Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7721260 www.24chasa.bg

Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел.

Да си го кажем честно - ползата от всичките тези доклади не беше кой знае каква за двете страни, те и без тях си знаеха проблемите и търсеха начини - кога успешно, кога не толкова, да се справят с тях.

С годините въпросното наблюдение малко или много се превърна в поредното европейско клише, понякога звучащо надменно и назидателно, друг път - наставнически като към държави от втора класа европейци. А дори и на хората в Брюксел им е ясно: във всяка от 27-те страни в ЕС има какво още да се подобрява и желае - включително и в борбата с корупцията и функционирането на съдебната система. Затова и в Брюксел вече искат да се наблюдават всички страни от ЕС доколко се спазва върховенството на закона.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без правила не става - даже и за тротинетки

    Без правила не става - даже и за тротинетки

    Нашествието на тротинетките по улици, булеварди, тротоари и велоалеи предизвика известен артистично-екологичен хаос в движението и наложи спешно да се пишат правила. Защото и шофьори, и пешеходци в чудо се видяха от новите возила, които се движат абсолютно безразборно и безхаберно в големия град. В момента хора с тротинетки може да се видят
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката