Здравко Димитров: За пловдивчани ще съм диалогичният кмет, който чува съгражданите си и вярва на експертите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7725655 www.24chasa.bg

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ

Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града

Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно

Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите

- Г-н Димитров, в разгара на предизборната ви кампания изпратихе майка си. Как продължихте с тази голяма болка от раздялата с най-близкия човек?

- Всяко изпращане на родител е много тежко. Майка ми беше в интензивния сектор месец. Само аз знам какво ми е било...

Двамата имахме много силна връзка. Тя си отиде на сравнително преклонна възраст, но никой не иска да губи родител, независимо на колко години е той. От една страна, майка ми се спаси от болките, но от друга - за нас, най-близките ѝ, остана мъката и празнотата. Надявам се сега да е на по-хубаво място и да ме подкрепя, както го е правила през целия ми живот. Жалко, че се случи точно по време на предизборната кампания. Това, което преживях, не пожелавам на никого.

- А какви са изпитанията, на които този живот ви подложи?

- Когато загубих баща ми. Тогава бях на 27 г., голямата ми дъщеря тъкмо се беше родила. В същия месец ни девоенизираха и ми отнеха чина, който имах като състезател по баскетбол. В тази възраст трябваше да започна всичко отначало - сам да се боря с живота.

Работех на

няколко места,

за да осигурявам

препитание за

семейството си

А бях добър спортист. Но изпитанията ме направиха по-силен.

- Предизборната кампания е на финала. Каква беше тя за вас?

- Като цяло премина нормално, както и очаквах. В Пловдив показахме, че неслучайно градът е европейска столица - всички участници играхме с уважение един към друг, опонентите се държаха достойно. Без удари под кръста и компромати, от което никой не би спечелил.

А и хората не одобряват отдавна такива похвати.

- Едно от ключовите ви послания е: “Пловдивчани не са втора ръка хора и заплатите им трябва да се изравнят с тези в столицата”. Постижимо ли е това?

- Категорично стоя зад думите си. Наистина трябва да догоним София по приходи в рамките на 4-годишния ми мандат. Нека уточня -

кметът не вдига

заплатите. Но той

създава условия

за бизнеса

да идва в града, да инвестира, да разраства производството и печалбите си, а оттам да осигурява и по-високи заплати. Това е един от начините младите пловдивчани, които са навън, да се върнат в града. Много от тях отидоха в София и в чужбина за по-добри пари. Мисля, че наближава времето, когато нещата ще се преобърнат. Пловдив е красив град, с богата история. Длъжни сме да му дадем добро бъдеще. Аз имам реалистични планове за развитието на града.

На първо място ще подобрим работата на общината, ще я приближим до гражданите. Смело мога да уверя, че Пловдив го чакат 4 силни години. В политически план е важно да бъде продължена пловдивската традиция на модерно дясно-центристко управление.

- Другото ви послание е: “Управление, обърнато към хората - с уважение и разбиране”. Какво ще представлява то?

- На всеки да се обръща внимание. Не може на хората да се гледа отвисоко. Всеки, който ме познава и като човек, и като администратор, знае, че никога не съм се държал високомерно.

С всекиго мога

да говоря, на

всеки, който ме

е потърсил,

обръщам

внимание

Обичам, когато поема ангажимент, да го изпълнявам. Това съм го доказал през годините.

- При срещите ви през предизборната кампанията какво най-често ви казваха хората?

- Много неща ги вълнуват, но най-много се оплакват от градския транспорт. Категоричен съм, че там ще има промени.

Транспортният

проект, който

погълна толкова

много средства,

ще бъде

преразгледан

На всяка цена електронната система за таксуване трябва да се въведе. Не може толкова милиони да се платят на испанската фирма и тя да не си свърши работата. Разписанията на градските автобуси ще бъдат сгъстени, за да не чакат хората по спирките. Обезателно ще заработят и информационните табла, на които да се изписва след колко време ще пристигне даденият рейс.

Хората питат също за детски градини, за тротоари, за чистотата на въздуха, за питейната вода. Все нормални неща, които сме длъжни да осигурим. Това не е невъзможно. От нас се иска да създадем нормални условия за достоен живот на пловдичани.

- Кой момент от кампанията ви трогна най-силно?

- Бях със социалния министър Бисер Петков в центъра за незрящи в Пловдив. Там попаднахме в ателие на слепия художник-реставратор Стамен Карамфилов. Оказа се, че имам негова картина. Отидох при него, след като той показа на министъра творбите си. Бях впечатлен от техниката, която използва. Тя е на 2000 г. и основното средство в нея е восъкът.

Той прекъсва достъпа на кислород и така цветовете на картините могат да се запазят и пет века. Дори ако бъдат залети с киселина, няма да се повредят. Завършил е в Санкт Петербург иконопис и реставрация. Има 35 самостоятелни изложби. Преди 5 години е загубил зрението си заради глаукома. Минимално вижда само с едното око. Но продължава да рисува и мечтае да направи още една изложба. Каза ми: “Ние с жена ми ви познаваме.”

Ще отида след изборите да го видя, ще му помогна за още една изложба. Стамен е на 77 г., но още има хъс за живот и творчество и работата в ателието го крепи. А иначе ми беше приятно, когато някой непознат идваше да ми благодари за нещо дребно, с което съм помогнал, а аз самият съм забравил.

- Един от опонентите ви казва, че не е вярно твърдението “Пари за Пловдив ще има само ако кметът и правителството са от един отбор.” И допълва, че Пловдив е важен град за държавата и средства за него винаги ще има, независимо кой е кмет. Съгласен ли сте?

- Не напълно. Във вторник г-н Бойко Борисов присъства на откриването на нов завод край Пловдив. И от микрофона заяви:

“Здравко,

обещавам

да направим

кръговото

до караулката

на КАТ на

Асеновградско

шосе

и след това се захващаме с разширението на околовръстното, за да може Пловдив да има завършен ринг.”

Да видим какво ще предложи лидерът на този мой опонент? Манерки за пловдивчани? Колкото и да се опитват да внушават, че който и да е кмет, пари за Пловдив ще има, това не е точно така. Да, държавата ще осигурява дължимото на града. Но когато министър-председателят и кметът са съмишленици, тогава Пловдив винаги е печелил.

В последните години градът ни преживя бурно икономическо развитие именно с подкрепата на държавата. Направиха се десетки нови обекти - улици, галерии, площад. Всички ги виждат.

Защо преди 8 г.,

когато този

опонент беше

действащ кмет,

тези придобивки

не се случиха?

Мога да дам примери и от по-далечното минало, когато преди 20 г. правителството на СДС осигури на тогавашния син градоначалник значителни инвестиции.

С тях беше направен пътният надлез “Родопи”, изградени бяха бул. “Марица-юг” и бул. “Найчо Цанов”, закупиха се нови автобуси за градския транспорт. Пловдивчани са наясно, колкото и да се опитват да им втълпяват обратното. Мога да ги уверя, че

този подем ще

продължи,

защото между

мен и премиера

има доверие

А когато г-н Борисов каже, го изпълнява.

- Вече решихте ли какво ще промените в община Пловдив, ако ви изберат?

- На първо място, ще въведа експертния принцип. Най-напред специалистите ще се произнасят, след тях обществото трябва да бъде запознато, ще има обществени обсъждания. Аз се вслушвам в експертите и като цяло в мненията на хората. Никога не съм действал на инат. Човек греши най-лесно, когато не слуша другите. Като районен кмет и като областен управител винаги съм вземал под внимание становищата на екипа и на гражданите.

Ако архитектите, юристите, инженерите, лекарите кажат, че нещо не е добре, тогава не може кметът да го прави напук. Мен не ме уморяват срещите с хората. Когато някой има проблем, не го отлагам. Намирам решение възможно най-бързо. Понякога от екипа ме критикуват, че това пренарежда програмата. Но хората с проблем не могат да чакат. Няма да позволя даден въпрос да бъде протакан, когато може да се реши за час-два.

- А имате ли готов вече екип от експерти?

- Бъдете сигурен, че експертният съвет по устройство на територията няма да бъде в този вид, а ще бъде управляван от главен архитект. Сега такъв липсва, защото от години тази длъжност се заема временно. Визията на града я дават главният архитект и ръководеният от него съвет. Няма да се вземат решения на тъмно и еднолично!

- Не е ли популистко да се правят обществени допитвания?

- В никакъв случай! Обществените допитвания са много важни. Това е пряка демокрация - хората да казват “да” или “не” по дадени проекти и решения, особено ако по тях има спорове. Държа пловдивчани да участват в управлението на града. Хората знаят по-добре какво искат по кварталите. Тяхната дума трябва да се чува. От мен може да очаквате диалогичен кмет, който се вслушва в гилдиите и гражданите.

- Общински служители не крият, че се боят от уволнения. Ще правите ли чистки?

- Никога не съм правил чистки, където съм бил. Не променям човешки съдби. Всеки има семейство и храни деца. Мога да им кажа да бъдат спокойни. Естествено, трябва да си изпълняват съвестно задълженията. Подчертавам го дебело. Трябва да работят за хората, а не обратно. Този стил и метод ще ги наложа много бързо. Гарантирам!

- Заявената подкрепа на СДС към вас ще увеличи ли кръга на вашите избиратели?

- Определено. Нормално е Пловдив - синята столица на България, да подкрепи десноцентристки кандидат. Със СДС сме от едно семейство и беше нормален ход. В Пловдив много седесари ме срещат по улицата и ми пожелават успех. За мен тази подкрепа е много важна, защото е от автентичното СДС - същото, което донесе промените в България, и в резултат на тях сме членове на ЕС и НАТО.

- Последните социологически проучвания на “Алфа рисърч” ви дават сериозна преднина от почти 8% пред основния ви опонент. Това успокоява ли ви?

- Не. Мачът се играе до последната секунда. Казвам го като спортист. Никога не съм подценявал противниците. Винаги съм се отнасял с уважение към тях, но не бих се отпуснал нито за миг.

- Европейската столица на културата приключва след два месеца. За едни тя е провал, за други е успех. Вие как я възприемате?

- По-скоро успех. Подписахме меморандум с творците от различните жанрове.

Продуктът на

“Европейската

столица на

културата”

трябва

да продължи

да работи за имиджа на Пловдив. Но държа да се дадат повече възможности на местните творци, които са много добри и наистина са прославили града извън пределите на страната.

Провал ще бъде, ако не продължим посоката. Моята цел е в следващите 4 г. Пловдив да произвежда културен продукт - градът да стане един от центровете на изкуствата в Европа. Той има този потенциал. Ще работим с побратимените градове и с други, които вече са били носители на тази титла.

- Какво внимание ще отделите на културно-историческото наследство и най-вече на археологическите проучвания, тъй като Пловдив се слави и като античната столица на България?

- Едно от хубавите неща, които се случиха в последните години, бяха интензивните археологически проучвания. Откриха се безценни артефакти за българската наука. Разбира се, това ще продължи. Античното минало на града привлича много туристи. Древните останки трябва да бъдат разкрити, където е възможно. А тези, които вече са проучени, ще бъдат експонирани подобаващо.

Имал съм разговори с проф. Николай Овчаров, който ми е казвал: “Не знаете какво притежавате!”

Археолозите ги

чака много

работа, за

да покажат

великолепието

на петте

цивилизации,

което се крие в пластовете на най-стария жив град в Европа.

- Много местни управи досега не обръщаха внимание на една голяма даденост - река Марица. Как може тя да бъде приобщена към градската среда?

- Река Марица не е в най-добрия вид. Да имаме такава даденост и да не се възползваме от нея, е, меко казано, неразумно. Навсякъде в големите градове, през които минават реки, животът е обърнат към тях. Сена в Париж, Дунав във Виена, Темза в Лондон.

Крайно време е да помислим и за Марица. В момента тя прилича на джунгла. Как трябва да изглежда тя, трябва да се произнесат архитектите и хидроинженерите.

Бреговете на

Марица могат

да се превърнат

в чудесно място

за развлечение

и спорт

- Като бивш спортист клубовете очакват от вас подкрепа. Каква ще е тя?

- Спортът и културата наистина трябва да имат подкрепа както от общината, така и от държавата. Те не могат да се самоиздържат. Трябва да се намери правилната формула и да бъдат подпомагани. Но е задължително да се обърне внимание и на масовия спорт - на детско-юношеските школи, които са трамплинът към високото спортно майсторство. Училищният спорт също - първенствата трябва да се възстановят. Оттам излизат таланти, раждат се лидери, които увличат останалите.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Добре е МВР да знае кой има боен арсенал вкъщи

    Добре е МВР да знае кой има боен арсенал вкъщи

    “Човек в немска униформа, с отличителни белези на хитлерист и с пистолет в ръка.” Така описват документално 17-годишния Емил Крумов месеци след като през 1982 г. прави опит да отвлече български самолет.  Много години по-късно същият човек е член на ръководството на политическата формация “Български национален съюз”
  • Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Много ясно си спомням летата в Бургас (някои деца си имаха село, аз си имах Бургас) и вечерите, които традиционно изглеждаха по следния начин: дядо редеше пасианс в кухнята след задължителната салатка с ракийка, а пък в хола баба се излягаше на дивана и гледаше “Шоуто на Слави”. По-скоро го слушаше, защото баш пред телевизора аз усърдно се опитвах