Всеки кмет на БСП трябва да се брои за двама

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7734457 www.24chasa.bg

За пръв път тя се яви на избори без пукнат грош за роми и социолози

Интересно, защо баш по избори някои видни стари кадри на БСП бият тъпана, че Корнелия Нинова е съсипала партията? Че е ударила дъното и копае надолу?

Типичен случай, когато фактите пречат на емоциите. Ако следваха фактите, недоволните щяха да целуват ръка на Корнелия, че пак извади партията им от гроба, в който те самите я закопаха само преди 5 години.

Но ето и простите факти - на местните избори през 2015 г. БСП издигна за кмет на София Михаил Мирчев и той взе около 8 на сто от вота. Сега Мая Манолова взе 27 на сто и отива на балотаж. Тогава разликата между Фандъкова и Мирчев бе над 52 пункта, днес е малко под 10 пункта.

Това провал ли

е? На мен

по-скоро ми

прилича на

успешно

завръщане

То е ясно, че БСП няма шансове да спечели в София, но отдавна се бе отказала и от балотажа. Сега се отказа и от свой виден партиен кандидат. Какво ли щеше да стане, ако бе взела пример от патриотите с техните Джамбазки и Сидеров и ако бе издигнала Станишев за софийски кмет?

Пази Боже.

Бягайки от величията си, БСП криво-ляво закърпи положението.

На предишните избори тя взе общо 36 кмета в най-заспалите градчета и в нито един областен град не стигна до балотаж. Сега вече има 34 кметства от първия тур, отива на балотаж в над 55, сред които и в 15 областни града. Това естествено е далеч от “червената карта” на Клара Маринова през 1995 г., но в сравнение с 2015 г. БСП е като птицата Феникс, която излиза от пепелта.

Нещо повече, за първи път БСП бе принудена да прави избори без пари. Бойко Борисов коварно ѝ врътна кранчето на субсидиите точно когато затъна до шията в дългове и най-неочаквано се оказа, че има да връща 4 299 690 лв. Мизерия, партията не успя дори да си купи социолози, за ромите изобщо да не говорим…

В тези условия всяко спечелено от БСП кметство трябва да се брои за две.

На Корнелия ѝ се

наложи да плува

нагоре по

водопада

и въпреки това стигна до средата. Явно тя прави някои неща правилно. Сигурно можеше и 10 пъти по-добре, но би могла и 100 пъти по-зле, като тези преди нея.

Едно от нещата, които тя направи, бе да обнови членовете на Изпълнителното бюро и депутатската група в парламента. Вярно, направи го грубо и безпардонно, покрай сухото изгоря и суровото. И сега обидените се опитват да си го върнат. Например дългогодишният депутат от БСП Георги Божинов коментира състоянието на изборите така: “Този погром срещу способни дейци вляво, вмешателството в общините не можеше да няма тежки последствия… БСП без радикални промени ще загуби своята идентичност, ще загуби себе си!”

Боян Чуков, червен експерт: “Пореден провал, това видях на лицето ѝ на закриването на кампанията в “Младост”, на които беше и Корнелия Нинова. Работил съм с нея 4-5 години, няма какво да крия! …Най-големите провали са в областните градове, където отговарят едни от най-близките сътрудници на Нинова. Или те са толкова некадърни или са продали отдавна Корнелия Нинова. Тя много отдавна, много дни преди изборите разбра, че провалът е предстоящ и впрегна ресурса да се задържи на председателското място!”

Къде бе тази критика през 2014 и 2015 г., когато БСП се оказа до шия в селския нужник? Тя бе буквално пред закриване! Дребните риби вече изнасяха мебелите от “Позитано”, а едрите се спасиха в Брюксел. На парламентарните избори

през 2014 г. за

малко БСП да

мине на трета

позиция

и да пусне ДПС пред себе си. Слава Богу, Доган е мъдър и удари спирачките на електората си някъде около 16 часа.

Да се говори за “загуба на идентичност” е като Мими Пердето да трепери за химена си, забравяйки, че той падна жертва още в Първата балканска война. Той бе дефлориран още когато Луканов избра възможно най-десния сценарий за прехода. Или когато Станишев въведе най-дясната данъчна система на света през 2007- 2008 г. Или всеки път, когато лидерите на БСП се прегръщаха с Доган и Местан. Или когато БСП издигна за премиер бившия зам.-председател на СДС, който знаем кого издигна за кой.

Идентичност ли? Ако БСП беше като Афродита, която си възстановявала девствената ципа след всяка баня, то председателството на Нинова трябваше вече да е приключило. И нищо чудно да приключи през 2020 г., защото идват отчетно-изборните конференции и ножовете се точат още отсега. Но как това ритуално заколение да върне идентичността на БСП, когато никой в тази партия не си спомня каква всъщност беше тя.

Наистина, БСП се яви на избори разединена и изпокарана по вина на Нинова. Но защо тогава тя постига поне 2 пъти по-добри резултати от предишния път, когато беше единна и сплотена?

Оказва се, че БСП е по-силна когато разединена и скарана.

Наистина, за нормалните партии е по-добре да са сплотени и да маршируват в крак. Но ако в БСП имаше здрава йерархия и единство, тогава идейните указания от ПЕС и Брюксел щяха да проникват в нея и да я завладяват без никаква съпротива. Тогава БСП щеше да подкрепи и Пакта на ООН за миграцията, и Истанбулската конвенция, и всички останали джендърни идилии, които ѝ се вменяват от мозъчните тръстове на Сорос. Резултатът щеше да е катастрофален, щяха да я изоставят дори о.з. генералите. А сега, тъкмо поради липсата на здрави западни ценности и пълното отсъствие на интелектуално ядро, БСП слезе до нивото на българите.

На практика БСП е единствената “системна” лява партия в Европа, която си подобрява резултатите на вече 4 поредни избори, четвърта поредна година. Това заслужава някакво признание.

  • Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Данъци се плащат от всички, за да има за всички

    Само за няколко седмици НАП отвори доста широк фронт срещу сивия сектор и неплащането на данъци. Приходната агенция въведе тотален данъчен контрол над горивата, после мина към фирмите с големи касови наличности, последната акция е проверка на онлайн търговците. Действията на НАП са похвални, защото сивият сектор и неплащането на данъци
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо