Георги Икономов: Банско се превръща в топдестинация за спортен туризъм с ясен план, добра координация и много работа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7707635 www.24chasa.bg

Градът ни не е просто населено място, а маркетингов продукт, който представлява страната ни, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско:

- Г-н Икономов, през 2017 г. Банско бе обявено за европейски град на спорта, а през 2018-а и 2019-а много изявени спортисти развяха знамето на община Банско на почетните стълбички в цял свят. Обречен на успех ли е спортът в Банско?

- Полагаме целенасочени усилия да го развиваме, нищо не се случва от само себе си. През годините подпомагаме финансово спортните клубове в града и така осигуряваме възможност на голям брой деца и младежи да тренират ежедневно - от ски през футбол до таекоундо. Важно е да се знае, че бюджетно финансиране предоставяме само срещу ясен план на работа, измерими цели и при засилен контрол. Това мотивира екипите на клубовете да работят ефективно и многократно повишава резултатите на състезателите.

Много съм благодарен на треньорите и спортните специалисти, които допълнително и доброволно работят с хората със специални потребности. Затова имаме шампиони и сред тази група, но по-важно е, че осигуряваме на всички социално включване. През изминалата година в Банско са проведени над 70 спортни събития, грижим се всеки да има възможност да спортува, без значение от своя финансов, социален и здравен статус. Разработили сме програма за работа в детските градини, планирали сме увеличаване на възможностите за всички възрасти.

- В какви условия тренират клубовете? Знаем, че в по-малките населени места базите са проблем.

- Не трябва да забравяме, че Банско е малко населено място, но с много по-особен статут. Той вече е целогодишен европейски курорт и като такъв се нуждае от съвсем различна по мащаб спортна инфраструктура. Осигурихме европейско финансиране и стартирахме проект за пълно обновяване на съществуващите и изграждане на нови спортни съоръжения в двора на Професионалната лесотехническа гимназия “Никола Вапцаров”. Те ще бъдат достъпни и в извънучебно време.

Идентични проекти ще развием за останалите училищни дворове. Планираме изграждането на многофункционална зала в района на бившата казарма. Това е сериозна инвестиция, но в община Банско има леглова база и потенциал за организиране на повече и по-мащабни спортни събития. Най-болезненият за банскалии въпрос остава съдбата на градския стадион. От 2003 г. стадионът не е общинска собственост, което е основна пречка за обновяването и разширяването му. Ще възстановим собствеността, за да можем да го модернизираме, да изградим козирка, тренировъчни терени и необходимите допълнителни помещения. Това ще ни позволи да реализираме и плана за превръщането на Банско в предпочитана дестинация за провеждане на спортно-подготвителни лагери.

- “Цар футбол”, както го наричат всички. Какви са амбициите на ПФК “Банско”?

- Развитие на детско-юношеската школа - искаме да си отгледаме следващото поколение - това е единственият начин да постигнем развитието, което всички желаем. Футболът не е спорт №1 за Банско, но при всяко посещение на мач на “козлетата” се убеждавам, че емоциите на трибуните са силни и за родители, и за деца. Значи трябва да са приоритет и за общината. Предвидили сме терени, върху които да бъдат изградени три нови футболни игрища и съответстващата инфраструктура към тях. Те ще се използват както от нашите клубове, така и от гостуващите през лятото отбори.

- Според последните данни около 750 000 лв. от общинския бюджет за 2018 г. са инвестирани в спорт - малко или много са те според вас?

- Парите за спорт никога не са достатъчни. Защото той има огромна социална роля и е пряко свързан със здравето на хората. В нашата община е тясно обвързан и с икономиката, защото всяка спортна проява носи редица ползи за туризма - нови гости в града, настаняване, увеличаване на потреблението, има сериозна добавена стойност. Като екип с опит в управлението на общината ние имаме безброй доказателства, че всяка добра секторна политика носи ползи и на останалите. Банско не е просто населено място. Банско е и маркетингов продукт, който представлява страната ни. Даваме ли си сметка, че когато Катрин Генкова стане световен шампион и развява знамето на града на световното първенство по таекоундо, тя работи за имиджа, за марката Банско и за България? Полза от това имаме всички.

- Звучи сякаш вече имате перфектно смазана машина - всеки знае какво се очаква от него и го прави.

- В духа на спортната тематика по-скоро бих казал, че имаме сработен и силен отбор. Човешкият фактор е най-важен, управлението не е “перпетуум мобиле”. Общинската администрация, клубовете, индивидуалните спортисти, спонсорите, националните федерации - между тези страни е нужен постоянен открит диалог. Ние имаме амбициозни цели, знаем как да координираме и планираме изпълнението им. Високите резултати идват с работа, много работа в правилната посока.

Георги Икономов е кмет от ГЕРБ на община Банско от 2011 г. По време на неговото управление малкото планинско градче се превръща в целогодишен курорт, фестивална столица на Балканите. Привържениците му твърдят, че държи на думата си, докато политическите му противници го упрекват, че управлява с твърда ръка.

Можете да го срещнете по време на обиколка из града с чуждестранни гости и партньори, но и докато боядисва пешеходни пътеки и детски площадки. През уикенда независимо от сезона най-често е в Пирин. Икономов е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Банско.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Лекари и сега пътуват, не е лошо държавата да им плаща

    Пътуващи лекари и рехабилитатори да се грижат за инвалидите по селата, предвижда правителствена стратегия за следващите 10 години. Идята не е лоша. Но предстои да видим реализацията, защото, както всичко в България, малкото камъче може лесно да преобърне каручката. В интерес на истината лекарите и в момента пътуват, за да лекуват
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди