Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7715258 www.24chasa.bg

Владимир Москов е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие.

- Кмет на община Гоце Делчев в последните 24 години - от 1995 г. до сега.

- Председател на еврорегион "Места - Нестос", първият еврорегион в Югоизточна Европа.

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

- Вицепрезидент и Президент на НАЛАС - мрежа от сдружения на местните власти на страните от Югоизточна Европа.

Владимир Москов, кандидат-кмет за община Гоце Делчев от БСП: Вратата ми винаги ще е отворена за проблемите на хората

- Член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

- Представител в контактната група за взаимодействие с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията; в контактната група за взаимодействие с МВР; в съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество "България – Македония".

- Член на българската делегация в Комитета на регионите на Европейския съюз.

За 24 години като кмет работи успешно с четирима президенти и с десет правителства.

Получил е десетки награди, най-важните от които са:

- Кмет на 2013 година

- Награда от фондация "Карл и Анелизе Гьорделер" - град Лайпциг за заслуги в областта на модерното общинско самоуправление и укрепване на демократичните структури на местните власти в Югоизточна Европа ;

- Награда за отлична работа като президент на НАЛАС и за принос в развитието на местното самоуправление;

- Награда "Златна ябълка" за принос към живота и благосъстоянието на българските деца;

- Награда от Синдиката на българските учители за активна работа в областта на образованието;

- Коя е тайната, заради която хората продължават да Ви избират, г-н Москов?

- Винаги съм се водил от това, че един човек, който е избран на ръководна позиция от хората, трябва да остане открит с тях, вратата му винаги да бъде отворена за техните проблеми и въпроси, да води непрекъснат диалог и да се стреми да прави необходимото, за да реши проблемите им. Старал съм се да бъда точно такъв в моята работа. Когато съм могъл – помогнал съм, разбира се има и случаи, в които това не е било по силите ми. Вярвам, че диалогът и толерантното отношение са много важни, отговорността към хората, които са ти гласували доверие - също.

- За какво най-често гражданите търсят кмета?

- За всичко. Много хора смятат, че кметът може да реши всеки проблем, независимо дали е личен, здравословен, служебен, финансов. И това донякъде е разбираемо, защото те възприемат кмета като най-близкия до тях представител на властта. На практика това е така, но правомощията на кмета не са безгранични и понякога въпросите, които се поставят няма как да бъдат решени. Най-често хората идват, за да търсят работа или финансова помощ. За съжаление не на всеки може да се помогне, но през годините аз и хората, с които работя сме правили всичко възможно, за да помогнем или пък да съдействаме за разрешаването на поставените въпроси.

- Коя е най-трудната част в управлението на нашия град и общината?

- Най-трудната част е да се намери баланс между това какво трябва да се направи и какви са реалните ни възможности да го направим. За съжаление една община като нашата има твърде скромен бюджет, с който не бихме могли да направим много неща по отношение на подобряване на инфраструктурата, извършването на ремонти или каквото и да е друго. Имаме много силен и сериозен екип за разработване на проекти, който се справя блестящо и така успяваме да привличаме допълнително много европейски средства, с които правим повечето от нещата в последните години в града и селата. За последните 4 години привлякохме допълнително близо 60 милиона лв. Спечелихме, реализирахме и изпълняваме в момента над 45 проекта в различни сфери, които още повече ще променят облика на нашата община. Винаги съм искал на момента да се отговори с решение на поставените проблеми от хората, но за съжаление не винаги достигат средства за това. Тогава се налага да определим приоритети и това кое е най-важно и не търпи забавяне.

- С какво не можахте да свикнете в дългите години в кметския кабинет?

- С безотговорността, празните приказки и когато се губи времето на хората. Винаги съм бил човек, който не дава празни обещания. За толкова години много добре знам, че хората проявяват разбиране, когато честно и открито им се обясни, че даден въпрос не може да бъде решен в момента, но няма да бъде забравен и ще се направи нужното да се реши. Обикновено по време на предизборни кампании се чуват какви ли не обещания, които в повечето случаи са абсурдни и не могат да бъдат реализирани, но пък са популистки и близки до желанията на много хора. Трябва да бъдем реалисти. Няма човек, който да не иска най-доброто за себе си, за семейството си, за дома си, за града, в който живее и за своята Родина. Затова всички трябва да се стремим да бъдем полезни един на друг като общество. Това, което никога не съм допускал и не харесвам е бягството от отговорност, хитруването, празните приказки и губенето на време на хората.

- С какво бихте започнали следващия си мандат, г-н Москов?

- В програмата на моя екип има повече от 50 конкретни задачи, които са свързани с развитието на града и селата – ясни и реалистични за всяко отделно населено място. Но това, с което ще започнем, ако гражданите отново се доверят на мен и екипа ми, е продължаване на благоустрояването на града и селата, стабилизиране кадрово и финансово на болницата и подобряване обслужването на населението. В програмата ни също е заложено обновяване на Дома на културата и изграждането на 30 нови общински жилища. За град Гоце Делчев предвиждаме също: изграждане на Южен околовръстен път, свързващ ул. "Драма" с международния път за Гърция през местността "Текето", изграждане на нов пазар за селскостопанска продукция на терена на съществуващия; реконструкция и разширение на няколко улици в града; цялостно външно и вътрешно обновяване на Трето ОУ "Братя Миладинови" и Детска ясла "Пролет"; възстановяване на ученическия лагер на Попови ливади. Предвиждаме много работа по отношение на инфраструктурата – подмяна на водопроводна мрежа, рехабилитация на улици, тротоари и пешеходни алеи, благоустрояване на квартали и площадни пространства.

Във всички села сме заложили конкретни ангажименти свързани основно с подобряване на инфраструктурата – подмяна и полагане на ВиК-мрежа, ремонтиране и асфалтиране на улици, благоустрояване на площади и детски и спортни площадки, повече кътове за отдих и спорт.

- Днес град Гоце Делчев отбелязва своя празник. Какво бихте пожелали на този ден на вашите съграждани?

- Бих искал да честитя празника на всички мои съграждани, и на всички, които са родом от Гоце Делчев, но живеят в различни краища на страната и чужбина. Днес празнуваме 107-та годишнина от Освобождението на тогавашния град Неврокоп, днес Гоце Делчев. За нас, този ден е символ на вярата, надеждата и силата на българския дух. Всяка година на този ден се прекланяме пред делото на революционерите, будителите, на всички герои, които са обрекли живота си в името на святата кауза - Свободата! Днес, отдавайки почит пред подвига на предците ни, трябва да си спомним не само за техния героизъм, а и затова, че извоюваха Освобождението заедно, с общи усилия и силна вяра. Нека бъдем единни и сплотени в делата си и в стремежа да живеем по-добре!

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Отличниците на България

    Отчаянието е грях, младите и умните ще ни спасят (Видео)

    Поуката от тазгодишната церемония по отличаване на “Отличниците на България” е, че умните хора са нашата надежда за избавление. “Отличниците на България” е кампания на “24 часа”, която правим за четвърти път и този път бе онлайн, в която награждаваме млади българи с изключителни постижения, не просто деца, които са получили шестици
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди