Иван Гешев като deja vu на Лозан Панов - Христо Иванов свързва и двамата с Цацаров и ДПС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679 www.24chasa.bg
Христо Иванов (прав) беше против Лозан Панов (седнал до дясната му ръка) по същите причини, по които сега е против Гешев Снимка: Архив

Същите медии, същите протестиращи, същите определения и обвинения към новия главен прокурор сега, както преди 5 години към председателя на Върховния касационен съд. Защо и как от неподходящ и политическа креатура  висшият съдия се превърна в тяхно знаме?

Медиите и протестърите, които днес са против новия главен прокурор Иван Гешев преди 5 г. бяха против и днешния председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Месеци преди избора те водиха кампания срещу съдията, съмняваха се в качествата му, определяха го като човек на Сотир Цацаров и ДПС (разбирай Делян Пеевски), подкрепян и от ГЕРБ. Твърдяха, че изборът му е предрешен, въпреки че тогава имаше и втора кандидатура.

Шест

неправителствени

организации

поискаха от

президента –

тогава Росен

Плевнелиев,

да не подпише

указа за

назначаването му

Реформаторският блок (РБ) – също. Лидер и на двете недоволства бе Христо Иванов – тогава министър на правосъдието, днес съпредседател на обединението “Демократична България”, което се смята наследник на РБ и е в опозиция. Между двете събития бяха изработени правила за избор на шефове на съдилища и на главен прокурор, които бяха приети под натиска на хората на Иванов, за да не се повтаря случаят с Лозан Панов.

Днес обаче

гледаме deja vu

Партия “Демократична България” в петък призова президента Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това се случи на 25 октомври 2019 г., ден след като ВСС избра Иван Гешев с 20 на 4 гласа. Съпрeдседател на Демократична България е Христо Иванов и той поиска това на нарочна пресконференция.

На 2 февруари 2015 г., 4 дни след като Лозан Панов е избран за председател на ВКС със 17 гласа “за” медиите пишат:

“РБ зове президента да не подписва указ за шефа на ВКС Лозан Панов”. “Реформаторският блок настоява президентът Росен Плевнелиев да не подписва указ за назначаването на Лозан Панов за шеф на ВКС”.

“Изборът на председател на ВКС затвърди модела – не качествата имат значение.”

Номинацията на съдия Панов бе издигната от председателя на ВАС Георги Колев, Димитър Узунов (парламентарна квота РЗС), Галя Георгиева (съдийска квота, АС-Пловдив), Милка Итова (съдийска квота, СГС), Светла Петкова (парламентарна квота, ГЕРБ).

Последните двама членове на ВСС бяха сред номиниралите съдия Таня Райковска в предишната процедура за председател на ВКС. Кандидатурата на съдия Панов е консултирана на две срещи между Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров“.

“Шест НПО призоваха президента да проведе публични консултации и след това да реши дали да подпише указа за назначаване на Лозан Панов за председател на ВКС."

Това тогава според БТА са “Съюзът на съдиите в България, Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, Български адвокати за правата на човека, Българският институт за правни инициативи, Българският Хелзинкски комитет и Фондация “РискМонитор” .

“Съдии изразяват съмнение дали са били убедителни и прозрачни мотивите, които определят решението на ВСС за избора на Лозан Панов”.

“Изненада ли беше изборът на Панов?”

Не, той беше очакван. Първо, защото кандидатурата му беше издигната от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), зад които стои мнозинството на статуквото. И второ, защото изборът беше предварително замислен да дойде след доклада на Европейската комисия, основен пункт, в който са именно немотивираните назначения, които не взимат предвид качествата на кандидатите“.

Тогава Христо Иванов е министър на правосъдието, против е избора на Лозан Панов за председател на ВКС и е сред протестиращите срещу него.

Баталиите около избора на Панов започват месеци преди това. Ето едно любопитно описание от „Правен свят“: Лозан Панов е предложен да оглави ВКС, след множество сондажи и изготвяне на профили за нравствените и професионални качества, които трябва да притежава "съдия № 1".

Към този момент

професионално е известен единствено с решение по дело, с което отпадат глобите от мобилните камери за контрол на скоростта.

Номинацията на Лозан Панов е обявена от в-к "Преса", който е свързван по онова време с ДПС. Затова и появата на тази новина точно там предизвиква бурни обществени реакции. Смята се, че това е "светът на статуквото", което иска да се барикадира. Затова Лозан Панов събира всички стрели на кръга на "умните и красивите", състоящ се от Съюза на съдиите в България (ССБ), Български хелзински комитет (БХК), Фондация "Риск монитор", Български институт за правни инициативи (БИПИ), "Отворено общество", медиите "Капитал", "Дневник", "Сега", "Медиапул", "Клуб Зет" и т.н.

Депутатът Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, призовава от парламентарната трибуна ВСС да подаде оставка, заради зачестилите скандали в съдебната власт.

Панов се оказва на едно ниво с Румяна Ченалова,

определена като "гнила ябълка" от посланика на Франция."

Панов е избран за председател на ВКС на 29.01. 2015 г.

Министърът на правосъдието Христо Иванов говори с резерви в предаването "Преди всички" за избора на Панов и обяснява, че затова не е присъствал на заседанието на ВСС,  защото е било с предизвестен край. Според министъра ВСС е решавал "грешна задача" при избора на Панов“.

29.01.2015 г., заглавие в Капитал: „Лобито на ДПС и Цацаров избра Лозан Панов за председател на ВКС.

Кандидатурата на административния съдия е подадена от средите на ГЕРБ.“ В текста пише: „Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), контролирано от близки до ДПС и ГЕРБ юристи, избра административния съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Той получи необходимите 17 гласа, а шестима от членовете на съвета бяха против. Другият кандидат - зам.-председателят на ВКС Павлина Панова получи едва шест гласа "за", 11 бяха против, а шестима се въздържаха.

Пак същият "Капитал" изброява кои членове от ВСС са лансирали Панов и заключава, че те

са част от мнозинството във ВСС, което неведнъж е взимало решения в полза на главния прокурор Сотир Цацаров и е налагало близки до ДПС и Делян Пеевски магистрати. „

29.01.2015. Заглавие в „Медиапул“: Предрешеният избор на Лозан Панов за председател на ВКС се състоя“. В текста се обяснява как хората на ГЕРБ и ДПС във ВСС избрали Лозан Панов със 17 гласа, а подкрепената от реформаторските среди Полина Панова получила само 6.

Пет години по-късно при избора на Гешев

участниците са същите и говорят същите неща по адрес на Иван Гешев

Всичко изглежда като едно огромно deja vu, предизвикано сякаш от малка грешка в матрицата. (Спомняте ли си прочутия едноименен филм, при който след deja vu винаги се появяваха лошите агенти да унищожат добрите истински хора.)

“Дневник“, 25.10.2019: „Политическото обединение "Демократична България" изрази несъгласието си от избора на Иван Гешев за главен прокурор. Според тях това е "тежък удар срещу надеждите на българските граждани за достойно бъдеще в правова държава".

В „Медиапул“ на същата дата Христо Иванов обяснява, че не е виновен за процедурата за избор и въпросът с Гешев не бил количествен, а качествен. „Неподходящ човек беше наложен по решение взето извън ВСС“. Същото той казваше преди 5 години за Лозан Панов.

При този пълен абсурд не можеш да не си зададеш въпроса как Лозан Панов от неподходящ стана съратник. И каква е била цената?

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо