Отлага ли се Брекзит, или умира?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719291 www.24chasa.bg

Великобритания повлича и ЕС в сложен правен казус

За първи път през този век британските депутати работиха в събота. Последният път, когато това им се наложи, бе през 1982 г., за да изпратят войски за спасяването на Фолкландските острови от аржентинска инвазия.

Сега война не се задава, но пък това, което трябваше да решат, не бе по-лесно. След 3 г. и половина на мъчителни преговори и политически машинации се очакваше най-сетне да определят кога и как Великобритания ще напусне ЕС. Задачата пред тях бе да приемат или отхвърлят договорената от правителството нова сделка за Брекзит. Ако въпросното споразумение бе одобрено, разводът между Лондон и Брюксел имаше шанс да започне на 31 октомври. При отхвърляне се предвиждаше да се иска 3-месечна отсрочка.

Нито един от двата варианта обаче не се реализира. Депутатите одобриха нещо съвършено различно, което, вместо да въведе ред в хаоса, рискува драматично да го задълбочи. По предложение на колегата си Оливър Летуин те прокараха законодателна поправа, според която сделката за Брекзит не може да се гласува, преди да бъдат приети необходимите законодателни актове за нейното прилагане. И тъй като те не са готови, защото премиерът Борис Джонсън успя да я договори с европейските лидери едва два дни по-рано, на хоризонта се появи хипотезата, че той трябва да поиска отлагане на Брекзит. Нещо, което пък го задължава друга приета наскоро законодателна поправка.

Бесен, Джонсън първоначално заяви, че няма да се подчини. Час преди крайния срок все пак изпрати писмо до Брюксел с искане за 3-месечно отлагане, но без да го подпише и с обяснение, че то всъщност е от парламента. Пусна и друго, вече със своя подпис, в което посочва, че евентуално забавяне на Брекзит ще бъде грешка, не бива да се прави и най-добре е Великобритания и ЕС да продължат с ратификацията на постигнатото помежду им споразумение.

На практика с този си ход Джонсън забърка доста сериозна юридическа каша, в която замесва и ЕС. Прогнозите в Лондон са, че той отново ще трябва да отговаря за действията си пред Върховния съд, както стана и по-рано, когато се опита да спре незаконно за 5 седмици работата на парламента. Въпросът е какво да прави Брюксел в оставащите дни до 31 октомври, когато е планирано да се раздели с Лондон. Дали да работи за отсрочка с надеждата, че може да се появи някакво сигурно решение в британската политика през следващите 3 месеца, или да се готви направо за хаотичен Брекзит.

Колкото и Джонсън да обещава, че ще прокара през парламента договорената сделка, шансовете му след “велика събота” рязко намаляват. Не само заради грубото незачитане на закона с изпращането на неподписано писмо, а и защото не успя да се противопостави на поправката на Летуин.

И без човек да е посветен в задкулисните интриги в британската политика, пак може да се досети, че тази нова разпоредба да се чака законодателството за сделката е по-скоро процедурен трик да се забави и по възможност отложи Брекзит. Летуин не е случаен човек, макар в момента да е независим депутат. Цялата му политическа кариера е свързана с управляващата Консервативна партия. Започва като част от политическия екип на Маргарет Тачър, а през 1997 г. е избран за депутат. След това има ключова роля в кабинета на Дейвид Камерън. Смятан е за голям мозък в правителствените среди заради способността му да мисли креативно и да решава проблеми. През последните месеци се очерта и като един от водещите бунтовници срещу опитите на Джонсън да изкара Великобритания от ЕС на всяка цена в края на октомври, заради което той го изгони от редиците на торите.

Летуин бе инициатор или деен участик и за прокарване на няколко други парламентарни решения, връзващи ръцете на правителството да заобикаля депутатите и да рискува да извежда Великобритания от ЕС без правила. Твърди, че го прави, за да предпази страната от хаоса, който я очаква при Брекзит без сделка. Критиците му обаче смятат, че истинската му цел е да провали въобще излизането на страната от съюза, грубо загърбвайки волята на избирателите от референдума през 2016 г. И други като него въобще не са малко в британския парламент, заради които подобни процедурни хватки успяват.

За такъв впрочем се смята и председателят на Долната камара Джон Бъркоу, с чиято благословия те стигаха до гласуване. Сега той трябва да реши дали да позволи на Джонсън да предложи отново „отличната си сделка” за Брекзит пред депутатите. Бъркоу вече на няколко пъти показа как напълно законно може да се справя в такива ситуации.

Когато трябваше да отклони подобно искане на Тереза Мей, той се позова на правило от 1604 г., според което едно и също предложение не може да се подлага два пъти на гласуване по време на една и съща парламентарна сесия. Със сигурност и този път няма да се посрами, още повече че това не само са последните му дни на този пост, а и най-решаващите за Брекзит.

Всъщност целият процес до голяма степен отново е в начална фаза. Затова европейските лидери ще искат да знаят какво всъщност Лондон смята да прави, преди да вземат решение за поредното отлагане на Брекзит. Дали наистина е необходимо още малко време за приемане на законодателство, свързано със сделката за Брекзит? Дали самата тя ще се подлага на референдум, или ще се прави ново допитване въобще за излизането на Великобритания от ЕС, каквито идеи витаят в средите на опозицията? Защото, както написа в туитър координаторът за Брекзит в Европарламента Ги Верхофстад, каквото и да се случи, многохилядните проевропейски маршове около британския парламент в събота показаха колко важно е в бъдеще да се запазят близки отношения между Великобритания и ЕС. И е малко вероятно точно в този момент някой бързо да иска да затръшне вратата под носа на Лондон.

Вероятно Брюксел ще изчака максимално, за да види какво ще се случи в британската политика, което означава, че е възможно европейските лидери да обсъдят писмото с искане за отлагане часове преди крайния срок за Брекзит, който продължава да си е 31 октомври. Ако Джонсън се провали с прокарването на сделката през британския парламент през следващите дни, в ЕС със сигурност те ще действат по-бързо. Защото едва ли някой от европейските лидери би искал да бъде обвиняван, че не е попречил навреме да се стигне до хаотичен Брекзит, който би струвал скъпо и на собствените му избиратели.

Дори Джонсън да се окаже наистина като невероятния Хълк от комиксите, с който се сравнява, защото винаги успява да се измъкне, независимо колко здраво вързан изглежда. Дори и да успее да прокара сделката си, това изобщо не е краят. Брекзит ще е сложен и дълъг процес, през който не е сигурно, че Обединеното кралство ще оцелее такова, каквото го знаем. Представителите на Северна Ирландия в парламента са категорично против споразумението и не крият, че мислят за независимост. Същите гласове се надигат и в Шотландия. Така че не е изключено части от Обединеното кралство отново да се върнат в Евросъюза.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си