Битката за кварталите на София: улици и чистота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7708507 www.24chasa.bg

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото

Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център

Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете и на двете водещи кандидатки за кмет - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, и програмите им са фокусирани върху тях.

Засилени ремонти на улици и тротоари, публични паркинги в кварталите и обновяване на междублоковите пространства са акцентът при кандидата за нов мандат на ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова. Поне

25 км нови

тротоари и

40 ремонтирани

улици на година,

като гражданите ще посочват кои са приоритетните обекти чрез специално мобилно приложение. Фандъкова планира да пусне малки електробуси, които от квартали като “Овча купел”, “Люлин”, “Горна баня”, “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, “Малинова долина”, “Манастирски ливади” и “Хаджи Димитър” да возят хората до метрото и основни спирки на наземния транспорт.

Включила е и 6 нови квартални училища, специална програма за изграждане на детски ясли, 8 нови парка и

11 спортни зали

Пак към кварталите са насочени и мерките срещу презастрояването на Фандъкова - по-големи отстояния, отчуждаване на имоти за улици и пр.

Уютна София в кварталите е визията на Мая Манолова. Чрез нови училища и детски градини, площадки и канализация, където още няма. Обещава всеки квартал да има свой спортен комплекс и културен център. И тя не забравя улиците и тротоарите, предвижда буферни паркинги и дори

нов квартал

с къщи в

Северна София

Каквото и да се залага в програмата на общинския кмет обаче, най-близо до хората от квартала е районният. Преминаването от един в друг район си личи по качеството на улиците и тротоарите, паркирането, дори броя на кофите и чистотата в градинките.

Един млад кмет, който кандидатства за нов мандат, показа, че чува съгражданите си от района - Любомир Дреков от “Лозенец”, издигнат от ГЕРБ и СДС. (Какво предлага той - долу)

“Лозенец” е централен район, част от който обаче са и нови квартали като “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Кръстова вада”. Затова се чака изграждането на нови улици, довеждащ транспорт, детски градини и училища. Срещу него се изправя кандидатът на БСП за “Лозенец” Николай Велчев.

За район “Красно село”, където кандидатите са най-много (виж карето долу.), настоящият и издигнат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов предлага да продължи обновяването на образователната инфраструктура. (Още на долу)

Николай Николов от БСП пък смята, че най-важното за “Красно село” е да спре презастрояването и да не се допуска безразборното вдигане на небостъргачи.

Един от най-засегнатите от презастрояването райони е “Младост”. Там Мария Илиева от ГЕРБ е категорична, че няма да допусне то да продължи. (Още за програмата ѝ - долу.)

И БСП се фокусира върху това.

В най-големия район “Люлин” досегашният кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС е категоричен Милко Младенов, че

няма да допусне

некачествено

изпълнение на

ремонтите

В “Люлин” червената кандидатка Мая Александрова поставя като първа задача поддържането на чистотата - редовното извозване на боклука и миене на улиците.

В някогашния работнически район, който днес е сред най-бързо развиващите се - “Надежда”, досегашният кмет и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Димитър Димов залага на бъдещото ново трасе на бул. “Рожен”. Води преговори за

изграждане на

видеонаблюдение

в определени зони и около училищата. Планира и 2 нови детски градини в кв. “Требич” и жк “Надежда 3”. Залага на поетапно изграждане на паркинги и съкращаване на процедурата по премахване на зарязаните коли. Ще продължи и с изграждането на детски площадки и спортни съоръжения. Друг проект, по който работи, е “Урбинат” -

зелен коридор

между Северния

парк и надлез

“Надежда”

Кандидатът на БСП Стоян Цветков пък ще работи за изграждането на транспортна връзка със Северната тангента на “Илиянци” и “Требич”.

Приоритет му е преодоляването на недостига на места в детските градини.

В най-младия, но и най-бързо растящ район - “Студентски”, досегашният кмет и кандидат за нов мандат Димитър Дилчев ще работи за 4 нови фитнеса на открито, многофункционална спортна зала в 55-о СУ и спортен комплекс в кв. “Малинова долина”. Предстои проектиране и

строителство

на две училища в

Студентски град

и “Малинова

долина”,

както и нова сграда за 4 групи в 16-а ДГ. Той подготви и проект за първия студентски кампус. Основна цел пред него ще е да предпази района от презастрояване.

Нови паркинги и улици също са в програмата му.

Основната цел на издигнатия от БСП за кмет Георги Йорданов е да превърне “Студентски” в красиво, спокойно, сигурно и подредено място.

Нови улици в растящия към Витоша “Лозенец”

“Лозенец” е централен район, част от който обаче са и нови квартали като “Витоша ВЕЦ - Симеоново” и “Кръстова вада”. Затова досегашният кмет Любомир Дреков, издигнат от ГЕРБ и СДС за нов мандат, предлага там да се изградят нови улици.

Друга важна задача е метрото да продължи и да стигне до “Витоша ВЕЦ - Симеоново”. Готова е подробна транспортна схема с маршрути със спирки за малки електробуси, които да обслужват хората от новите жилищни комплекси там. Дреков залага още когато се изгради вътрешният ринг бул. “Филип Кутев”, да се направи връзката между бул. “Черни връх” и “Симеоновско шосе”, в която по план е заложен и трамвай. Още едно

трамвайно трасе,

което да свърже

Семинарията

със зоопарка,

е заложил в програмата си Дреков. Както и изграждане на улиците “Васил Арнаудов” и “Могилата”, за които вече се подготвят проекти. Два паркинга са записани за новия мандат - подземен на бул. “Дж. Баучер” и друг зад болница “Токуда”. Акцент е сложен върху ремонта и изграждане на тротоарите и осветлението.

Сред мащабните проекти са строителство на училище и детска градина с яслени групи във “Витоша ВЕЦ - Симеоново”. Планира се разширение на 193-а детска градина.

Училищата и детските площадки в “Красно село” обновени, кметът продължава

За район “Красно село” настоящият и издигнат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов предлага да продължи работата по обновяването на образователната инфраструктура. 

Готови са проектите за 34-о и 142-о училище, тече подготовката на този за 132-о.

Амбицията му е за

нов корпус

в 8-а

детска градина,

тъй като районът, избран от много млади семейства, има сериозен недостиг на места.

Акцент в неговата програма е и ремонт по трасето на трамвай №5.

По темата за транспорта в квартала Христо Апостолов залага през следващия мандат и на

изграждането

на подземни и

надземни паркинги,

като успоредно с това в програмата е заложен ремонт на улици и тротоари в района. Вече са изградени пракинги пред блоковете 5, 228А и 230 в “Красно село”. Ред в паркирането и нови тротоари пък има и по улиците “52”, “Борово”, ”Ропоски извор” “Грамада”. 

При досегашния му мандат вече бяха обновени детски площадки в кварталите “Лагера”, “Хиподрума”, “Красно село”, “Славия”, “Борово” и др. От тях изцяло реконструирани са 11 площадки, довършват се още 4.

В подготвителен етап за реконструиране са две площадки в “Хиподрума” и по една в “Славия” и “Красно село”.

Апостолов вярва, че успешното управление се крепи на това да не оставаш глух за хорското мнение.

 

“Младост” - център на високите технологии

Един от най-засегнатите от презастрояването столичен район е “Младост”. Там Мария Илиева от ГЕРБ е категорична, че няма да допусне то да продължи. Залага в района да има културен дом и спортна зала. Кварталът да се развие като високотехнологичен център. Плановете са да отпуши трафика чрез нови улици и с нова метролиния. Приоритетите включват

нови зелени зони и паркове

на около 600 дка,

За Мария Илиева е важно обновяването на детските площадки и зелените площи в “Младост”.
За Мария Илиева е важно обновяването на детските площадки и зелените площи в “Младост”.

повече пространства за изкуства, забавление и спорт. Ще работи за повишаване нивото на социалните услуги, благоприятна среда за разкриване на нови работни места, активно участие на гражданите в управлението на района. А работата на районната администрация ще подобри с въвеждането на дигитални услуги.

“За “Младост” трябва да се работи с разум и с управленска воля и опит. И аз съм готова на това. Не е лесно, но аз не се страхувам да работя за “Младост”, да действам, да нося отговорност. Защото бездействието е голям проблем”, казва Илиева. И дава за пример, че заради бездействието на районната администрация на “Младост” се налага да се дискутират казуси като ще има ли пазар в “Младост” и защо Центърът по наркомании е в района.

344 искат да са районни кметове, сред тях министър и депутатка

Общо 344 кандидати се борят за доверието на софиянци в 24-те района. Най-много искат да управляват “Красно село” - 18. Там вероятно скоро ще минава метрото.

По 17 са желаещите да станат кметове на “Искър” - един от бързо развиващите се райони, на проблемния заради презастрояването и сагата с бившата кметица “Младост”, както и по-крайния “Овча купел”. За най-големия район “Люлин” има 16 кандидати за кмет.

Най-малък интерес според броя на регистрираните кандидати за кметове, има към “Кремиковци” въпреки огромния му потенциал и заявките, че столицата ще се развива именно на север.

В родната на Бойко Борисов “Банкя” играят 10 кандидати.

Иначе сред по-интересните фигури за районни кметове са бившият енергиен министър Трайчо Трайков, номиниран в “Средец”. Там ГЕРБ и СДС издигат Любомир Ковачев, който досега е бил зам.-кмет на “Средец”.

На нов човек ГЕРБ залага и в “Оборище” - Петър Митев. Настоящият кмет Васил Цолов, който преди беше издигнат от РБ, сега се явява като независим.

В “Сердика” пък сред кандидатите е общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Колегата му в Столичния общински съвет Димитър Антов ще се бори като кандидат на войводите за кмет на “Връбница”.

В “Младост” ГЕРБ отново залага на Мария Илиева, която в момента е депутат. На частичните избори там преди години тя загуби балотажа от Десислава Иванчева. Сега обаче ще се бори срещу двама нейни бивши заместници - Биляна Петрова и арх. Румен Русев, който бе временен кмет на района, а сега е кандидат на “Атака”.

В “Кремиковци” досегашният зам.-кмет Лилия Донкова излиза като независим, но е подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО. Освен в “Красно село” и “Средец” ГЕРБ подкрепя още един кандидат на СДС - Теодор Петков, досегашен кмет на “Витоша”.

В останалите столични райони ГЕРБ издига за нов мандат досегашните си кметове.

Намери своя кмет
  • За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е 
разумна

    За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е разумна

    Всички знаем, че пенсиите у нас са ужасно ниски. През последните години управляващите вдигат с много повече от законовото швейцарско правило само най-ниските. Това е добре, но така се руши пенсионната система, а и не е справедливо. Да, немислимо е човек да преживява с 250 лв. на месец, но той може да се подкрепи чрез социалното подпомагане
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си