Новият световен ред - изскача вълкът и пита: Защо си без шапка?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729602 www.24chasa.bg

Последните събития около Сирия и в образцовия ЕС - силният прегазва слабия

Турция и Русия се споразумяха как да контролират части от територията на трета държава. Русия номинално помага на управляващия режим - т.е. присъства в Сирия “по покана”. Турция просто влиза - така й харесва.

Преподавам на студенти теория на международните отношения. Изкушавам се да се отклоня напълно от съдържанието на курса поради нарастваща липса на необходимост бъдещите политолози да бъдат информирани по въпроси като:

1. Какво е национален суверенитет и какви са международните инструменти за неговото гарантиране.

2. Вестфалска система - дори метасистема на международните отношения. Тя съществуваше повече от 300 години,

но ми се вижда,

че е на смъртен

одър

3. Механизми на вземане на решения във външната политика на САЩ. С едно внезапно решение президентът Доналд Тръмп изтегли американските части от Сирия и де факто предаде територията на Русия и Турция.

Лекциите за това как авторитарните режими в Близкия изток биват постепенно заменяни с демократично избрани правителства трябва да се преформатират по посока на друга тема - как авторитарни правителства,

необезпокоявани

от никого,

прекрояват

картата

и контрола върху чужди държави. Не съм сигурен доколко ние продължаваме да живеем в някаква регулирана система на международни отношения. Това, което наблюдаваме, прилича на шопската визия за закона и принципа на поведение като “врата у поле”. Само глупавият минава през нея.

Силният прегазва

слабия

Никой не се срамува от това, че нарушава принципи и договори.

Дори в образцовия ЕС френският президент заяви на практика, че процедурите за започване на преговори с кандидати за нови членове вече не важат - не важат постфактум. Някой се е опитал да ги изпълни, но изскача от гората г-н Макрон, маскиран като вълк, и строго пита: “Ти защо си без шапка?” После - известно е - ще попита “Ти защо си с шапка...?”.

Ако в реалните отношения между нациите вече няма установен ред, защо да преподавам един отмрял международен порядък на студентите си? Нима той ще им потрябва?

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Заменките на гори - това е една от грозните метафори на прехода, за която сега държавата ще си търси 80 милиона лева. И дано да успее! Защото по времето на правителството на тройната коалиция (2007 - 2009 г.) под формата на въпросните заменки бяха раздадени уедрени безценни парцели земя все по Черноморието, а и в други курорти срещу жълти стотинки
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат