Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7721260 www.24chasa.bg

Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел.

Да си го кажем честно - ползата от всичките тези доклади не беше кой знае каква за двете страни, те и без тях си знаеха проблемите и търсеха начини - кога успешно, кога не толкова, да се справят с тях.

С годините въпросното наблюдение малко или много се превърна в поредното европейско клише, понякога звучащо надменно и назидателно, друг път - наставнически като към държави от втора класа европейци. А дори и на хората в Брюксел им е ясно: във всяка от 27-те страни в ЕС има какво още да се подобрява и желае - включително и в борбата с корупцията и функционирането на съдебната система. Затова и в Брюксел вече искат да се наблюдават всички страни от ЕС доколко се спазва върховенството на закона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя