Новият световен ред - изскача вълкът и пита: Защо си без шапка?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729602 www.24chasa.bg

Последните събития около Сирия и в образцовия ЕС - силният прегазва слабия

Турция и Русия се споразумяха как да контролират части от територията на трета държава. Русия номинално помага на управляващия режим - т.е. присъства в Сирия “по покана”. Турция просто влиза - така й харесва.

Преподавам на студенти теория на международните отношения. Изкушавам се да се отклоня напълно от съдържанието на курса поради нарастваща липса на необходимост бъдещите политолози да бъдат информирани по въпроси като:

1. Какво е национален суверенитет и какви са международните инструменти за неговото гарантиране.

2. Вестфалска система - дори метасистема на международните отношения. Тя съществуваше повече от 300 години,

но ми се вижда,

че е на смъртен

одър

3. Механизми на вземане на решения във външната политика на САЩ. С едно внезапно решение президентът Доналд Тръмп изтегли американските части от Сирия и де факто предаде територията на Русия и Турция.

Лекциите за това как авторитарните режими в Близкия изток биват постепенно заменяни с демократично избрани правителства трябва да се преформатират по посока на друга тема - как авторитарни правителства,

необезпокоявани

от никого,

прекрояват

картата

и контрола върху чужди държави. Не съм сигурен доколко ние продължаваме да живеем в някаква регулирана система на международни отношения. Това, което наблюдаваме, прилича на шопската визия за закона и принципа на поведение като “врата у поле”. Само глупавият минава през нея.

Силният прегазва

слабия

Никой не се срамува от това, че нарушава принципи и договори.

Дори в образцовия ЕС френският президент заяви на практика, че процедурите за започване на преговори с кандидати за нови членове вече не важат - не важат постфактум. Някой се е опитал да ги изпълни, но изскача от гората г-н Макрон, маскиран като вълк, и строго пита: “Ти защо си без шапка?” После - известно е - ще попита “Ти защо си с шапка...?”.

Ако в реалните отношения между нациите вече няма установен ред, защо да преподавам един отмрял международен порядък на студентите си? Нима той ще им потрябва?

(От фейсбук)

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи