Фракции в агитките ползват расизма като инструмент за рекет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7712813 www.24chasa.bg

Става дума за няколко десетки души

Като говорим за расизма днес, да си припомним 2015-2016 г., когато се появи темата за радикализацията. Тогава възникна дискусията за ислямски тероризъм и търсехме къде в България има база за десен тероризъм. Във фокуса на нашия интерес бяха футболните агитки.

Това, което направи впечатление тогава, бе, че се появи нов вид, да ги наречем “фракции” в агитките, които са силно криминализирани. Това са стари криминални структури в определени квартали, които седят в ядрата на някои от фракциите. Това го имаше в някои от големите клубове.

Част от проблема беше, че тези фракции използваха различни форми на рекет спрямо собствениците и расистката тема в този случай бе по-скоро инструмент.

Не може да се каже, че няма расистка база сред тези хора. Това е горе-долу навсякъде, където има футболни агитки в Европа. Защото там отива един маргинализиран и отхвърлен от обществото тип младежи, за които агитката е възможност да пие, да се сбие, да употребява наркотици и да бъде в тълпата. А там лесно може да се вкара расистка идеология.

Има и политизиране на тези процеси. Същите тези агитки бяха използвани в различни протести, периодично им се плаща, за да участват в тях, включително за инциденти. Партии също се основаваха през агитки.

Като цяло обаче на агитките не бива да се гледа едностранчиво и всички да се слагат под общия знаменател на расизма.

Трябва да се направи нещо с тези фракции и ядрата в тях. Става въпрос за няколкостотин души, ядрата са в рамките на десетки хора, така че от моя гледна точка това е съвсем решим проблем.

(Пред БНР, със съкращения)

* Авторът е старши анализатор в Център за изследване на демокрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    Добре е, че се пестят време и нерви на данъкоплатците

    НАП все повече заприличва на съвременна институция, която има за цел не само да гони длъжниците и да следи за повече приходи в хазната, но и спестява излишни усилия на тези, които я пълнят. Едно от тях е гласуваната законова промяна хората да не дават бележки, ако ползват данъчни облекчения, а НАП сама да попълва информацията
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър