Калин Каменов, кмет на Враца: Добрата предизборна кампания не се прави един месец, а 4 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7735497 www.24chasa.bg

Кампанията ми не беше скъпа - да стиснеш ръцете на хората и да чуеш мнението им, не струва никакви пари

Най-големият успех е икономическото развитие на Враца - през 2020 г. в града отварят 5 нови завода за 3000 работници

Изготвя се проект за водоснабдяване на Врачанския Балкан за 8 млн. лв.

Калин Каменов събра 73% от гласовете на гражданите на Враца, с което постави рекорд в изборната история на града. Така кандидатът на ГЕРБ заема кметския пост за втори път.

Калин Каменов завършва право в Югозападния университет през 2006 г. Преди да стане кмет на родния си град през 2015 г., е зам.-министър на младежта и спорта. Има опит като председател на Държавната агенция за закрила на детето в периода 2010-2013 г. Той е сред учредителите на ГЕРБ и нейната младежка организация. Работил е и като тв журналист.

- Г-н Каменов, изненадан ли сте от изборните резултати, събрахте недостижимите 73% подкрепа на гражданите на Враца?

- Не съм изненадан от победата. Изненадан съм от високия резултат, който е много задължаващ. Това е атестация за екипа ми и още по-сериозна гаранция за работата, свързана с развитието на Враца, която през последните години се вижда и се усеща от хората.

- Как си обяснявате тази безапелационна победа?

- С добрата кампания през последните 4 г. Вярвам, че кампания не се прави един месец, а 4 г.

С предизборния щаб проведохме изключително позитивна кампания, свързана с конкретни предложения, а не с популизъм, на който хората вече са се наслушали и са се пренаситили.

Гражданите

гласуват за

конкретни

решения,

които да усетят за себе си и собствения си дом.

Кампанията на нашите опоненти беше изключително слаба и непродуктивна. Тя беше съчетание от агресия, жълти новини, компромати и негативни послания. Това всъщност доведе до слабите им резултати.

- Защо е невъзможен диалогът между вас и опонентите ви?

- Напротив, възможен е, но когато подаваш ръка, а отсреща няма кой да я посрещне... То е въпрос на желание и от двете страни. От моя страна такова желание имаше през всичките 4 г., но когато от отсрещната страна няма желание, няма как да се случи. Много от моите колеги в общинския съвет през годините са имали тежки дебати с тези хора по конкретни казуси за Враца. За много от решенията сме намирали диалог с партиите вдясно и в центъра. За съжаление,

колегите вляво

нямат желание

да работят с нас

и няма как да ги накараме насила. В нашия град те са взели позиция, която води до резултата, който получиха.

Смятам, че те трябва да излязат от тази негативна кампания и да разберат, че ако искат да бъдат полезни на своите съграждани, трябва да бъдат позитивни и да работим в диалог. В крайна сметка важни са хората, които работят за Враца.

- Някои кандидати за кметове изхарчиха луди пари за предизборната си кампания - плакати, медийни реклами. Вие постигате рекордни за Враца резултати. Колко ви струва кампанията?

- Да стиснеш ръцете на хората, не струва нищо. Струва само желание и воля за разговори. Желание да чуваш обратната връзка от гражданите. Много усилия, разбира се, и време. Една такава кампания коства по 16 часа на ден - от рано сутрин до късно вечер, но е много продуктивна и полезна и води до резултати. Тя не струва скъпо. Във Враца нямахме и толкова плакати, реклама и събития, свързани с популяризирането на нашата предизборна група. Голяма част от кампанията беше да правим срещи с хората.

Всички кандидати

за съветници са

доказани

професионалисти,

със своите професии и авторитет, и нямат нужда от реклама и представяне.

- Какво от изминалия мандат смятате за своя най-голям успех?

- Икономическото развитие на Враца. Също и изграждането на самочувствието и имиджа на града. Враца е с изключително богата културна програма, с добра инфраструктура.

Инвестициите

не ни заобикалят,

а акостират

в града

- Можете ли да назовете конкретни промени и успехи, постигнати в последните 4 години?

- За последните 4 г. във Враца бяха асфалтирани 50 км улици с подкрепата на правителството и собствени средства. Успяхме да направим нещо, което не се беше случвало с десетилетия в града, и хората определено го видяха и оцениха - подобряване на инфраструктурата.

Само за тази година влязоха инвестиции за над 50 млн. лв. Привлякохме

два големи

завода с

капацитет

над 2500

работници

- немската компания ND Electronics и турската T Class. Те строят своите заводи, а вече имаме предварителни договори с още 3 компании. Така че през 2020 г. Враца я чакат 5 нови завода, които ще дадат работа на над 3000 човека.

Това е нещо, което не се е случвало в нашия град от времето на комунизма, когато е построен химическият завод “Химко”.

- Кои са най-големите ви цели през предстоящия мандат?

- Да продължи изграждането на нова инфраструктура, подобряване на градската среда, реализиране на проекта за екологичен градски транспорт, довършване на инвестициите, за да върнем голяма част от гражданите на нашия град обратно. Ще реализираме проектите за ново улично осветление, за да бъде градът сигурен и безопасен. Надграждаме проекта за сигурност и видеонаблюдение.

- Кое е първото нещо, с което ще се захванете в новия мандат?

- Довършване на проекта за градската пешеходна зона, който е вече на финал. Ще продължим работа за релизирането на заводите във Враца. Стартираме проекта за ново улично осветление. Той е готов и чака само подписи и го стартираме.

Отделно от това ще започнем реализацията на проекта за водоснабдяване на Врачанския Балкан, който е в размер на 8 млн. лв. и ще даде възможност на Балкана да стане дом за развитие на истински туризъм. Това

ще направи Враца

и туристическа

дестинация

Стартираме и проектите за спортната инфраструктура на града - довършване на залата за волейбол. Стартираме и проекта за многофункционална спортна зала.

- По последни данни избирателната активност в града е около 50%. Какво не достигна на близо 30 хил. врачани да отидат до урните в неделя?

- Смятам, че чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна. Всъщност имаме ръст с няколко процента спрямо предходните избори. Това показва

тенденция за

повишаване на

избирателната

активност

С още по-активна работа на моя екип ще направим така, че на следващите избори активността да е още по-голяма. Хората разбраха, че от тях зависи развитието на града.

- Политическият ви опит преминава през постовете на зам.-министър на младежта и спорта и експерт по младежките политики. Успяхте ли да привлечете именно гласовете на младите?

- До голяма степен - да. Самият факт, че много хора се прибраха от различни градове, предимно от София, някои дори от чужбина, специално за да гласуват, показва, че тези хора имат отношение към Враца.

Виждат как градът се променя в положителна насока. Това нямаше как да се случи без подкрепата на правителството, на премиера, регионалния министър Петя Аврамова, която е от Враца, областния управител и моите колеги общински съветници. Това е успешната комбинация, която помага за развитието на града.

Успехите се виждат и от хората, които не живеят във Враца, но са склонни да се връщат, за да дадат своята оценка на изборите. Убеден съм, че младите хора постепенно ще започнат да се завръщат, а това е тенденция, която се наблюдава през последната година. Смятам, че тя ще бъде още по-осезаема през следващата.

  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина