Печалният опит да бъдем честни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7732230 www.24chasa.bg

В неделя, по време на изборния ден, "24 часа", продължавайки своята политика на честност към читателите и водени от убеждението, че непрозрачността на изборния процес служи само за едно единствено нещо - да се прикриват изборните манипулации, чрез т.нар. контролиран вот публикувахме в реално време на сайта си резултатите от анкетите, които правят социолози с избирателите непосредствено след като са подали своя глас.

Тези т.нар. екзитполове дават много точна картина за случващото се на изборите и пречат да се манипулира вотът. Било чрез купени гласове, или чрез подправяне на протоколи. Защото като има някакъв тренд, всякакви изненади изглеждат нещо наредени. "24 часа" от години настоява тази забрана да отпадне. През тази година за кратко дори бе вкарана в законопроект, но впоследствие отпадна.

Трябва да отбележим, че и тази година други медии продължиха да нарушават забраната, маскирайки това с някакви тъпи имитации - като надбягване със зебри, или публикувайки линк към канала им в ютюб или вайбър.

Тези нарушения не привлякоха вниманието на предизборните щабове на губещите, които не сезираха за тях Централната избирателна комисия. Но за сметка на това срещу "24 часа" има няколко жалби. Което е отвратително двуличие. Или забраната трябва да важи за всички, или изборите се превръщат в състезание как да бъде заобиколен законът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя