Христо Апостолов: Предвиждам нов линеен парк, паркинг и детски градини в “Красно село”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7719335 www.24chasa.bg
Христо Апостолов

За 4 г. обновихме 5590 кв. м пътни настилки, 25 195 кв. м тротоари и 25 детски площадки, казва в интервю кметът на район "Красно село" и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Христо Апостолов

- Г-н Апостолов, защо се кандидатирате отново за кмет на “Красно село” и какви са основните акценти в програмата ви?

Йорданка Фандъкова и Христо Апостолов
Йорданка Фандъкова и Христо Апостолов СНИМКА: Гео Калев

- Обичам "Красно село”. Това е моят дом, моят корен. Тук съм роден, тук създадох семейство. И искам районът да стане едно от най-хубавите места в София. Но това няма как да се случи само за един мандат. Четири години работа са твърде недостатъчни, за да променя района си така, както бих искал да изглежда.

Много проекти за облагородяването на кварталите са завършени, но поне още толкова сме започнали заедно с екипа ми в администрацията. Не обичам недовършените неща, калпавата работа, както и прехвърлянето на отговорността върху друг. Основните акценти в програмата ми са няколко: успешно да завършим третия метродиаметър; да продължим обновяването на улиците и тротоарите в кварталите на района - като например цялостно обновяване на тротоарите на бул. “Братя Бъкстон”, ще изградим нов линеен парк с велосипедна алея по бул. “Македония” заедно с реконструкцията на трамвайното трасе от Съдебната палата до “Княжево”. С разширяването на бул. “Тодор Каблешков”

ще изградим

трамвайно трасе

между

булевардите

“Цар Борис III”

и “Черни връх”

Планираме изграждане на пешеходна връзка между парк “Хиподрума” и градинка “Гъбките”. Продължаваме и с обновяването на градинките и детските площадки в района, които са над 150. Ще увеличим броя на местата в яслите и детските градини чрез разширяването им и изграждането на нови - с нов корпус на 31-а ясла, 8-а детска градина, строителството на нова сграда до пазар “Борово”. Продължаваме и с обновяването на училищата, планираме и цялостен ремонт на игрищата в “Хиподрума”, пл. “Ручей”, “Кореняка” в “Лагера”, нова многофункционална спортна зала на 51-о училище “Елисавета Багряна”, както и буферен паркинг до пазар “Красно село” и др.

- Какво успяхте да свършите през последните 4 г. и за какво не ви стигна времето?

- Всичко, което не успях да постигна или довърша през този мандат, съм заложил в програмата за следващия. А какво е свършено – може да се види само от една обиколка из района. Срещам се с мои съкварталци, а и с познати, живеещи в чужбина, които не са идвали от известно време в София. Радостен съм, когато виждам удивлението в очите им и чувам добрата оценка за свършеното. А в цифри то изглежда така: положени са 5590 кв. м пътни настилки, ремонтирани са 25 195 кв. м тротоари и паркинги, изградени са 200 стълба за улично осветление, санирани са 12 многофамилни жилищни сгради, работи се по още 2 блока, а за друг тече процедура, обновени са училищата и детските градини в района. Основно са ремонтирани 25 детски и спортни площадки в кварталите “Лагера”, “Хиподрума”, “Красно село”, “Славия”, “Борово” и др., а още 4 са в подготвителен етап. Извършихме конструктивно укрепване и ремонт на културния дом “Красно село”... Трудно е да изброя всичко. Удовлетворен съм от свършеното, но най-важното е какво мислят съкварталците ми и дали ще получа отново доверието им.

- “Красно село” скоро ще се сдобие с метро. Как това ще промени кварталите в района, през които то ще мине?

- Със сигурност това е

огромно удобство

за гражданите от

кварталите, през

които метрото

ще мине

София расте и се променя. Но мисля и за проблемите, които то може да създаде например за паркирането. Автомобили от Перник и Кюстендил се движат и паркират в кварталите “Красно село”, “Славия” и “Лагера”, доста коли, идващи от “Драгалевци” и “Симеоново”, минават по бул. “България” и спират в “Хиподрума” и “Белите брези”. Затова с разширението на метрото изграждаме нов буферен паркинг до пазар “Красно село”.

- Паркирането е сериозен проблем. Какво е вашето решение?

- Да, така е, и не само в “Красно село”. Проблемът е в цяла София. През мандата ми бяха ремонтирани 25 195 кв. м тротоари и паркинги, за спиране на недобросъвестните шофьори поставихме 2200 антипаркинг стълбчета. Нужно еда се направят още паркинги, включително и подземни. Ще изграждаме нови паркинги и там, където е останала общинска собственост. Може да въведем и зелена зона за паркиране, ако, разбира се, гражданите в кварталите го пожелаят. Въведохме такава зона в “Крива река” и добрите резултати са налице. Така има и по-строг контрол за нарушителите, и по-хармонизирана среда за живеене. Убеден съм, че където има регулация, има и по-успешно решение на проблемите.

- Проблем в кварталите продължават да бъдат дупките по улиците и лошото състояние на тротоарите. Какво предвиждате в програмата си за следващите 4 години?

- Никога не сме пренебрегвали този проблем – доказват го данните, които посочих. Съзнавам, че имаме още много работа заедно със Столичната община. Няма как с един замах да се запълнят всички дупки, да се решат всички проблеми. Освен финансиране, което се отпуска от Столичната община, са необходими координация и организация и последващ контрол. Затова е важно районната администрация, столичната администрация и гражданите да работим заедно за по-добри резултати. Ще продължавам да бъда упорит и последователен и да правя всичко възможно, което позволяват правомощията на районния кмет.

- За район “Красно село” има регистрирани най-много кандидати за районен кмет - 18. Защо е толкова важен “Красно село” и какво ви отличава от останалите 17 кандидати?

- Всеки район е важен за тези, които живеят в него, а и за цялостния облик на столицата. Значение има всеки квартал, всеки блок, всяка сграда, в която живеят хора, работят и се учат. В личен емоционален план за мен “Красно село” е най-важният район, защото съм роден и израснал тук. Тук са родени дядо ми, баща ми, децата ми. Това е районът, който повече от всичко искам да се развива и хората да живеят добре!

Колкото до броя на кандидатите – това едва ли е от особено значение. На миналите избори те бяха повече – 24.

В срещите си с хората от района не обещавам, че тепърва ще свърша нещо, а заявявам, че

ще продължа да

работя упорито

и до добър завършек на заложените идеи и цели! И знам как да го постигна. Досегашната работа заедно с грешките и успехите ми помагат да продължа още по-уверено и в следващия мандат.

- Защо е важен районният кмет? Какво зависи от него, след като той няма бюджет, и има ли значение дали кметът на София и районният кмет са от една партия?

- В район “Красно село” живеят около 100 000 души и заедно с тези, които работят тук, бройката е значително по-голяма.

Районният кмет и екипът му стоят най-близо до тях, решават проблемите им – по компетентност, но и със сърце. Затова за хората е важно кого ще изберат. През изминалия мандат работих с г-жа Йорданка Фандъкова – тя като столичен кмет от ГЕРБ, аз като избран районен кмет от СДС. Но в съвместната ни работа за района и столицата нямаше партийни пристрастия. Над всичко бяха проблемите на хората и заедно търсехме най-мъдрите и работещи решения. Ако бъда избран, съм сигурен, че с кмета на столицата ще продължим да работим в интерес на жителите на “Красно село” и ще изпълня моята голяма мечта – да стане един от най-красивите, уредени и уютни райони в София.

Визитка:

Роден през 1974 г. в София. Магистър е по екология и опазване на околната среда от Югозападния университет в Благоевград. На местните избори през 2015 г. е избран за кмет на район “Красно село” в София от СДС. Сега отново е кандидат, като номинацията му е подкрепена от ГЕРБ и СДС. Семеен, с две деца.

Намери своя кмет
  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си