Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723186 www.24chasa.bg
НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДУН СЯОДЗЮН, посланик на Китайската народна република

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДУН СЯОДЗЮН, 

посланик на Китайската народна република

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели, читатели,

Протестиращи в Хонгконг хвърлят камъни по полицията и палят автобуси. СНИМКИ РОЙТЕРС
Протестиращи в Хонгконг хвърлят камъни по полицията и палят автобуси. СНИМКИ РОЙТЕРС

От юни в Хонконг относно поправките на Наредбата за избягали престъпници избухнаха мащабни демонстрации и протести, които се превърнаха в насилствени действия. Необходимо е да изясним истината по случая пред читателите.

Спирането на насилието и възстановяването на реда са общ консенсус и призив на Хонгконг

Преглед на събитията

През февруари 2018 г. в Тайван хонконгският жител Чен Тондзя е заподозрян за убийство на своята бременна приятелка, след което е избягал в Хонконг. По този повод правителството на Специалния административен район (САР) Хонконг реши да поправи Наредбата за избягали престъпници, както и Наредбата за правна взаимопомощ относно наказателни производства, с което индивидуално да се разрешат въпросите, касаещи наказателно-съдебна помощ и екстрадиция на избягалите престъпници, с държавите и регионите, които нямат подобни дългосрочни договорки с Хонконг, в това число Тайван, Макао и континентален Китай. Хонконгската опозиция и външните сили от САЩ и Запада в интерес на собствените си политически цели пречат на приемането на гореспоменатите поправки.

През юни хонконгската опозиционна организация, т. нар. Граждански фронт за човешки права, започна да подклажда и насърчава мащабни демонстрации и протести срещу тези поправки, като на 12 юни организира насилствени действия, а именно “Обсада на сградата на Законодателния съвет”, причинявайки анулиране на заседанието на законодателния съвет за 2-о четене на поправките.

На 15 юни главният изпълнителен директор на САР Хонконг г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви отлагане на четенето на поправките, но въпреки това опозицията продължи организирането на демонстрации и насилствени незаконни действия.

На 1 юли радикалните насилници атакуваха законодателния съвет, а на 14 юли нарочно атакуваха полицейски части, причинявайки сериозни физически наранявания на 13 полицейски служители. На 21 юли протестиращите обсадиха Централната правителствена служба за връзка в Хонконг, като омерзиха и повредиха герба и националното знаме на Китай и надраскаха множество фасади на сгради с графити от нецензурни думи, оскверняващи държавата и нацията.

Между 12 и 14 август опозицията организира незаконното събиране “Обсада на летището с един милион души”, причинявайки анулирането на около 1000 полета и сериозно нараняване на турист от континентален Китай и на журналист. На 31 август хиляди протестиращи, пренебрегвайки забраната на полицейските служби и решението за анулиране на протести на “Гражданския фронт за човешки права”, участваха в насилствени действия на различни места, включващи атаки срещу правителството на САР, Законодателния съвет и Генералния полицейски щаб на Хонконг.

Официално оттегляне на поправките от САР Хонконг

На 4 септември г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви четири акции:

1.Оттегляне на поправките - за елиминация на притесненията на жителите.

2. Подкрепа на Надзорния съвет на полицейската служба и разглеждане на доклада и предложенията от него.

3. Разговори между г-жа Лам Чън Юет-нгор и нейните директори с жителите в различните жилищни райони, започвайки от септември.

4. Покана към социални дейци, ръководители, експерти и академици за самостоятелно изследване и предложения по въпроси като отпускане на парцели за изграждане на жилищни комплекси, различие между бедни и богати, социално равенство и справедливост и др.

Четирите акции на г-жа Лам Чън Юет-нгор получават разбиране и подкрепа от хонконгското общество. Централното китайско правителство решително подкрепи акциите на главния изпълнителен директор и нейния екип за диалозите им с различните социални слоеве и младежта, чрез съответните платформи, да намерят общо решение на проблемите. Хонгконгската общност има голяма нужда от такива конструктивни диалози. В едно цивилизовано и правово общество всички искания трябва да се поставят рационално и да са съобразени със законите.

След официалното обявяване за оттегляне на поправките от страна на правителството на САР насилствените действия, организирани от опозицията и радикалните сили продължиха. Тяхното поведение е незаконно, нерационално и неоправдано. Техните действия не целят някакви искания, а са типично политическо сплашване и изнудване. Това отдавна вече няма общо с поправките на наредбите, а с друга цел – искат да създадат хаос в Хонконг, да парализират правителството и да превземат управлението, като окончателно унищожат политиката “Една държава, две системи”.

Kомисията за външни работи на Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са разгледали и приели акта за “правата на човека и демокрацията” в Хонконг, който, пренебрегвайки фактите, открито подкрепя радикалните демонстранти и грубо се намесва във вътрешните работи на Китай. Китайската страна е силно възмутена и решително се противопоставя на това.

След обединението на Хонконг към континентален Китай политическите насоки “Една държава, две системи”, “Хората на Хонконг да управляват Хонконг” и “Висока степен на автономност” са пълноценно изпълнени, хонконгските жители използват всички гарантирани от закона права и свободи. Въпреки това, през последните почти 4 месеца характерът на ситуацията на Хонконг около поправките на законопроектите е коренно променен. С намесата на чужди сили и подкрепата на антикитайски организации радикалните демонстранти в Хонконг произволно нарушават обществения ред, рушат обществени съоръжения и нападат полицаи. Те разбиват магазини и палят, което е извън обсега на нормалното провеждане на митинги и достига крайната линия на морала, на законите и на политиката “ Една държава, две системи”. Прекратяването на насилието и възстановяването на реда в Хонконг са общ консенсус и призов на хората от различните кръгове в Хонконг. Централното китайско правителство решително подкрепя управлението на правителството на САР Хонконг и прилагане на полицейската служба и подкрепя съдебната власт на Хонконг да наказва престъпниците, съобразно със законите.

Хонконг е китайска територия и всичко, касаещо Хонконг, е вътрешна работа на Китай. Никои чужди правителства, сили, организации и лица нямат право да се намесват във вътрешните работи на Китай.

Човешката сигурност и общественият мир в Хонконг търпят сериозна заплаха

Насилствените действия в Хонконг продължават вече близо 4 месеца и степента на насилие непрекъснато ескалира. Човешката сигурност и общественият мир в Хонконг търпят сериозна заплаха. На 1 октомври, когато целият китайски народ отбелязваше 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, хонконгската опозиция и радикалните насилствени сили избраха тази дата, за да проведат незаконни демонстрации и произволни масови безредици. Нарушавайки обществения ред, те използваха смъртоносни оръжия срещу полицейските части и причиниха тежки наранявания на 30 полицаи. Такава животозастрашаваща атака срещу полицейски служители е наказуема във всяка правова държава. Централното китайско правителство решително подкрепя закоприлагането на полицейската служба за противоудар и наказание на престъпниците и за защита авторитета на законите.

Някои американски и западни политици, пренебрегвайки фактите и изопачавайки истината, игнорират насилствените действия на гангстерите и единствено критикуват законоприлагането от страна на полицията. Това е двоен стандарт и груба намеса във вътрешните работи на Китай и ние осъждаме и категорично се противопоставяме срещу техните думи и поведение.

САР Хонконг изработва и прилага Наредба за забрана на маскиране

През изминалите почти 4 месеца опозицията и радикалните насилници под наметалото на т. нар. движение “против поправките на законопроекти” организираха над 400 различни мащабни демонстрации, протести и събрания, повечето от които се превърнаха в насилствени действия. На тези протести повечето насилници са маскирани с цел избягване идентификация от страна на полицейската служба и от законно наказание. Поради това, на 4 октомври г-жа Лам Чън Юет-нгор обяви, че съгласно “Наредба за извъредни разпоредби” се изработва “Наредба за забрана на маскиране”, която влиза в сила от 5 октомври. Съгласно тази наредба никой не може да бъде маскиран по време на публични демонстрации, с цел избягване на идентификация.

Ситуацията в Хонконг под намесата на външните сили, поведението на опозицията и радикалните сили, вече няма нищо общо с поправките на законопроекти и надминава понятието за законна и мирна демонстрация и постепенно се превръща в хонконгска “цветна революция”. Част от уличните боеве вече се превърнаха в планирани и организирани насилствени престъпления. Трябва с ясна позиция и с по-ефективни мерки, да се прекратят насилието и безредиците. Правителството на САР Хонконг изработва наредба за забрана на маскиране, което е необходимо, законно, оправдано и рационално. Всъщност в много държави и региони подобни закони за забрана за маскиране на протестиращите са вече приложени. Тази наредба не е в разрез със законните права и свободи, включително за демонстрации и митинги на хонконгските жители, а напротив, тя е гаранция за сигурността на мирните демонстранти. Централното китайско правителство подкрепя необходимите мерки от страна на главния изпълнителен директор, правителството, полицейската служба и съдебната власт на САР Хонконг за налагане наказание на престъпниците и най-вече на основните престъпни фигури и на организаторите и командирите, стоящи зад тях, с цел възстановяване на обществения ред. Настояваме външните сили незабавно да спрат намесата си в работите на Хонконг и призоваваме за международна подкрепа за прекратяване относно позицията и усилията за прекратяване на насилието и масовите безредици и за възстановяване на обществения ред от страна на правителството на САР Хонгконг.