Изводът от този вот: хората не привиждат в БСП алтернатива на управляващите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7732317 www.24chasa.bg

Столичани подкрепиха заявката за експертно отношение към проблемите на София

Не е изненада нито че Йорданка Фандъкова в столицата убедително води пред Мая Мянолова, нито че двете след седмица ще премерят сили на балотаж.

Изводът от този вот: хората не привиждат в БСП алтернатива на управляващите

Но за мен изключително позитивен е фактът, че на фона на агресивния национализъм в предизборната кампания на Ангел Джамбазки столичани подкрепиха заявката за експертно отношение към проблемите на София в лицето на Борис Бонев. Така този млад мъж се превърна в голямата особеност на вота в София, а не активно спрягания преди местните избори кандидат на “Демократична България” Борислав Игнатов.

Игнатов всъщност получи по-нисък резултат от този за партийната листа на “Демократична България” за общински съветници и не бе предпочитаният персонално от столичани кандидат.

Джамбазки заложи на примитивна кампания и на едни послания, които търсят ефекта да бъде събудено негативно отношение. Докато и Бонев, и Йорданка Фандъкова, които са много добре запознати с проблемите на София и това пролича още в предизборния дебат, са в диалог. Бонев работи отдавна за това София да стане по-добър град, за него това е житейски избор и той търси активна комуникация с местната власт. В този смисъл той не е случаен човек. Докато не виждам особена логика у останалите кандидати защо точно те кандидатстват за градоначалник на столицата. Колкото до представянето на Мая Манолова, според мен тя беше оценена по достойнство. Нейната кампания заложи на първичния популизъм и аз казах това в интервю на страниците на “24 часа” преди седмица. Очевидно софиянци не са толкова елементарни избиратели.

В Пловдив, изглежда, на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров и Дани Каназирева. Истината е, че спряганият за основен опонент на Димитров - Славчо Атанасов, не е нов човек в политиката и е добре познат на пловдивчани, които очевидно искат друг човек, различен от него да ги управлява. Ако търсим сравнения с предишни местни избори, хората оценяват кандидатите по това, което са правили до момента. Това обяснява и резултата на Славчо Атанасов на местния вот в Пловдив.

Изводът, поне за мен, от тези местни избори е, че хората не привиждат алтернатива в БСП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Как сирийчето Фирас стана достоен българин

    Как сирийчето Фирас стана достоен българин

    Дeсетгодишното сирийче Фирас най-вероятно не помни как е пристигнало в България, нито с какво местните хора в благоевградското село Краище са посрещнали неговото семейство след бягството им от войната в Сирия. Но знае едно - на добрината трябва да се отвърне с добро, а на хората в беда трябва да се подаде ръка
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат