Николай Димитров: Община Несебър няма нито един просрочен лев към бюджета

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7723478 www.24chasa.bg

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат

За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града

- Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище. В едно от тях ви посветиха стихотворение. Какво още искат хората от вас?

- Да, жестът със стихотворението беше мил. Малцина знаят, че авторката му е съученичка на Пеньо Пенев. Наистина

проведох

много срещи,

но аз регулярно се виждам с жителите на съставните селища. Някои изказаха благодарност, че през годините сме заделяли съответните средства за нормално функциониране на тези селища.

- По време на кампанията се появиха твърдения, че парите не са били разпределяни правилно и някои били ощетени?

- Наистина, когато уж кампанията щеше да е позитивна - такава, каквато аз винаги водя, в последните дни се разпространиха подобни слухове. Това е абсолютна неистина, защото всички средства, които се разпределят, и бюджетът минават през комисии в местния парламент, в които участват всички съветници. Дори и тези, които сега се кандидатират, и те са гласували, а бюджетът винаги е бил приеман с пълно мнозинство.

- Говори се, че финансовото състояние на общината е тежко, че има 20 млн. лв. дългове?

- Това е другата неистина. Всеки човек може да провери в сайта на финансовото министерство, че дългът на общината към банка, от която сме взели кредит за окончателното погасяване на плащанията за пречиствателната станция по европейски програми, в момента е 8,34 млн. лв.

И ги изплащаме

редовно,

остават още 4 г.

Имаме нула просрочени задължения по бюджета - това също го пише в сайта на МФ. Явно сега се разчита на манипулация и провокация - нещо, което не прави чест на всички тези кандидати за общински съветници, защото и те са участвали и гласували. Изненадва ме, че дори някои кметове на съставни селища пеят същата песен.

- А плащате ли високи данъци в Несебър? И в това ви упрекнаха индиректно в кампанията.

- Това е другото “говорене”. Община Несебър възможно най-късно направи актуализация на данъка върху недвижими имоти, като увеличението бе от 1,2 на 1,8 промила и е по-нисък в сравнение с Поморие, Царево, Приморско.

Освен това и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

- Открихте кампанията си с 30-минутен филм, за това как се е променял обликът на община Несебър за последните 12 г. Кое е най-важното, което свършихте?

- Между 2007 и 2017 г. построихме две детски градини в Несебър, разширихме и изцяло обновихме детските заведения в Равда, Кошарица, Тънково, Свети Влас, Оризаре, както и в Обзор и Несебър, предвиждаме нова детска градина в Свети Влас и разширение на ДГ “Слънце” в Слънчев бряг.

Санирана е Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов”, която имаме идея да превърнем в колеж. За децата е осигурена хигиенична и удобна среда, но и здравословна храна.

Социалните

придобивки

се увеличават

с откриване на детска млечна кухня в Несебър и филиали по населените места. Разширихме капацитета на домашния социален патронаж, като успяхме да обхванем почти всички селища. На много места се изградиха детски и спортни площадки, игрища, обзавеждат се места за отдих и спорт.

Работихме и по подготовката на училищата за преминаване на една смяна. Разширихме, санирахме и обновихме най-голямото училище в общината “Любен Каравелов”, разширено бе и ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Свети Влас заради продължаващото разрастване на града и нуждата от увеличаване на съществуващата образователна инфраструктура.

Успяхме да модернизираме пречиствателната станция в Равда, една сериозна инвестиция в общината.

Открихме

претоварната

станция

за отпадъци - Несебър, като веднага след старта на системата общината инсталира допълнителна компактираща преса, за да се справи с ударните количества боклук през туристическия сезон. На 16 места изградихме подземни съоръжения за разделно събиране на смет, които значително подобряват естетическата визия на градската среда, като целта ни е внедряване на иновацията на повече локации.

Положихме грижи не само за осигуряване на условия за масов спорт в училищата, но подпомогнахме спортните клубове и инвестирахме в развитието на спортно-техническите бази.

За изминалите 3 мандата

успяхме да

осигурим

значителни

инвестиции

и за подобряване на пътните комуникации, както и за благоустрояването на Несебър и селищата.

Много съм горд, че след проучвания и реставрационни работи отворихме за посетителите средновековни църкви в Стария Нсебър.

- Социалната политика винаги е била ваш приоритет. Така ли ще е при следващ мандат?

- Отговорната социална политика, която общината следва, ще продължи да се изпълнява и занапред за всички възрастови групи, защото тя е сред приоритетите ми и това нееднократно подчертавах при предизборните срещи. Освен че отпускаме еднократни помощи за новородени и за инвитро процедури, таксите в детските градини са минимални. Субсидираме детски градини, училища, пенсионерски клубове, читалища, спортни клубове, здравеопазване и др.

- Разпределянето на общинските пари бе един от акцентите на предизборните ви срещи. Защо наблягате на тази тема?

- Защото искам хората да разберат, че правата ми не са повече от тези на кмета на дадено съставно селище. Че общинският бюджет се разпределя от комисии, а не от кмета. Бюджетът на общината не е само за инфраструктура, от него се субсидират социалната политика, здравеопазването, дофинансира се образованието. Ние сме една от малкото

общини с

голяма социална

насоченост

и ще продължим в тази посока. Но е важно хората да не бъдат заблуждавани, а да са наясно, че има закони, които контролират и разрешават правомощия.

- Мотото на предизборната ви кампания бе “За успеха са важни целите”. Кои са вашите?

- Тук трябва да уточня, че правилно поставените цели носят успех и това беше мотото на предната ми кампания. Тези цели, ако са правилно поставени, започват да носят успех и вече се вижда как цялостната визия на общината се променя.

- А кои са най-важните проекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 4 г.?

- Следвайки политиката на

повишаване

качеството

на живот

и на градската среда, сме заложили в програмата си изграждане на детски градини, ново начално училище, летен театър и морски аквариум, нова сграда на администрацията в Несебър, закрит басейн в кв. “Черно море”, базар с преместваеми обекти в Стария Несебър, реконструкция на рибарското пристанище в Стария град, довършване на стадиона в Свети Влас.

- Кое отличава Несебър от останалите градове в България?

- Ние посрещаме най-много туристи по Черноморието. В Стария Несебър на ден преминават по 30-40 хил. човека. Освен туристи посрещаме и много дипломати през лятото. Доволен съм, че сме успели да затвърдим името на Несебър в листата на ЮНЕСКО. Много съм щастлив, че дори южнокорейският президент знае за Несебър. Говорили сме с посланика да създадем тур до Несебър за южнокорейски туристи, които посещават Истанбул. Компенсираме отлива на руснаците като развиваме полския, чешкия, унгарския пазар. Получихме дарение $ 720 хил. от американския посланик за реставрацията на храм “Йоан Литургетос”, фондация “Левентис” отпусна средства за черквата “Св. Стефан”. Тези пари се дават, защото се вижда, че

Несебър пази

културното си

наследство

като единствения български град в ЮНЕСКО. През годините направихме всичко да възродим средновековните църкви в Стария град, да върнем автентичната атмосфера с подмяна на настилката по улиците, да подобрим цялостната визия на града.

- За 4-и път се явявате на избори като независим кандидат. Нямаше ли да ви е по-лесно с голяма партия зад гърба?

- Аз уважавам всички партии, но още в началото, когато реших да се кандидатирам, моето вътрешно чувство бе, че това е правилният начин. И с моето семейство съм коментирал, че е важно да получа подкрепата на съгражаните си.

Смятам, че не е толкова важно да имаш зад гърба си партия носител и че участие в нея не ти дава предимство.

Местните избори

са повече

мажоритарни

Зад мен застават жителите на общината, които оценят това, което се прави. Затова не искам да изневерявам на тази идея, макар да съм имал най-различни предложения.

- Какви са очакванията ви за бъдещия общински съвет? Вие нямате собствена листа, как ще работите с избраните съветници?

- Моята работа като кмет е да обединявам общинските съветници. Всеки от тях декларира, че ще работи за доброто на общината, и се надявам да е така. Защото изборите ще минат - аз никого не съм обидил и мога да гледам всеки в очите, и ще трябва да се работи.

- Очаквате ли изненади в изборните резултати?

- Аз съм се концентрирал върху моята кампания. Спортен, фуболен човек съм, знам, че мачът се играе 90 минути.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Какво ли не е видял Орлов мост през последните 30 години - и протестни вълни, и концерти. А в последните 80-ина дни - и шествия, и блокади, и палатки... Сега протестът се сети за тази символика и бе организиран концерт. Което определено изглежда по-добре от различни мрачни символи, които се появяваха сред недоволните на площада - ковчези, бесилки
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си