Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7716446 www.24chasa.bg

Много хора от интелигенцията ценят Волен като талантлив и задълбочен човек, но не смеят да го кажат публично

- Бяхте народен представител, но се отказахте от политиката. По-добре ли е да сте майка и домакиня отколкото депутат?

Моят живот е свързан с политиката от ранна детска възраст. Израснала съм в семейство с десни виждания, силно подкрепящи дясната идея. Присъствала съм на всички митинги на СДС заедно с майка ми. Много ясно помня онова време, ентусиазмът на хората, надеждите им, пълната им отдаденост и устремът, с който подкрепяха синята идея.

Такъв плам и надежда в очите на хората съм видяла два пъти в живота. Веднъж началото на деветдесетте години и за втори път на митингите на АТАКА. Първия път хората бяха излъгани, втория път цялата държавна машина плюс националните медии бяха впрегнати да унищожат АТАКА, да унищожат политически Волен, защото знаеха кой е, какъв е и че щом се заеме с нещо го прави до край. Те просто умираха от ужас, че може да провали плановете им.

През деветдесетте на няколко метра от нашия блок имаше будка за вестници. Сутрин хората се редяха на опашка, за да си купят вестник Демокрация, много дълга опашка. Често бройките не стигаха за всички чакащи. Това беше времето, когато Волен Сидеров беше главен редактор на вестника. Всички седесари го познаваха. Волен се е борил и се бори за свобода и справедливост. Свобода на словото и действията, през социализма, сега пак, защото отново има нужда…

Защо и кой провали синята идея няма нито време, нито място да разсъждаваме, но е факт, че хората бяха излъгани брутално. Животите им бяха провалени. Някои дори физически си отидоха от тоя свят, от инфаркт или от инсулт. Това е черната статистика на съсипаните предприятия и масовата приватизация.

Тя се отрази физически на народа. Това се разиграваше пред очите на милиони българи и пред моите. Докато течеше този разрушителен процес аз завърших средно образование, непосредствено след това и висше. По това време ние вече се утвърдихме като колониална държава. Леви, десни и центристки правителства ликвидира икономиката, армията, нарязаха ракетите и подариха военните бази на чужда държава. Печеливши предприятия умишлено се фалираха и разпродваха за жълти стотинки. Стигнахме до там, че българки с по две висши образования бяха принудени да гледат неграмотни гръцки баби, за да изхранват семействата си. По това време Волен пише много остри коментари и анализи във в. Монитор. В следствие на сериозно натрупване в годините напълно естествено се ражда предаването АТАКА, после и партията. Хората поискаха някой да защити тях и страната, да ги запази.

Знаете, че най-добрата защита е атаката. В АТАКА съм от самото ѝ начало, защото тя е единствената алтернатива на икономическата и духовната разруха. Три мандата бях народен представител на четвъртия се отказах сама, защото вече знаех, че имам друга мисия, а нервността на парламентарния живот няма да допринесе с нищо за осъществяването ѝ. Колегите ми не вярваха, че ще се откажа.

В началото мислеха, че се шегувам, после идваха да ме увещават да не напускам. Но, аз съм си такава, реша ли нещо няма път назад. Обикновено не бъркам. Няма нищо по-хубаво на този свят от това да станеш майка, да дадеш живот. Това е несравнимо усещане и процес, който не бих заменила с нищо, най-малко с работа в парламента. Аз обичам и държа на домашния уют, на семейството. Не смятам, че да си домакиня и майка е обидно или може да се приравни на нищоправене. Напротив.

У дома се проповядваха християнските ценности. Истински се почитаха християнските празници.

Какъв е животът с Волен Сидеров? Как синхронизирате режимите си?

Цветен. Динамичен, интензивен, понякога труден, но никога не е скучен. Да, Волен е много ангажиран, но семейството му е приоритет. Прекарва всяка свободна минута с малкия. Играят, правят разни щуротии, говорят си, философстват. Той има особено отношение към децата не се държи като възпитател, не се кара никога и за нищо. Освен това е известен сред приятелските среди като много добър кулинар. Истината е, че готвенето го разтоварва. Понякога, дори да се прибере късно, започва да готви. Измисля си рецепти, импровизира.

Волен Сидеров се кандидатира за кмет на София. Това е поредната политическа битка, в която вашият съпруг влиза. Какво беше вашето мнение, подкрепихте ли го?

София е моят град. Отраснала съм в района между ул. Черковна и бул. Ситняково. Аз и моите връстници имахме късмета да хванем последните години, в които беше възможно да имаш истинско детство. Нямахме мобилни телефони, нямаше интернет, комуникирахме истински. Когато построиха бул. Ситняково и пуснаха трамвая ние седяхме на тротоара и брояхме колко жълти, червени и сини коли ще минат за деня! Играехме на дама из вътрешните улички, чертаехме квадратчетата на пътното платно.

Скачахме часове, коли не минаваха. Нямаше проблем с паркирането просто, защото нямаше коли. София наброяваше 400 000 жители и имаше място за движимото им имущество, което вечер задължително се завиваше с брезент, за да не хване ръжда. София започна да се пълни с автомобили в края на деветдесетте години. Жителите на столицата са нараснали в пъти, а едно семейство обикновено притежава повече от един автомобил. За жалост и в ущърб на жителите и гостите на София нито един кмет не успя да реши проблема с паркирането.

Става все по-невъзможно да стигнеш спокойно до работното си място, особено ако то е в центъра, да паркираш без да си скъсаш нервите и да си навреме, спокоен, и в кондиция. Управляващите се хвалят с метрото.

Да, много е хубаво, че имаме метро, само че да обясняваш на хората, че то разтоварва трафика е меко казано нагло. Първо проектът за изграждане на подземна железница в София е от седемдесетте години на миналия век и от тогава на практика се строи. У нас имам документи, защото майка ми е трябвало да работи по изграждането му като инженер. Тридесет години се мотае стартирането на реалната работа по построяването на метрото. После още близо двадесет години много мъчно и бавно се появява лъч и малко. Не знам дали ще съм жив свидетел на завършването му, може би внуците ми.

Но, да се върнем към трафика. Метрото не разтоварва трафика, то пренасочва пътниците, които ползват наземен градски транспорт към себе си. Тоест буквално разтоварва автобуси, тролеи и трамваи. Гражданите, които притежават и ползват личен автомобил винаги ще предпочетат да се придвижат с него пред това да се качат в подземния влак.

По този повод една приятелка казваше „ Искам, обичам и ще карам колата си каквото ще да става. Каквото и задръстване да има аз предпочитам да се движа по земята, а не под нея. Искам да се наслаждавам на изгрева, на света. Няма да се превръщам в къртица – от апартамента в метрото, от метрото в мола и после обратно пак в метрото. Това означава с дни да не видиш слънце. Какъв живот е това?“ И е права! Така е.

Затова в програмата на Сидеров основно са застъпени мерки за облекчаване на трафика, изграждане на паркоместа. Спиране на тормоза с паяка, на практика премахването му. Трябва да се извърши сериозна финансова ревизия по отношение на синята и зелената зона, на фирмата, която управлява този процес. Там се изливат милиони, които не е ясно къде отиват.

Ясно е само едно, че с печалбата от тази дейност не се строят нито подземни, нито надземни паркинги.

Сидеров има концепция за смяна на модела на управление на София. Връщане в общински ръце на „Софийска вода“, реформиране на едно предприятие, което да има печалба, но и да е в услуга на хората. Ревизия на Топлофикация. Намаляване на сметките за парно на пенсионери и многодетни семейства.

Като кмет той има пълното право да подпомага многодетните семейства с еднократна финансова помощ. В момента при първо дете общината отпуска една нищожна сума, между 200 и 300 лв. в зависимост от образователната степен на майката. При второ дете сумите варират от 500 до 700лв., а за трето от 1300 до 1700лв. Подчертавам, че това са еднократни суми.

За да се стимулира раждаемостта и подкрепата за многодетните семейства в София тези суми могат да се завишат многократно. В програмата на Волен е заложено драстично увеличение на еднократната помощ. 20 000 лв за трето дете мисля, че е достойно и реално възнаграждение, не досегашните 1600 лева.

Вие бяхте дълго време до Сидеров като част от партията. Били сте свидетел и на победи и на тежки моменти?

Била съм свидетел на всичко. На предателства, на закъснели разкаяния, но и на мъжко поведение, на издържливост, търпение и уважение. Много хора го предадоха, пиха от кладенеца след това плюха в него. Ние сме се измъчвали, страдали сме, понасяли сме политически и медийни удари в следствие на тези предателства, но знам, че в пъти повече вътрешно са се измъчвали тези, които са предали. Последните месеци станахме свидетели отново на предателство.

Този път от страна на коалиционните му партньори. Каракачанов и Симеонов се събраха тайно и решиха да изключат Сидеров от парламентарната група. Честно да ви кажа, това освен жалко беше и смешно. Кой и откъде изключват? Изключват създателя на едно обединение, патриотично обединение, което основно трябваше да се занимава и да настоява за едно единствено нещо – увеличаване на доходите на българина.

Вместо това Каракачанов предпочете да вземе два милиарда от бедния българин и да ги даде на богатия американец за чертежи на самолети, които я видим някога, я не видим. Другият вицепремиер ходеше по морето да затваря заведения, а като му доскуча реши да обижда майки на дечица с увреждания. Голям патриотизъм, няма що. Та, те двамата, Каракачанов и Симеонов се самоизключиха от обединени патриоти с тези действия много преди да решат, да се освободят от „лошия“ Сидеров, който постоянно ги критикува и им пречи да се занимават с далавери.

Вторият човек във ВМРО Джамбазки през половината му престой в европарламента пишеше доноси за Сидеров. Млад човек, а се занимава с ченгеджийски работи. Всъщност, не се учудвам, скоро началникът му Каракачанов каза, че от 17 годишен го учи и му дава пример в политиката. Това обяснява интересът на Джамбазки към доносничеството.

През 2013 г. АТАКА имаше сериозен подем, малко преди това ни бяха отписали от политиката. По това време Каракачанов и Джамбазки идваха всеки ден в редакцията с надеждата да се обединим, да се качат и те на каручката, а Сидеров да ги вкара в парламента.

Ядяха и пиеха и величаеха Волен.Не се обединихме. АТАКА самостоятелно вкара 21 народни представители. ВМРО се прегърна с НФСБ и останаха под чертата, не успяха да прескочат четири процентната бариера, за да влязат в парламента. Няколко години по-късно обединението стана факт благодарение на усилията на Волен. АТАКА-ВМРО-НФСБ вкараха 27 народни представители с шест души повече отколкото АТАКА вкарва самостоятелно. Всеки сам може да си отговори каква е равносметката.

Често Сидеров е представян като скандална личност в политиката. Как реагира малкият Волен на бурните изяви на баща си?

Преди няколко дни с малкия Волен и моята кръщелница, която е с една година по-голяма от него, се возим в колата. По едно време тя вижда билборд на баща му и възкликва: „Виж, виж, татко ти е на билборда! Той ще стане много известен!“ Засмях се, обясних на децата, че той вече е известен. Децата, разбира се, не могат да разберат какво точно означава известността, с какво е натоварена.

Малкият Волен ще разбере кой е баща му в политиката и обществото когато прочете неговите книги, статии и поезията, която е писал. Всъщност не е лошо и някои пишман журналистчета да вземат да ги прочетат, не само за да разберат кой е, но и да обогатят познанията си. Да, той ще се сблъска с негативно мнение, но ще срещне и много любов, приемане и разбиране от хората, които уважават и ценят Волен Сидеров, а те не са малко.

Парадоксалното е, че една голяма част от интелигенцията в България познава Сидеров, симпатизира му, уважава талантите му, цени го като писател, но това не става публично достояние. Аз лично съм присъствала на срещи и разговори, в които едни от най-големите имена в киното, музиката и театъра се изказват меко казано ласкаво за Волен, но това остава скрито за широката общественост. Малко са смелчаците като Кеворк Кеворкян, които открито ще излязат да подкрепят политика Сидеров и то във време, в което всичко живо го плюе.

За малкия Волен баща му е сила, опора, най-добрия човек на света. Той е този, който винаги ще го защити. Този, който ще му подаде ръка, ако падне – ще го вдигне от земята. Той е топлата бащинска прегръдка, човекът, който няма да се разсърди ако го събудиш през нощта и му предложиш да играете на пирати, а напротив ще приеме с детски ентусиазъм колкото и уморен да се чувства в този момент. Той е чудесен родител, който разбира детето, истинските потребности на детската душа. Той е този, който ще ти помогне да измислиш ново стихче или нова песен и после ще я пеете заедно десетки пъти. Това е той.

Що се отнася до скандалността на Сидеров тя много често е преувеличена и преекспонирана, а най-често е измислена. Пример ще дам с последния така наречен „скандал“ в студиото на Референдум. Какво стана в студиото. Волен каза няколко остри реплики по адрес на политиката на неговите бивши коалиционни партньори. В следствие на това, забележете, заради свободно излагане на тези в национален ефир, беше извикана жандармерия!!!

Още в началото на разговора микрофонът му беше намален. Защо? Толкова ли са страшни нещата, които ще каже? Цяла България видя резила на БНТ. Дори чух, че думата „гей“ е обидна. Много се извинявам, но „гей“ не е обидна дума както и „мъж“ не е обидна дума. Аз не осъждам хората заради тяхната сексуална ориентация. Но е важно за г-н Джамбазки, ако е „гей“ да го каже публично, за да не бива изнудван след време и последствията от изнудването да се стоварят върху неговите избиратели. Имам приятели и познати хомосексуалисти, хора на изкуството, писатели.

Те са честни и открити. Не се притесняват, и няма за какво, да се определят като хомосексуалисти. Самите те са против гей парадите. Смятат ги за нещо пошло, грозно и излишно.

Това са въпросите, които бяха повдигнати през няколкосекундното участие на Сидеров.

Обществената телевизия, която вместо да дава равен шанс на опонентите в битката за кметското място, спира микрофона на основен кандидат след което напълно му забранява да участва в каквито и да било предавания в нейния ефир. БНТ и ръководството ѝ имат скандално поведение, не Сидеров. Накрая бенетейците се оковаха с вериги, и буквално и преносно, разбивайки на пух и прах мита, че словото у нас е свободно.

Моето дете е изключително умно както са повечето деца днес. Те са ново поколение, нова генерация. Свидетел съм на това как разсъждават, как мислят. Като големи хора, не, повечето големи хора не стигат до такива логически умозаключения. Тези деца не могат да бъдат заблудени от такива изкуствено скалъпени тези за скандалност. Те няма да робуват на предварително залепени етикети.

Те ще разсъждават самостоятелно и ще взимат решения за това кой е добър и кой лош на база на делата му и обективните факти.

Баща и син свирят на барабани. Малко преди смъртта си големият джазмен Милчо Левиев казва в интервю, че Волен Сидеров има талант за барабанист и се справя много добре на този сложен инструмент.
Баща и син свирят на барабани. Малко преди смъртта си големият джазмен Милчо Левиев казва в интервю, че Волен Сидеров има талант за барабанист и се справя много добре на този сложен инструмент.

Деница Сидерова: Никой парламент не може да се сравни с майчинството! (Снимки)

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

 • Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

  Важно е да имаме очи и сърце да видим доброто

  Една трогателна човешка история стана повод алеите на Морската градина в Бургас да се превърнат в зона на доброто, в която всеки може да остави своето послание на благодарност.  Винаги е вдъхновяващо, когато хората около нас правят нещо добро за другите, защото в това е смисълът на живота. Затова и алеите на доброто в Морската градина в Бургас със
 • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

  Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

  Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност