлече български самолет.  Много години по-късно същият човек е член на ръководството на политическата формация “Български национален съюз”
  • Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Много ясно си спомням летата в Бургас (някои деца си имаха село, аз си имах Бургас) и вечерите, които традиционно изглеждаха по следния начин: дядо редеше пасианс в кухнята след задължителната салатка с ракийка, а пък в хола баба се излягаше на дивана и гледаше “Шоуто на Слави”. По-скоро го слушаше, защото баш пред телевизора аз усърдно се опитвах