Фракции в агитките ползват расизма като инструмент за рекет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7712813 www.24chasa.bg

Става дума за няколко десетки души

Като говорим за расизма днес, да си припомним 2015-2016 г., когато се появи темата за радикализацията. Тогава възникна дискусията за ислямски тероризъм и търсехме къде в България има база за десен тероризъм. Във фокуса на нашия интерес бяха футболните агитки.

Това, което направи впечатление тогава, бе, че се появи нов вид, да ги наречем “фракции” в агитките, които са силно криминализирани. Това са стари криминални структури в определени квартали, които седят в ядрата на някои от фракциите. Това го имаше в някои от големите клубове.

Част от проблема беше, че тези фракции използваха различни форми на рекет спрямо собствениците и расистката тема в този случай бе по-скоро инструмент.

Не може да се каже, че няма расистка база сред тези хора. Това е горе-долу навсякъде, където има футболни агитки в Европа. Защото там отива един маргинализиран и отхвърлен от обществото тип младежи, за които агитката е възможност да пие, да се сбие, да употребява наркотици и да бъде в тълпата. А там лесно може да се вкара расистка идеология.

Има и политизиране на тези процеси. Същите тези агитки бяха използвани в различни протести, периодично им се плаща, за да участват в тях, включително за инциденти. Партии също се основаваха през агитки.

Като цяло обаче на агитките не бива да се гледа едностранчиво и всички да се слагат под общия знаменател на расизма.

Трябва да се направи нещо с тези фракции и ядрата в тях. Става въпрос за няколкостотин души, ядрата са в рамките на десетки хора, така че от моя гледна точка това е съвсем решим проблем.

(Пред БНР, със съкращения)

* Авторът е старши анализатор в Център за изследване на демокрацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност