Тони Симидчиева: Здравко Димитров е достъпен, вслушва се в хората и ще е добър кмет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719056 www.24chasa.bg

СДС застава зад него, мобилизира членове и симпатизанти за вота, казва водачката на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив

- Г-жо Симидчиева, преди дни сините в Пловдив официално заявиха подкрепата си за кандидат-кмета на ГЕРБ Здравко Димитров. Защо?

- ГЕРБ е дясна партия, част от ЕНП, също както и СДС. Имаме и рамково споразумение на национално ниво с ГЕРБ. Останалите десни, които са излезли от сините редици, водят политика, която не е припозната от нас.

Голяма част от седесарите в Пловдив и досега гласуваха за ГЕРБ. Защото СДС го нямаше никъде, винаги бе потопено от ДСБ и други доминиращи партии. Чувам от ДСБ, че те ще правят някакво ново обединение, но без СДС и ние го знаем.

По тази причина нашият естествен съюзник е ГЕРБ. А неговият избраник за кмет Здравко Димитров е силна и печеливша кандидатура.

- СДС издига трима свои кандидати за районни кметове в Пловдив, има и самостоятелна листа за съветници. Каква е причината да не направите обща с ГЕРБ?

- ГЕРБ сформираха своята листа по-рано, ние позакъсняхме, но смятам, че да имаме самостоятелна не е лош вариант. Нека да се преброим, да си видим силите. Ако нямаме доверие в обществото, нито ГЕРБ биха били доволни да имат до себе си натрапник, нито пък ние.

- Колко електорат може да мобилизирате в полза на Здравко Димитров?

- В политиката невинаги подкрепата може да бъде изразена в цифри. На мен ми прави впечатление, че когато се съберат две партии, те винаги имат по-висок резултат, отколкото поотделно.

Освен това СДС не се е явявал на избори самостоятелно от много години, за да преценим колко са избирателите, които заради нас биха гласували за Здравко Димитров. Надявам се хората от сините редици да се мобилизират на вота и да го припознаят за кмет.

- Кои са според вас силните акценти в неговата програма за управление?

- Първият е политика близко до хората - да се чува тяхното мнение и решенията да се вземат след дебат и обсъждане. Допада ми, че иска да продължи развитието на града като туристическа дестинация, защото аз представлявам този бранш и занаятчийската камара, които ги касае този приоритет. В програмата му е залегнало и продължаването на инфраструктурните проекти.

И централната

власт ще го

подкрепи. Без

нея не би могъл

да се осъществи

какъвто и да

било голям

проект

Това не е без значение.

- Откога познавате Здравко Димитров и какви са ви впечатленията от него?

- Още от младини. За мен Зико на първо място е добър човек. А добрият човек иска да прави добри дела. Здравко Димитров го познават много хора в Пловдив. Той е достъпен и човечен. Смятам, че тези качества ще му помогнат да бъде достоен кмет.

Според мен обаче е много доверчив. Това е недостатък по принцип на всички добри хора. Могат да бъдат подведени в коловоз, в който не биха искали да се окажат. Така че хубаво е Зико да бъде нащрек.

- Според вас, ако бъде избран, какво е първото нещо, с което трябва да се захване?

- В един град всичко е важно и винаги има какво да се прави. Смятам, че в тази предизборна кампания Здравко Димитров е събрал много мнения от хората, които са преките ползватели на общинските услуги.

Той ще има по-точна информация, защото я е почерпил от извора. Според мен би започнал от това, което има възможност да се стартира. Опонентите му посочват като негатив в програмата му, че ще бъде разкопан бул. “Дунав”, “Модър-Царевец” и други градски артерии, което щяло да утежни трафика. Мисля, че

когато много

неща се случват

наведнъж, това

не е негатив, а

позитив

Защото след 1-2 г. може и да няма шанс да се направи. След като е осигурено сега финансиране, се работи. И пловдивчани трябва да изтърпят неудобството, да си преустроят маршрутите така, че да не минават през натоварените зони.

В крайна сметка резултатът от ремонтите ще са подобрения в полза на всички жители на града. Няма да забравя, когато д-р Иван Чомаков бе кмет, тогава разкопа главната улица. Мои колеги ресторантьори и хотелиери се вдигнаха на стачка. Викаха, протестираха, но след това осъзнаха, че е било нужно да се направи.

В момента в Пловдив са стартирали много неща и Здравко Димитров ще трябва да ги довърши. Надявам се да няма големи сътресения в администрацията. Но там, където има сериозни проблеми в работата, разбира се, че ще са нужни реформи.

- Има ли мръсна игра в кампанията до този момент?

- Не мисля. Вероятно защото градът ни е достатъчно малък, хората се познават и всеки си мери приказката.

Лъжите лесно

могат да

бъдат оборени

А и кандидатите са наясно, че след изборите пак ще вървят по улиците на града и ще им се налага да работят заедно за него. Те са опитни политици и знаят, че трябва внимателно да водят кампанията си и да не режат мостове.

В крайна сметка изборите са състезание - който спечели, спечели. После обаче ще му се наложи да търси партньори. Допускам, че всеки един от кандидатите за кмет на града си дава сметка за това. С бутонките и рогата напред не става. На мен ми допада до този момент как върви предизборната кампания под тепетата.

Здравко

Димитров

набира

скорост

Той е доста години на политическата сцена и му трябваше малко време да поработи, за да достигнат посланията му до жителите на Пловдив.

- Очаквате ли висока избирателна активност?

- Да, защото кандидатите са с опит. Почти не е останал човек, необхванат от някоя партия. Смятам, че в полза на високата активност работи преференциалният вот. Изключително много харесвам тази възможност, защото дава право на гражданите да си изберат съветниците.

- Ако СДС получи места в местния парламент и Здравко Димитров е кмет, ще продължите ли да го подкрепяте в управлението на града?

- Разбира се. В споразумението, което сключихме, се посочва, че ще продължим да работим заедно в името на Пловдив и неговите жители.

- Какъв искате да видите Пловдив след 4-5 г.?

- Аз го харесвам и сега, но има доста работа за вършене. Паркирането в централната градска част е огромен проблем. Трябва да се изграждат паркинги и в тях да има приоритетно места за бизнеса, който е ситуиран в сърцето на Пловдив. Това е проблем, който бих поставила на Здравко Димитров на дневен ред, ако бъде избран за кмет. Вярвам, че ще има тази чуваемост, която той е проявявал и досега.

Тони Симидчиева е водач на листата на кандидат-съветниците от СДС в Пловдив.

Тя ръководи Регионалната занаятчийска камара и е зам.-председател на националната. Член е на управителните съвети на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Тракия” - Пловдив, на сдружението за изкуство и култура “Милчо Левиев”, на Съвета по туризъм. Председател е на гимнастическия клуб “Вива”.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност