Печалният опит да бъдем честни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7732230 www.24chasa.bg

В неделя, по време на изборния ден, "24 часа", продължавайки своята политика на честност към читателите и водени от убеждението, че непрозрачността на изборния процес служи само за едно единствено нещо - да се прикриват изборните манипулации, чрез т.нар. контролиран вот публикувахме в реално време на сайта си резултатите от анкетите, които правят социолози с избирателите непосредствено след като са подали своя глас.

Тези т.нар. екзитполове дават много точна картина за случващото се на изборите и пречат да се манипулира вотът. Било чрез купени гласове, или чрез подправяне на протоколи. Защото като има някакъв тренд, всякакви изненади изглеждат нещо наредени. "24 часа" от години настоява тази забрана да отпадне. През тази година за кратко дори бе вкарана в законопроект, но впоследствие отпадна.

Трябва да отбележим, че и тази година други медии продължиха да нарушават забраната, маскирайки това с някакви тъпи имитации - като надбягване със зебри, или публикувайки линк към канала им в ютюб или вайбър.

Тези нарушения не привлякоха вниманието на предизборните щабове на губещите, които не сезираха за тях Централната избирателна комисия. Но за сметка на това срещу "24 часа" има няколко жалби. Което е отвратително двуличие. Или забраната трябва да важи за всички, или изборите се превръщат в състезание как да бъде заобиколен законът.

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета