Петият президент ще е на ход след ВСС за избора на петия главен прокурор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719144 www.24chasa.bg
Сотир Цацаров и Иван Гешев по време на посещението им в САЩ, което приключи в четвъртък. СНИМКА: ФБР

Ако няма печеливш от първия път, това не е прецедент - Георги Чолаков бе избран за шеф на ВАС при второ гласуване

Само след три дни Пленумът на Висшия съдебен съвет ще избира петия главен прокурор от 1992 г. насам.

Какво може да се случи след гласуването за номинирания за приемник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. От 24 октомври ще започне голямото очакване и предположенията дали президентът Румен Радев ще подпише указа и ще назначи Гешев за главен прокурор.

Държавният глава даде заявка, че няма да е безгласен наблюдател на процеса по избор на главен прокурор още през май, когато проведе поредица от консултации във връзка с процедурата. Тогава анализаторите казаха, че му е рано да се включва в първата фаза, защото той е фактор едва след нея.

Най-общо вариантите са три. Иван Гешев получава подкрепата на ВСС, но президентът отказва да го назначи.

За да бъде избран

за главен прокурор

са му необходими

17 гласа

Общо членовете на ВСС са 25. Предвид, че прокурорската колегия единодушно го номинира, то 11 гласа, колкото са нейните членове, са му сигурни. Досега нито един от съдийската колегия не е намекнал как ще гласува. Предвид упоритостта, с която шефът на ВКС Лозан Панов иска обвинителните актове на кандидата за главен прокурор, може да се предположи, че ще е против.

Напълно възможно е като аргумент да посочи точно, че не е получил актовете на Гешев през годините и затова не е добил представа за неговите професионални качества. Въпреки че комисията по атестирането и конкурсите (КАК) му изпрати доклада и прикачената към него информация, Панов напомни с писмо до Цацаров, че иска актовете. 

“Преди години смятах, че той се е фиксирал върху личността на Сотир Цацаров, но сега виждам, че е върху длъжността главен прокурор”, каза по този повод Гешев.

Вероятно против ще гласуват и верните последователи на шефа на ВКС в кадровия орган Атанаска Дишева и Олга Керелска. Но и без техните гласове Гешев получава далеч над необходимия минимум от 17 гласа. 

След това

на ход е

президентът

Законът не казва в какъв срок трябва да издаде указа. Така например президентът Росен Плевнелиев подписа назначаването на Сотир Цацаров ден след гласуването.

Пред държавния глава има две възможности - да откаже да издаде указ за назначаването на номинирания за главен прокурор, или да го подпише.

Ако върне кандидатурата, няма за първи път да отказва назначаване на някого от тримата големи в съдебната власт. Веднъж вече го направи.

На 4 октомври 2017 г. върна предложението Върховният административен съд (ВАС) да бъде оглавен от Георги Чолаков. Тогава Радев не посочи мотиви, но в своите публични изяви каза, че е добре новият съвет да избере председателя на ВАС.

Кадровиците отново изслушаха Чолаков и препотвърдиха избора със солидно мнозинство - 20 от тях гласуваха за него, а само четирима бяха против. Тъй като по закон президентът няма право на втори отказ, той подписа указ за шеф на ВАС.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече неведнъж е казвал, че

ако се наложи

второ гласуване,

отново ще даде

своя вот за

заместника си

Има и друг прецедент, който е малко вероятен. На 15 януари 1999 г. президентът Петър Стоянов отказа да назначи избрания за главен прокурор Бойко Рашков, по онова време шеф на следствието. ВСС откри нова процедура и само месец по-късно обвинител №1 стана Никола Филчев, тогава зам.-министър на правосъдието.

При този вариант е малко вероятно ВСС да избере приемник на Сотир Цацаров до 10 януари 2020 г. , когато изтича мандатът му. Всякакви сравнения с 1999 г. обаче не са уместни. Оттогава са изминали 20 г. и процедурата е по-открита. Макар и по закон нова процедура да може да стартира още на следващото заседание на пленума, за краткия срок бъдещите кандидати не биха се подготвили.

За два месеца няма как да успеят да напишат концепции, които да бъдат публикувани на сайта на ВСС, за да може всеки, който иска, да се запознае с тях, към кандидатите да бъдат отправени въпроси от неправителствени, съсловни и научни организации. При втора процедура Иван Гешев отново ще е номиниран.

Ако до 10 януари догодина няма избран главен прокурор, то един от заместниците на Цацаров ще стане изпълняващ функциите. Очакванията са да е Гешев. Това обаче също няма да е нова ситуация. През 2012 г., след като тогавашният главен прокурор Борис Велчев стана конституционен съдия, два месеца изпълняващ функциите бе Бойко Найденов.

Разбира се, до тези сценарии може изобщо да не се стигне и президентът да издаде указ за назначаването на Гешев. Но преди това той трябва да получи минимум 17 гласа от членовете на ВСС.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си