Коментар на седмицата №2: Ердоган влезе в капана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7718914 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 192 000 прочитания.

Възникна надежда наистина да правим фаувета

 Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа, че не разбрал какво му казала посланичката на САЩ. Дали и сега не стана така между Ердоган и Тръмп? Трудно е да се каже какво са се разбрали по телефона, но с нахлуването в Североизточна Сирия Ердоган настъпи курт капан. Което на турски ще рече “вълчи капан”, а не онова, за което си мислите. 

Какво ни касае това нас, българите? Ние би трябвало да посрещнем турското нахлуване на кюрдска територия със смесица от ужас и надежда. Ужас – защото щом САЩ и Европа наложат санкции, Турция ще пусне през границата 3,6 милиона бежанци, за които се закани Ердоган. Той е човек на делото, а не на празните приказки.

А надеждата е, че “Фолксваген” не би построил новия си завод в държава, която е под санкции. Дали това дава някакъв шанс на България? Съмнявам се, но дай Боже.

Импулсивен ли бе ходът на Тръмп да изтегли шепата военни от кюрдските територии в Североизточна Сирия и така да отвори пътя за турците? Ако мислим само с един ход напред – може би. Но според мен Тръмп е напълно способен на двуходови комбинации или поне да забрави намерението си от първия ход и да завие в обратната посока.

Сега повечето коментатори в САЩ се правят на втрещени. Те са в ужас, че Тръмп е предал съюзниците – верните на САЩ кюрди от Сирийските демократични сили (СДС), които проляха своята кръв в кървавите битки срещу “Ислямска държава” (ИДИЛ). И каква им е наградата? Вместо да получат дългоочаквания суверенитет, американците ги оставят в ръцете на техния смъртен враг. Кой повече ще вярва на Вашингтон?

Втората критика е, че кюрдите седесари (напомням, СДС) държат в плен около 2000 опасни джихадисти и сега може да ги пуснат. Освен това в лагера в Ал Хол има към 70 000 членове на семействата на джихадистите – главно жени и деца, но тук-там и някой забулен с бурка боец. Щом бойците на СДС тръгнат да се спасяват от турците, тези опасни хора ще излязат на свобода, ще се обединят и ще върнат Сирия в хаоса. И още по-лошо, много от въдворените джихадисти са европейци. Те пък ще се приберат в страните си и ще се захванат с бомбени атентати.

И двете опасения са основателни, но маловажни.

Да, кюрдите са предадени, но нали империите нямат вечни съюзници, а имат вечни интереси. Чичо Сам си е хвърлил мрежата за много по-голяма риба.

Второто опасение – ако ИДИЛ се възроди и хаосът в Сирия пак се раздуха, дали това противоречи на американските интереси? Щеше да е така, ако САЩ имаха за цел стабилност и устойчиво развитие в Близкия изток. Но тогава пък нямаше да ги има конфликтите в Ирак, Либия, Сирия и Йемен. Кадафи щеше да е жив и здрав, а Асад и Ердоган щяха да си пият кафето в братска обстановка. Но не стабилността е целта. Всички са чували теорията за “контролирания хаос”. Ако приемем, че крайната цел е да няма крайна цел, то ходът на Тръмп е направо гениален.

Какъвто и да е президентът, основните външнополитически ходове на САЩ са много добре обмислени, проиграни и пуснати през компютърни програми, които могат да бият Каспаров на шах като някой начинаещ школник. Привидните грешки не са грешки, случайностите не са случайности, а всичко е част от т. нар. гранд стратегия на САЩ за ХХI век.

Модният геополитик Джордж Фридман в култовата си книга “Светът в следващите 100 години” посочва, че част от американската гранд стратегия е да не допуска възникването на регионални суперсили. Започне ли да възниква такава, устремът ѝ веднага трябва да се спре.

Турция е точно такава суперсила, която не само че възникна, но и се опълчи срещу САЩ. И обратното – САЩ отдавна се опитват да я вкарат пак в релсите. Не знам каква е истината, но според Ердоган опитът за преврат през 2016 г. му е спретнат от САЩ чрез организацията на Фетуллах Гюлен, който според него е американски агент и трябва да му бъде предаден с белезници.

Турция започна да се разграничава от САЩ още през 2003 г., когато Анкара отказа да предостави базата в Инджирлик за бомбардировките над Ирак. После разминаването продължи да се засилва, докато днес повечето американски медии и политици се питат защо Турция е изобщо в НАТО?

Както е известно, Вашингтон пуска пара от ушите заради сближаването на Анкара с Москва, газопровода “Турски поток – 2”, купуването на руските противовъздушни ракетни комплекси С-400 и още много други турски изневери на атлантизма. Но най-новият скандал е заради турските сондажи в кипърските териториални води. Това начинание влиза в разрез с проекта за Източносредиземноморския газопровод Израел – Кипър – Гърция и Италия, с разклонение към България.

От гледна точка на САЩ този газопровод е изключително важна мярка за блокиране на руското влияние в Европа. И какво прави Турция? Блокира Чичо Сам и дава зелена улица на Путин! И нещо повече, слага ръка върху кипърските офшорни находища, които вече са заплюти от американските компании. Следователно днес Чичо Сам има поне 10 пъти повече причини да накаже и опитоми Турция, отколкото през 2016 г. Да речем, че това за преврата е измишльотина.

Но пък кой в наше време прави преврат, без първо да съгласува с най-влиятелното посолство?

Другият начин да се притисне Турция е да се даде възможност да се забърка в сирийската каша. Кюрдските седесари (Сирийски демократични сили, СДС) са въоръжени до зъби, добре обучени и силно мотивирани. На това отгоре имат милиони съмишленици в самата Турция, като част от тях замислят атентати.

Щом настъпи хуманитарна криза, американският Конгрес ще започне да наказва Турция. И то вече се случва. Първият приятел на Тръмп, сенаторът Линдзи Греъм, вече внесе проектозакон за санкции заедно с демократа Крис Ван-Холън. За всичко друго републиканци и демократи са се хванали за шиите, но за санкциите срещу Ердоган маршируват в крак.

А ако си припомним недоразумението от 1990 г., май събеседникът на Чичо Сам пак нещо не е чул правилно. Държавният секретар Майк Помпео, който е присъствал на телефонния разговор между Тръмп и Ердоган, отрече Тръмп да е давал разрешение за нахлуване. А самият Тръмп предупреди чрез туитър: “Както категорично съм заявявал и преди, само да повторя, че ако Турция направи нещо, което аз в моята велика и несравнима мъдрост сметна за недопустимо, тотално ще разруша и унищожа Икономиката на Турция (Правил съм го и преди!) Те трябва, заедно с Европа и другите, много да внимават.” Кои са “Европа и другите” – не знам. Знам само, че Ердоган на преврат може да издържи, но на икономически санкции – едва ли.

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо