Здравко Димитров в Пловдив води убедително пред Славчо Атанасов

https://www.24chasa.bg/region/article/7720442 www.24chasa.bg

Ново проучване на "Алфа рисърч" показва  29,9% подкрепа за кандидата на ГЕРБ, който води с 7,7% пред Славчо Атанасов, вотът за когото е  22,2%

Кандидатът на ГЕРБ в Пловдив - Здравко Димитров убедително води с 29,9% пред основния си опонент Славчо Атанасов от НФСБ, подкрепата за когото е 22,2%. Димитров е удвоил резултата си в сравнение с началото на кампанията. Така почти всеки трети пловдивчани, решен да гласува на 27 октомври, ще пусне бюлетина за Здравко Димитров. Трети с 11,1% е кандидатът на БСП Николай Радев., показват данните.

ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа при общинските листи с 22,4%, а БСП заема второто място с 10,4%. Свои представители в Общинския съвет ще имат още местната коалиция ВМРО-НФСБ, ЗС „Александър Стамболийски“, „Съюз за Пловдив“, „Демократична България“, ДПС и „Кауза Пловдив“.

Това показват данни от представително социологическо проучване на "Алфа рисърч" в Пловдив с 1200 избиратели.

Спрямо проучването на авторитетната агенция за Пловдив от първата половина на септември Здравко Димитров значително подобрява имиджа си в хода на кампанията. Кандидатът на ГЕРБ преодолява поляризацията в оценките, които непосредствено преди старта на кампанията бяха 39%:38%. Към днешна дата вече са 40%:28% в полза на позитивните.

Удвоената дистанция на Димитров пред Атанасов социолозите обясняват с разширяване на кръга на подкрепа и извън симпатизантите на ГЕРБ и с негативния тренд при Атанасов. Дължи го на това, че от самото начало на кампанията се заяви като носител на нов стил на управление. Избирателите на ГЕРБ в града очевидно оценяват позитивно на посланията на Димитров, защото мобилизацията им около него е над 90%, показват данните. Според анализатори успеха си Димитров дължи на внимателния баланс между приемственост и послания за промяна. А вероятно и заради по-толерантния стил на политическо поведение и умението да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите.

За разлика от Димитров, образът на Славчо Атанасов в кампанията се развива с обратен знак.От преобладаващо положителен баланс в съотношение 55%:37% през септември, в средата на октомври те вече са 37%:37%, показват данните. При Атанасов има значителен спад в одобрението от 18 пункта.

Според социолозите, спадът в подкрепата за кандидата на НФСБ (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати -Николай Радев и Георги Колев. Радев успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият кандидат е Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, който успява да се позиционира сред значимите кандидати за кметското място.

Следваща линия в тенденциите за победа на Здравко Димитров, изтъквана от социолозите е, че той практически е нов играч в местната политика на Пловдив и не е част от статуквото в общинската власт и в Общинския съвет. Засега Димитров измества Славчо Атанасов като общоградски кандидат.

Проучването на "Алфа рисърч" показва още, че интересна битка се очертава за кметове в райони „Южен“, „Западен“, „Източен“ и „Северен“, докато кандидатите на ГЕРБ за „Тракия“ и „Централен“ Костадин Димитров и Георги Стаменов имат убедителна преднина пред опонентите си, показва проучването на „Алфа Рисърч“.

Изследването на агенцията е проведено в разгара на предизборната кампания между 8 и 15 октомври с представителна извадка сред 1200 пловдивчани. Социологическо проучване на „Алфа Рисърч“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят