Димитър Ганев: ГЕРБ остава доминираща сила в местната власт. Темата с предсрочните избори ще бъде изоставена поне за няколко месеца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7732320 www.24chasa.bg

Голямата преднина на Йорданка Фандъкова на първи тур пред Мая Манолова не е изненада. Изненадата в София е Борис Бонев, твърди политологът

БСП и ВМРО се представиха по-слабо от очакваното

ГЕРБ взема Бургас, Велико Търново и Монтана от раз

Сигурни балотажи до момента са в София между Фандъкова и Манолова, в Плевен - Спартански и Петров, в Пловдив - Димитров и Каназирева

- Г-н Ганев, ваши колеги очакваха по-висока активност на местния вот. Намали ли хубавото време желанието на хората да отидат до урните и да гласуват? И къде?

- Все още е рано да говорим за избирателна активност - резултатите от екзитполовете на агенциите към момента са за 16,00 часа. На някои места сега активността ще е по-ниска в сравнение с предишните местни избори, на други - вероятно по-висока. Но до предполагаемия край на изборния ден има още четири часа. Затова не бих се ангажирал с конкретна прогноза за избирателната активност, както и за резултатите от вота. Освен това “Тренд”, в състава на който съм, брои само в София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе. Което означава, че мога да говоря изчерпателно само за тези пет града.

- До момента град с най-ниска избирателна активност се очертава Варна, защо?

- Дължи се на факта, че

във Варна нямаше

сериозна алтернатива

на кандидата на ГЕРБ

Иван Портних

Вярно, БСП имаше кандидат, но имаше проблеми с местната структура на БСП там, имам предвид конфликта Нинова - Гуцанов.

- Битката в София още в първите часове на вота тръгна с категоричните 10% преднина на Фандъкова срещу Манолова, ако се доверим на екзитполовете. Очаквахте ли го? И как ще завърши този толкова важен двубой?

- Даже се очакваше разликата между Фандъкова и Манолова да е по-малка. Но това не е някаква свръхизненада. Новината в София всъщност се казва Борис Бонев.

- До момента данните показват почти изравнена подкрепа за него - около 12%, и около 14% за Борислав Игнатов...

- Да, много са сходни данните за подкрепата на двамата на този вот. И в този час (16,30 - б.р.) не се наемам да прогнозирам кой от двамата ще излезе по-напред. Но според мен подкрепата за Игнатов не може да се нарече висока - все пак той е кандидат, подкрепен от “Демократична България" - формация, която има сериозно присъствие в София.

Докато Борис Бонев не е подкрепен от нито една политическа сила. Но пък направи кампания в социалните мрежи, където е изключително активен, и тези 12 процента за него са изключително добър резултат.

- Каква според вас ще е политическата траектория на Борис Бонев?

- По всичко личи, че в Борис Бонев има потенциал, въпросът е как ще го реализира оттук нататък. Вероятно ще остане на тема София.

- Дани Каназирева в Пловдив изненада в обедните часове с второто си място преди Славчо Атанасов. Временно или е нов тренд?

- Дани Каназирева не е ново явление на политическата сцена. Тя от доста време присъства на терена и винаги е заемала третото място. Изненадата сега е, че се придвижва с едно място напред - става втора и отива на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров. Поне такива са данните до момента. Това е изненада със сигурност.

- Май само в Бургас към момента Димитър Николов прехвърля 50-те процента и - доколкото може да се вярва на данните от екзитполовете, Даниел Панов във Велико Търново. В кои градове победата на ГЕРБ ще е от раз?

- Трудно е да се каже отсега. Не знам в Стара Загора как се развива ситуацията, нито във Враца. Но в Монтана вероятно ще е от първи тур.

- Къде ще са балотажите?

- Мога да говоря само за градовете, в които “Тренд” прави екзитпол. Например в Плевен е сигурно, че на балотаж отиват Георг Спартански и Мирослав Петров. София – балотаж между Фандъкова и Манолова. Пловдив – между Димитров и Каназирева.

- Каква е картината в общинските съвети?

- Със сигурност най-голямо присъствие в общинските съвети ще имат ГЕРБ. Според нашите данни БСП и ВМРО се представят под очакванията ни.

Очаквахме силна

Мая Манолова в

София, нямахме я

в такъв мащаб. Очаквахме силно ВМРО в Пловдив, но остана под очакванията. Очаквахме силно ВМРО в Русе – има го, но не достатъчно.

- Преди местния вот всички говореха, включително и самият премиер Борисов, че ГЕРБ няма как да не загуби някои областни градове. Борисов дори посочи Ямбол в изявлението си по Нова тв. Преди 4 години кандидати на ГЕРБ спечелиха кметски кресла в 21 областни града. Сега колко ще бъдат?

- Трудно може да се каже отсега. Единственото, което може да се каже, е, че може би ГЕРБ ще имат по-малко областни градове, т.е. по-малко областни кметове. Но пък ще продължат да са в пъти по-големи, отколкото на която и да е друга партия.

- Вашата оценка и равносметка за тези избори?

- Онова, което се очертава, поне от общините, които “Тренд” наблюдаваме, е, че вероятно ще има нов тласък за настоящата власт. Конфигурацията си остава същата, затова и в следващите месеци няма да говорим за предсрочни парламентарни избори.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва френската езикова гимназия в родния си град

Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология

Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Намери своя кмет
  • Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Добър момент избраха такситата да искат вдигане на цената, няма що! В криза и пандемия. Националният таксиметров синдикат настоява началната тарифа да стане 3 пъти минималната за километър. Това е сериозно увеличение спрямо сегашното правило, че първоначалната тарифа може да е с 50% по-висока от цената на километър
  • Частичен локдаун или пълен нокаут

    Частичен локдаун или пълен нокаут

    Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница